14 definiții pentru hipofiză

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

HIPOFIZĂ, hipofize, s. f. (Și în sintagma glandă hipofiză) Glandă endocrină cu funcții multiple, situată la baza creierului și având o mare influență asupra creșterii organismului, dar și asupra celorlalte glande, în special a glandelor sexuale și a tiroidei; adenohipofiză. – Din fr. hypophyse.

hipofi sf [At: DA ms / Pl: ~ze / E: fr hypophyse, ger Hypophyse] (Șîs) Glandă ~ Glandă endocrină cu funcții multiple, situată pe fața inferioară a encefalului, cu o mare influență asupra celorlalte glande, în special asupra glandelor sexuale și a tiroidei Si: adenohipofîză, glandă pituitară.

HIPOFIZĂ, hipofize, s. f. (Și în sintagma glandă hipofiză) Glandă endocrină cu funcții multiple, situată la baza creierului și având o mare influență asupra celorlalte glande, în special asupra glandelor sexuale și a tiroidei; adenohipofiză. – Din fr. hypophyse.

HIPOFIZĂ, hipofize, s. f. Glandă endocrină cu funcțiuni multiple, situată pe fața inferioară a encefalului și avînd o mare influență asupra celorlalte glande, în special asupra glandelor sexuale și a tiroidei; funcționarea ei defectuoasă provoacă obezitatea, poliuria etc., iar hipertrofia ei provoacă acromegalia, gigantismul.

HIPOFI s.f. (Anat.) Glandă endocrină situată pe fața inferioară a encefalului; glandă pituitară. [< fr. hypophyse, cf. gr. hypo – sub, physis – creștere].

HIPOFI s. f. glandă endocrină pe fața inferioară a encefalului; glandă pituitară. (< fr. hypophyse)

HIPOFI ~e f. Glandă endocrină centrală având rol important în reglarea hormonală. /<fr. hypophyse

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

hipofi s. f., g.-d. art. hipofizei; pl. hipofize

hipofi s. f., g.-d. art. hipofizei; pl. hipofize

hipofi s. f., g.-d. art. hipofizei; pl. hipofize

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

HIPOFI s. (ANAT.) adenohipofiză, glandă pituitară.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

HIPOFÍZĂ (< fr. {i}; {s} gr. hypophysis „creștere dedesubt”) s. f. Glandă endocrină coordonatoare, la animalele vertebrate și la om, situată la baza creierului, formată dintr-un lob anterior (adenohipofiza) și unul posterior (neurohipofiza), legat de hipotalamus. Secretă numeroși hormoni, din care cei mai importanți sunt: hormonul de creștere sau somatotrop, hormonii care stimulează secreția altor glande endocrine (tireotrop, corticotrop sau ACTH) etc. Împreună cu hipotalamusul, h. formează un sistem funcțional unic (sistemul hipotalamic-hipofizar).

Intrare: hipofiză
hipofiză substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • hipofi
  • hipofiza
plural
  • hipofize
  • hipofizele
genitiv-dativ singular
  • hipofize
  • hipofizei
plural
  • hipofize
  • hipofizelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

hipofi, hipofizesubstantiv feminin

  • chat_bubble (în) sintagmă (Glandă hipofiză) Glandă endocrină cu funcții multiple, situată la baza creierului și având o mare influență asupra creșterii organismului, dar și asupra celorlalte glande, în special a glandelor sexuale și a tiroidei; glandă pituitară. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.