18 definiții pentru igienă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

IGIE s. f. 1. Ramură a medicinei care elaborează normele de apărare a sănătății oamenilor și formele de aplicare a acestor norme pe baza studierii interdependenței și interacțiunii dintre om și mediul înconjurător, a condițiilor de trai, precum și a relațiilor sociale și de producție. 2. Ansamblu de reguli și de măsuri pentru păstrarea sănătății. [Pr.: -gi-e-.Var.: higie s. f.] – Din fr. hygiène.

igie sf [At: ȘĂINEANU, D. U. / V: hi~ / P: i-gi-e~ / Pl: ~ne / E: fr hygiène] 1 Ramură a medicinei care elaborează norme de apărare a sănătății oamenilor, pe baza studiului interdependenței între sănătate și mediul înconjurător, condițiile de trai și relațiile sociale. 2 Ansamblu de reguli și măsuri practice pentru apărarea sănătății. 3 (Ccr; îs) ~a mediului Igiena (2) mediului înconjurător. 4 (Ccr; d. oameni; îs) ~ personală Întreținere a curățeniei propriului trup. 5 (Ccr; îs) ~a culturilor Ansamblu de măsuri pentru a preveni pagubele provocate de dăunătorii animali sau vegetali plantelor de cultură sau produselor derivate din acestea. 6 (Ccr; îs) ~a pădurii Măsuri profilactice pentru a împiedica pătrunderea dăunătorilor în păduri, pentru a mări rezistența pădurilor la dăunători și pentru a proteja organismele auxiliare care combat dăunătorii. 7 (Ccr; îs) ~a muncii Protecția muncii. 8 (Ccr; îs) ~ mentală Măsuri pentru păstrarea sănătății mentale, pentru prevenirea tulburărilor psihice. corectat(ă)

IGIE s. f. 1. Ramură a medicinii care elaborează normele de apărare a sănătății oamenilor și formele de aplicare a acestor norme pe baza studierii interdependenței și interacțiunii dintre om și mediul înconjurător, a condițiilor de trai, precum și a relațiilor sociale și de producție. 2. Ansamblu de reguli și de măsuri practicate pe care cineva le respectă pentru a-și păstra sănătatea. [Pr.: -gi-e-.Var.: higie s. f.] – Din fr. hygiène.

IGIE s. f. Ramură a medicinei care se ocupă cu studierea mijloacelor de păstrare a sănătății și de prevenire a bolilor. - Pronunțat: -gie-. – Variantă: higie s. f.

IGIE s.f. Ramură a medicinii care studiază mijloacele de păstrare a sănătății și de prevenire a bolilor. ♦ Ansamblu de reguli și de măsuri menite să apere sănătatea. [Pron. -gi-e-, gen. -nei, var. higienă s.f. / < fr. hygiène, cf. gr. hygieina – sănătate].

IGIE s. f. ramură a medicinei umane care studiază mijloacele de păstrare a sănătății și de prevenire a bolilor. ◊ ansamblu de reguli și de măsuri menite să apere sănătatea. (< fr. hygiène)

IGIE f. 1) Ramură a științei medicale care studiază mijloacele de ocrotire a sănătății omului și de prevenire a bolilor. 2) Ansamblul principiilor și măsurilor practice de păstrare a sănătății. [G.-D. igienei; Sil. -gi-e-] /<fr. hygiene

igienă f. partea medicinei ce tratează despre modul de a-și conserva sănătatea.

*igiénă f., pl. e (vgr. ῾ygieiná, n., pl. d. ῾ygieinós, salubru; ῾ygiaĭno, îs sănătos). Acea parte a medicineĭ care tratează despre mediu în care trăĭește omu și modu de a-țĭ păstra sănătatea. – Și hi-.

HIGIE s. f. v. igienă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

igie (desp. -gi-e-) s. f., g.-d. art. igienei

igie (-gi-e-) s. f., g.-d. art. igienei

igie s. f. (sil. -gi-e-), g.-d. art. igienei

Intrare: igienă
  • silabație: hi-gi-e-nă info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • igie
  • igiena
plural
genitiv-dativ singular
  • igiene
  • igienei
plural
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • higie
  • higiena
plural
genitiv-dativ singular
  • higiene
  • higienei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

igiesubstantiv feminin

  • 1. Ramură a medicinei care elaborează normele de apărare a sănătății oamenilor și formele de aplicare a acestor norme pe baza studierii interdependenței și interacțiunii dintre om și mediul înconjurător, a condițiilor de trai, precum și a relațiilor sociale și de producție. DEX '09 DLRLC DN
  • 2. Ansamblu de reguli și de măsuri pentru păstrarea sănătății. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.