12 definiții pentru locomobilă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LOCOMOBILĂ, locomobile, s. f. Mașină de forță care poate fi deplasată prin remorcare și care servește la punerea în mișcare a altor mașini (mai ales agricole). Lanurile nesfîrșite și locomobila neagră, batozele, mulțimea de oameni și căruțele mari cu cîte trei cai. Știi dumneata cum sînt fermele în Dobrogea. DUMITRIU, N. 267. Departe, abia se zăreau batozele, fumul locomobilelor, secerătorile veneau puternice. CAMILAR, TEM. 143. Busuioc avea o locomobilă ușurică și ieftină, care lucra cu foc de paie și mîna vara o mașină de treierat. SLAVICI, O. I 226.

LOCOMOBI s.f. Mașină de forță montată pe roți, acționată cu aburi sau cu motor de benzină, care se poate deplasa prin remorcare și se folosește la punerea în mișcare a altor mașini. [< fr. locomobile, cf. lat. locus – loc, mobilis – mobil].

LOCOMOBILĂ ~e Mașină cu motor cu aburi sau cu motor cu explozie, care se poate deplasa dintr-un loc în altul prin remorcare. /<fr. locomobile

locomobilă f. mașină de aburi purtată de roate și servind agriculturei sau industriei.

*locomóbilă f., pl. e. (fr. locomobile, d. lat. loco, ablativu luĭ locus, loc, și mobilis, mobil). Mașină cu abur pusă pe roate și care se întrebuințează la mișcat batozele.

LOCOMOBIL, -Ă, locomobili, -e, adj., s. f. 1. Adj. (Despre mașini) Care poate fi deplasat la locul de utilizare (având roți, tălpi, patine etc.). 2. S. f. Agregat deplasabil pe roți, alcătuit dintr-un generator de abur care folosește combustibil inferior și un motor, care servește la punerea în mișcare a altor mașini (agricole, forestiere etc.). – Din fr. locomobile.

locomobil, ~ă [At: KOGĂLNICEANU, O. V, 8 / V: (îvr) ~e sf / A și: ~omobil / Pl: ~i, ~e / E: fr locomobile] (Asr) 1 a (D. mașini) Care poate fi deplasat la locul de utilizare, având roți, tălpi, patine etc. 2 sf Mașină de forță deplasabilă pe roți, alcătuită dintr-un generator de abur și un motor, care servește la punerea în mișcare a altor mașini, agricole, forestiere etc.

LOCOMOBIL, -Ă, locomobili, -e, adj., s. f. 1. Adj. (Despre mașini) Care poate fi deplasat la locul de utilizare (având roți, tălpi, patine etc.). 2. S. f. Mașină de forță deplasabilă pe roți, alcătuită dintr-un generator de abur care folosește paie. lemn etc. și un motor, care servește la punerea în mișcare a altor mașini (agricole, forestiere etc.). – Din fr. locomobile.

LOCOMOBIL, -Ă I. adj. (despre mașini) care se poate deplasa la locul de utilizare. II. s. f. mașină de forță montată pe roți, cu aburi sau cu motor de benzină, care se poate deplasa, prin remorcare, servind la punerea în mișcare a altor mașini. (< fr. locomobile)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

locomobi (agregat, motor) (înv.) s. f., g.-d. art. locomobilei; pl. locomobile

*locomobi (agregat, motor) s. f., g.-d. art. locomobilei; pl. locomobile

Intrare: locomobilă
locomobilă substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • locomobi
  • locomobila
plural
  • locomobile
  • locomobilele
genitiv-dativ singular
  • locomobile
  • locomobilei
plural
  • locomobile
  • locomobilelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

locomobi, locomobilesubstantiv feminin

  • 1. Agregat deplasabil pe roți, alcătuit dintr-un generator de abur care folosește combustibil inferior și un motor, care servește la punerea în mișcare a altor mașini (agricole, forestiere etc.). DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Lanurile nesfîrșite și locomobila neagră, batozele, mulțimea de oameni și căruțele mari cu cîte trei cai. Știi dumneata cum sînt fermele în Dobrogea. DUMITRIU, N. 267. DLRLC
    • format_quote Departe, abia se zăreau batozele, fumul locomobilelor, secerătorile veneau puternice. CAMILAR, TEM. 143. DLRLC
    • format_quote Busuioc avea o locomobilă ușurică și ieftină, care lucra cu foc de paie și mîna vara o mașină de treierat. SLAVICI, O. I 226. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.