13 definiții pentru mătăsar (s.m.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MĂTĂSAR, -Ă, mătăsari, -e, s. m., adj. 1. S. m. (Înv.) Persoană care lucra sau vindea mătase (1). 2. S. m. Pasăre din nordul Europei (care petrece iarna la noi), de culoare sură-roșietică, cu aripile și gâtul negre cu pete roșii și cu un moț de pene în creștetul capului (Bombycilla garrulus). 3. Adj. (Reg.) Care produce mătase (1). – Mătase + suf. -ar.

MĂTĂSAR, -Ă, mătăsari, -e, s. m., adj. 1. S. m. (Înv.) Persoană care lucra sau vindea mătase (1). 2. S. m. Pasăre din nordul Europei (care petrece iarna la noi), de culoare sură-roșietică, cu aripile și gâtul negre cu pete roșii și cu un moț de pene în creștetul capului (Bombycilla garrulus). 3. Adj. (Reg.) Care produce mătase (1). – Mătase + suf. -ar.

mătăsar, ~ă [At: (a. 1775) BUL. COM. IST. IV, 108 / Pl: ~i, ~e / E: mătase + -ar] 1 sm Persoană care prelucra mătase (1). 2 (Înv) Persoană care vindea mătase (3). 3 a (Reg) Care produce mătase (1). 4 sm Păsăre migratoare sură-roșiatică, cu un moț de pene pe creștet și cu penele cozii mătăsoase (Bombycilla garrulus garrulus) Si: (reg) pasărea-frigului, pasăre-de-mătase.

MĂTĂSAR, mătăsari, s. m. 1. Persoană care lucrează sau vinde mătase. 2. Pasăre din Europa boreală, de culoare cenușie, cu aripile negre cu mici pete roșii, cu un moț pe cap și care vine în țara noastră numai în timpul iernilor geroase (Bombycilla garrulus ).

MĂTĂSAR ~i m. Pasăre de talie mică, cu penajul cenușiu-roșiatic și cu moț pe cap. /mătase + suf. ~ar

mătăsar m. fabricant sau lucrător de mătase.

mătăsár m. (d. matasă). Fabricant saŭ lucrător de matasă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

mătăsar (înv.) s. m., pl. mătăsari

mătăsar (înv.) s. m., pl. mătăsari

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MĂTĂSAR s. (ORNIT.; Bombycilla garrulus garrulus) (pop.) pasărea-frigului, (Mold.) pasăre-de-mătase.

MĂTĂSAR s. (ORNIT.; Bombycilla garrulus garrulus) (Transilv.) pasărea-frigului, (Mold.) pasăre-de-mătase.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MĂTĂSARU, com. în jud. Dâmbovița, situată în Câmpia Titu, pe râul Potopu; 5.863 loc. (2000). Reșed. com. este satul Tețcoiu. Stație de c. f. (în satul M.). Expl. de petrol și de balast. Creșterea porcinelor. Popas turistic. Bisericile Sf. Nicolae (1842), Sf. Grigore Teologul (1854) și Sfinții Împărați Constantin și Elena (1871), în satele Tețcoiu. M. și Poroinica. În apropierea com. M. a fost descoperită o așezare cu locuri succesive datând din Neolitic, Bronzul timpuriu, Hallstatt și cultura Militari-Chilia (sec. 2-4) și din epoca feudală (sec. 17-18).

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MĂTĂSAR, -Ă s. m., adj. 1. S. m. Persoană care prelucra sau vindea mătase (1). Oamenii cei ce au dat bani pentru, ca să nu clăcuiască. . . Radu mâtăsaru (a. 1 775). BUL. COM. IST. IV, 108. Bogasierii, mărgelarii, mâtăsarii (a. 1 835). DOC. EC. 598, cf. POLIZU, PONTBRIANT, D., COSTINESCU, DDRF, BARCIANU. 2. Adj. (Regional) Care produce mătase (1). Insecte mătasare ca gîndaci de mătase (Fundeni-Buzău). H II 60. 3. S. m. Pasăre migratoare sură-roșiatică, cu un moț de pene pe creștet și cu penele cozii mătăsoase (Borribycilla garrulus garrulus) ; (regional) pasărea-frigului, pasăre-de-mătase. Cf. DOMBOVSKI, P. 276, SIMIONESCU F. R. 139, BĂCESCU, PĂS. 121. – Pl.: mătăsari, -e.Mătase + suf. -ar.

Intrare: mătăsar (s.m.)
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mătăsar
  • mătăsarul
  • mătăsaru‑
plural
  • mătăsari
  • mătăsarii
genitiv-dativ singular
  • mătăsar
  • mătăsarului
plural
  • mătăsari
  • mătăsarilor
vocativ singular
  • mătăsarule
  • mătăsare
plural
  • mătăsarilor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mătăsar, mătăsarisubstantiv masculin

  • 1. învechit Persoană care lucra sau vindea mătase. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 2. Pasăre din nordul Europei (care petrece iarna la noi), de culoare sură-roșietică, cu aripile și gâtul negre cu pete roșii și cu un moț de pene în creștetul capului (Bombycilla garrulus). DEX '09 DEX '98 DLRLC
etimologie:
  • Mătase + sufix -ar. DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.