9 definiții pentru hațegana

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

HAȚEGAN, -Ă, hațegani, -e, s. m., adj. 1. S. m. Persoană originară sau locuitor din Hațeg. 2. Adj. Care aparține Hațegului sau hațeganilor (1), privitor la Hațeg ori la populația lui. 3. S. f. art. Numele unui dans popular românesc, în ritm alert, răspândit în sudul Transilvaniei care se joacă în perechi; melodie după care se execută acest dans. – Hațeg (n. pr.) + suf. -an.

hațegan, ~ă [At: HEM 2082 / V: hățăgan / Pl:~e / E: Hațeg + -an] 1 smf 1 Persoană (originară) din Hațeg. 2-3 a Care aparține (Hațegului sau) populației lui. 5 a Privitor (la Hațeg sau) la populația lui. 6 sfa (Cor) Dans popular românesc răspândit în sudul Transilvaniei, cu mișcare foarte vioaie, care se joacă în perechi. 7 sfa Melodie după cere se execută acest dans. 8 sm (Reg; îf hățăgan) Vânt de nord. 9 sm (Reg) Vânt de răsărit.

HAȚEGAN, -Ă, hațegani, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană (originară) din Hațeg. 2. Adj. Care aparține Hațegului sau populației lui, privitor la Hațeg sau la populația lui. 3. S. f. art. Numele unui dans popular românesc răspândit în sudul Transilvaniei, cu mișcare foarte vioaie, care se joacă în perechi; melodie după care se execută acest dans. – Hațeg (n. pr.) + suf. -an.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!hațegana (dans) s. f. art., neart. hațega, g.-d. art. hațeganei; pl. hațegane

!hațegana (dans) s. f. art., neart. hațegană, g.-d. art. hațeganei

hațegana (dans) s. f. art., g.-d. art. hațeganei

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

HAȚEGANA s. art. (COR.) abrudeana (art.), abrudeanca (art.), ardeleana (art.), ardeleneasca (art.), ciobănașul (art.), lugojana (art.), someșana (art.). (~ este un dans popular cu mișcare moderată.)

HAȚEGANA s. art. abrudeana (art.), abrudeanca (art.), ardeleana (art.), ardeleneasca (art.), ciobănașul (art.), lugojana (art.), someșana (art.). (~ este un dans popular cu mișcare moderată.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

hațegana, joc* popular românesc, de perechi, răspândit în S Transilvaniei. Are două părți: 1) o plimbare a perechilor în cerc, în sensul invers rotirii acelor de ceasornic; partenerii, situați lateral unul față de celălalt, se țin de mână (bărbatul dreapta, femeia stânga); 2) o învârtire rapidă în ambele sensuri cu treceri pe sub mână (piruete) ale femeilor pe fiecare sfârșit de frază* muzicală. Alternarea părților se face pe strigături* de comandă. Ritmul este binar* iar mișcarea vioaie cu pași simpli însoțiți de multe strigături. V. învârtita.

Intrare: hațegana
hațegană substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • hațega
  • hațegana
plural
  • hațegane
  • hațeganele
genitiv-dativ singular
  • hațegane
  • hațeganei
plural
  • hațegane
  • hațeganelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

hațega, hațeganesubstantiv feminin

  • 1. articulat Numele unui dans popular românesc, în ritm alert, răspândit în sudul Transilvaniei care se joacă în perechi; melodie după care se execută acest dans. DEX '98
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.