15 definiții pentru galoș galoc galof

galoș sm [At: NEGRUZZI S. I, 70 / V: (Trs) ~oc, ~of / Pl: ~i / E: fr galoche] Încălțăminte de cauciuc care se poartă peste ghete sau pantofi spre a le feri de umezeală și noroi.

GALÓȘ, galoși, s. m. Încălțăminte de cauciuc purtată peste pantofi ori peste ghete, pentru a le proteja de umezeală sau de noroi. – Din fr. galoche.

GALÓȘ, galoși, s. m. Încălțăminte de cauciuc purtată peste pantofi ori peste ghete, spre a le proteja de umezeală sau de noroi. – Din fr. galoche.

GALÓȘ, galoși, s. m. Încălțăminte de cauciuc care se poartă peste cea de piele (acoperindu-i numai partea inferioară), pentru a o feri de umezeală sau de noroi. A intrat cu galoșii în sală, mi-a murdărit preșul. BASSARABESCU, V. 162. După ce merge pe jos prin pulbere pînă în glezne... ajunge la o căsuță cunoscută unde era așteptat, își lasă galoșii la scară, intră obosit și trudit. NEGRUZZI, S. I 70.

galóș s. m., pl. galóși

GALÓȘ s.m. 1. Încălțăminte care se poartă peste pantofi sau peste ghete pentru a le proteja contra umezelii, noroiului etc. 2. Macara cu un singur scripete și cu una din fețe tăiată. [< fr. galoche].

GALÓȘ s. m. 1. încălțăminte care se poartă peste pantofi sau peste ghete. 2. macara cu un singur scripete și cu una din fețe tăiată. (< fr. galoche)

galóș (galóși), s. m. – Încălțăminte de cauciuc. Fr. galoche, cf. ngr. γαλόσα, tc. galoș, rus. galoša, kaloša (Berneker 474).

GALÓȘ ~i m. Obiect de încălțăminte din cauciuc, purtat, în special, pe timp ploios (deseori peste pantofi sau ghete, pentru a le proteja de umezeală). /<fr. galoche

galoș m. încălțăminte de cauciuc peste ghete (= fr. galoche).

*galóș m. (fr. galoche f., d. it. galoscia, lat. pop. *galopia și *galópus, -ópodis, d. vgr. kalópus. V. calapod). Încălțăminte de caucĭuc de umblat pin noroĭ orĭ zăpadă. Barbă de galoș, bărbie ieșită și cam în sus. – În est și calóș (rus. kalóša și ga-, turc. kaloș și gha-).


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

galóș s. m., pl. galóși


Definiții din dicționare neoficiale

Deoarece nu sunt editate de lexicografi, aceste definiții pot conține erori, deci e preferabilă consultarea altor dicționare în paralel.

a lua apă la galoși expr. 1. (glum.) a-i intra apă în încălțăminte pe ploaie / pe zloată 2. a avea necazuri / neplăceri

Intrare: galoș
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • galoș
 • galoșul
 • galoșu‑
plural
 • galoși
 • galoșii
genitiv-dativ singular
 • galoș
 • galoșului
plural
 • galoși
 • galoșilor
vocativ singular
plural
galoc
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
galof
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

galoș galoc galof

 • 1. Încălțăminte de cauciuc purtată peste pantofi ori peste ghete, pentru a le proteja de umezeală sau de noroi.
  surse: DEX '09 DLRLC DN 2 exemple
  exemple
  • A intrat cu galoșii în sală, mi-a murdărit preșul. BASSARABESCU, V. 162.
   surse: DLRLC
  • După ce merge pe jos prin pulbere pînă în glezne... ajunge la o căsuță cunoscută unde era așteptat, își lasă galoșii la scară, intră obosit și trudit. NEGRUZZI, S. I 70.
   surse: DLRLC
 • 2. Macara cu un singur scripete și cu una din fețe tăiată.
  surse: DN

etimologie: