16 definiții pentru havană

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

hava sf [At: VLAHUȚĂ, D. 40 / V: ~n / Pl: ~ne / E: fr havane] 1 Țigară de foi fabricată din tutun de calitate superioară, provenit din Cuba. 2 (Pex) Țigară de foi de calitate superioară. 3 Plută de mare alcătuită din trunchiuri de brad dispuse în forma unui pachet de țigări de foi și legate cu cabluri.

HAVANĂ, havane, s. f. Țigară de foi de calitate superioară. Degetele țineau o havană stinsă care se consumase singură și mai păstra scrumul intact. C. PETRESCU, A. 351. În fața unui maldăr de gazete străine, mari cît cearșaful, pufăia dintr-o havană. VLAHUȚĂ, O. A. III 26.

HAVA s.f. 1. Țigară de foi de calitate superioară. 2. Plută de mare alcătuită din trunchiuri de brad dispuse în forma unei țigări de foi și legate cu cabluri. [< fr. havane, cf. La Habana – capitala Cubei].

HAVA ~e f. Țigară răsucită din foi întregi de tutun de calitate superioară. /<fr. havane

*havánă f., pl. e. Țigară de Havana (capitala insuleĭ Cuba), de foĭ învălătucite.

HAVAN, -Ă, havani, -e, adj., s. f. 1. Adj. De culoare maro-deschis (ca aceea a tutunului). 2. S. f. Țigară de foi fabricată din tutun de calitate superioară, provenit din Cuba; p. gener. țigară de foi. 3. S. f. Plută de mare alcătuită din trunchiuri de brad dispuse în forma unei țigări de foi și legate cu cabluri. – Din fr. havane.

HAVAN, -Ă, havani, -e, adj., s. f. 1. Adj. De culoare maro deschis (ca aceea a tutunului). 2. S. f. Țigară de foi fabricată din tutun de calitate superioară, provenit din Cuba; p. gener. țigară de foi. 3. S. f. Plută de mare alcătuită din trunchiuri de brad dispuse în forma unei țigări de foi și legate cu cabluri. – Din fr. havane.

HAVAN I. adj. inv., s. n. (de) culoarea tutunului, maro-deschis, tabac. II. s. f. 1. țigară de foi de calitate superioară. 2. plută de mare din trunchiuri de brad dispuse în forma unei țigări de foi și legate cu cabluri. (< fr. havane)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

hava (țigară de foi) s. f., g.-d. art. havanei; pl. havane

hava (țigară de foi) s. f., g.-d. art. havanei; pl. havane

hava s. f., g.-d. art. havanei; pl. havane

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Intrare: havană
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • hava
  • havana
plural
  • havane
  • havanele
genitiv-dativ singular
  • havane
  • havanei
plural
  • havane
  • havanelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

hava, havanesubstantiv feminin

  • 1. Țigară de foi fabricată din tutun de calitate superioară, provenit din Cuba. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Degetele țineau o havană stinsă care se consumase singură și mai păstra scrumul intact. C. PETRESCU, A. 351. DLRLC
    • format_quote În fața unui maldăr de gazete străine, mari cît cearșaful, pufăia dintr-o havană. VLAHUȚĂ, O. A. III 26. DLRLC
  • 2. Plută de mare alcătuită din trunchiuri de brad dispuse în forma unei țigări de foi și legate cu cabluri. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.