13 definiții pentru janț (zer)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

janț2 sn [At: H II, 173 / V: sf, jeanț / Pl: ~uri / E: nct] (Reg) 1 Grăsime care se scurge din cașul stors de zer Si: (reg) jantiță1 (1). 2 Zer untos care se scurge la fabricarea cașcavalului, în urma opăririi cașului cu apă clocotită, constituind materia primă pentru obținerea untului de cașcaval Si: (reg) jantiță1 (2). 3 Parte lichidă rămasă după coagularea laptelui Si: (reg) jantiță1 (3). 4 Zară fiartă rămasă de la prepararea urdei Si: (reg) jantiță1 (4). 5 (Îs) ~ acru Zer conservat pentru iarnă. 6 (Îs) ~ cu caș Caș dulce amestecat cu zer. 7 (Prin confuzie) Jintiță (1).

JANȚ s. n. 1. Zer untos care se scurge la fabricarea cașcavalului, în urma opăririi cașului cu apă clocotită, constituind materia primă pentru obținerea untului de cașcaval. 2. Partea lichidă rămasă după coagularea laptelui. 3. Zară fiartă rămasă de la prepararea urdei. – Et. nec.

JANȚ s. n. 1. Zer untos care se scurge la fabricarea cașcavalului, în urma opăririi cașului cu apă clocotită, constituind materia primă pentru obținerea untului de cașcaval. 2. Partea lichidă rămasă după coagularea laptelui. 3. Zara fiartă rămasă de la prepararea urdei. – Et. nec.

JANȚ s. n. Zer untos care se scurge de sub teasc la prepararea cașului.

JANȚ2, janțuri, s. n. 1. Grăsime care se scurge din cașul stors de zer. 2. Partea lichidă rămasă după coagularea laptelui. 3. Zara fiartă rămasă de la urda frământată.

JANȚ ~uri n. 1) Zer gras care se scurge la fabricarea cașcavalului din cașul stors și opărit. 2) Parte lichidă care rămâne după separarea laptelui coagulat. 3) Parte lichidă care rămâne după separarea urdei. /Orig. nec.

janț n. zer ce se scurge din cașul pus sub teasc. [Tras din jântiță].

1) janț n., pl. urĭ. Vest. Zeru untos care se scurge din cașu pus într’o pînză supt teasc după ce s’a stors cu mîna și frămîntat. (Vicĭu). – În Dobr. = „jintiță”.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

janț (zer) s. n., pl. jánțuri


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

JANȚ s. jintuială, jintuit. (~ al cașului.)


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

janț s. n. – Zer scurs din cașul stors. – Var. janță. Origine incertă. Pare a fi un deverbal al sl. žĕti, žimą, žimeši „a presa”, care nu a lăsat reprezentant direct în rom. Der. nu este clară; și nu se poate afirma cu siguranță că este cuvînt identic cu janț, s. n. (Olt., țanc, stîncă), jantă, s. f. „femeie de moravuri ușoare”, pe care DAR îl pune în legătură cu mag. zsana „gaiță”, jantiță, s. f. (pește mărunt). Tiktin îl pune în legătură pe janț cu germ. Sahne, care nu pare convingător. Dacă depinde de sl. žĕti, aparține aceleiași familii ca jintui, vb. (a presa, a stoarce brînza; a stoarce; a amesteca, a bate), din sl. *žĕtovati; jintuită (var. jintuit), s. f. și n. (zer de lapte); jintuială, s. f. (acțiunea de a stoarce cașul); jintuitoare, s. f. (storcătoare); jintălău, s. n. (storcătoare). Cf. jintiță.

Intrare: janț (zer)
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ja
 • janțul
 • janțu‑
plural
 • janțuri
 • janțurile
genitiv-dativ singular
 • ja
 • janțului
plural
 • janțuri
 • janțurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

janț (zer)

 • 1. (numai) singular Zer untos care se scurge la fabricarea cașcavalului, în urma opăririi cașului cu apă clocotită, constituind materia primă pentru obținerea untului de cașcaval.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX sinonime: jintuială jintuit (s.n.)
 • 2. (numai) singular Partea lichidă rămasă după coagularea laptelui.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRM NODEX
 • 3. (numai) singular Zară fiartă rămasă de la prepararea urdei.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRM NODEX

etimologie: