12 definiții pentru grecește

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GRECEȘTE adv. Ca grecii, în felul grecilor; în limba greacă. ◊ Expr. A ședea (sau a se așeza etc.) grecește = a ședea (sau a se așeza etc.) cu genunchii la gură; a ședea (sau a se așeza) cu picioarele încrucișate sub corp; a ședea turcește. – Grec + suf. -ește.

GRECEȘTE adv. Ca grecii, în felul grecilor; în limba greacă. ◊ Expr. A ședea (sau a se așeza etc.) grecește = a ședea (sau a se așeza etc.) cu genunchii la gură; a ședea (sau a se așeza) cu picioarele încrucișate sub corp; a ședea turcește. – Grec + suf. -ește.

grecește av [At: COD. VOR. 35/10 / V (înv): ~ciaște / E: grec + -ește] 1 Ca grecii 2 În greacă (9). 3 (Pop; îe) A sta ~ A sta cu picioarele încrucișate. 4 (Înv; îe) A sta ~ în inima cuiva A ști tot ce vrea sau gândește cineva. 5 (Pop.; îe) A vorbi ~ A fi beat.

GRECEȘTE adv. 1. În felul grecilor, ca grecii. ◊ Expr. A ședea (sau a sta, a se așeza) grecește = a ședea (sau a se așeza) cu genunchii la gură. Dănilă se așeză grecește pe asfalt. SADOVEANU, O. VI 147. Pe babă o văzuseră așezată grecește pe o laviță din tindă. MACEDONSKI, O. III 122. Sta grecește pe tron cît e ziulica și nopticica de mare și din loc să se miște, ba. ISPIRESCU, L. 205. 2. În limba greacă. A vorbi grecește.La școala publică se învăța numai grecește. NEGRUZZI, S. I 3.

GRECEȘTE adv. 1) În felul grecilor; cum obișnuiesc grecii; ca grecii. 2) În limba greacă. / grec + suf. ~ește

grecéște adv. Ca Greciĭ: a vorbi grecește. Fam. A ședea grecește saŭ (maĭ des) turcește, a ședea cu picĭoarele îndoite și strînse cam supt corp.

grecesc a. relativ la Greci. ║ grecește adv. ca Grecii: a ședea grecește, a sta ca Orientalii pe vine sau pe genuchi; a sta grecește în inima cuiva, a-i cunoaște cugetele cele mai ascunse (ISP.).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

grecește adv.

grecesc adj. m., f. grecească; pl. m. și f. grecești

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GRAECA SUNT, NON LEGUNTUR (lat.) (aceste cuvinte) sunt scrise pe grecește, nu se citesc – Avertisment asupra unui text ininteligibil, dificil, în Evul Mediu, limba greacă nemaifiind cunoscută, pasajele scrise în grecește din lucrările latine se săreau.

Graeca sunt, non leguntur (lat. literal tradus: „E grecește, nu se citește!” În traducere liberă: „Treci peste asta, e grecește”). Expresia se întrebuințează cînd vrem să spunem cuiva: nu te opri asupra lucrului acesta, că „nu-i pentru mintea ta” sau „nu-i pentru tine”, cum spunem copiilor care n-au încă vîrsta să se ocupe de anumite lucruri. Vorba aceasta e moștenită din evul mediu, cînd limba greacă nu mai era învățată nici cunoscută ca înainte vreme și cînd, chiar cărturarii, întîlnind în autorii latini cîte un pasaj sau un citat scris în grecește (ca în Suetoniu, de exemplu: vezi Festina lente) săreau peste el, zicînd: Graeca sunt, non leguntur. Se mai folosește și forma: Graecum est, non legitur. IST.

Intrare: grecește
grecește adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
  • grecește
greciaște
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

greceșteadverb

  • 1. Ca grecii, în felul grecilor; în limba greacă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote A vorbi grecește. DLRLC
    • format_quote La școala publică se învăța numai grecește. NEGRUZZI, S. I 3. DLRLC
    • chat_bubble A ședea (sau a se așeza etc.) grecește = a ședea (sau a se așeza etc.) cu genunchii la gură; a ședea (sau a se așeza) cu picioarele încrucișate sub corp; a ședea turcește. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Dănilă se așeză grecește pe asfalt. SADOVEANU, O. VI 147. DLRLC
      • format_quote Pe babă o văzuseră așezată grecește pe o laviță din tindă. MACEDONSKI, O. III 122. DLRLC
      • format_quote Sta grecește pe tron cît e ziulica și nopticica de mare și din loc să se miște, ba. ISPIRESCU, L. 205. DLRLC
etimologie:
  • Grec + sufix -ește. DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.