11 definiții pentru gabion

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GABION, gabioane, s. n. Coș de nuiele sau din plasă de sârmă umplut cu pământ, cu pietriș etc., care servește la apărarea malurilor de valuri, la construirea barajelor etc. [Pr.: -bi-on] – Din fr. gabion.

gabion sn [At: COSTINESCU / P: ~bi-on / Pl: ~oane / E: fr gabion] Coș de nuiele sau sârmă umplut cu pământ, pietriș etc., care servește la apărarea malurilor de valuri, la repararea tranșeelor etc.

GABION, gabioane, s. n. Coș de nuiele sau din sârmă umplut cu pământ, cu pietriș etc., care servește la apărarea malurilor de valuri, la construirea barajelor etc. [Pr.: -bi-on] – Din fr. gabion.

GABION, gabioane, s. n. (Tehn.) Coș de nuiele sau de sîrmă, care se umple cu pietriș, cu bolovani sau cu pămînt și care servește la apărarea malurilor de valuri, la construirea barajelor etc. – Pronunțat: -bi-on.

GABION s.n. 1. Coș umplut cu pietriș sau cu pămînt, care servește la construirea barajelor, la îndiguiri etc. 2. Coș de nuiele umplut cu pămînt, care apără pe soldați ca un parapet la asedierea cetăților etc. [Pron. -bi-on, pl. -oane. / cf. fr. gabion, it. gabbione].

GABION s. n. coș de nuiele sau din plasă de sârmă umplut cu pietriș ori bolovani de râu, [folosit][1] la consolidarea unor taluzuri, maluri ale cursurilor de apă, diguri etc. (< fr. gabion, it. gabbione) modificată

  1. Termen inexistent în original, adăugat de noi pentru logica frazei. — gall

GABION ~oane n. Coș de nuiele sau de sârmă, umplut cu pietriș sau cu alt material rezistent la apă și folosit pentru a întări malurile apelor sau diferite construcții hidraulice. /<fr. gabion

*gabión n., pl. oane (fr. gabion, d. it. gabbione, augm. d. gabbia, cușcă. V. gabie). Arm. Coș cilindric fără fund (hodorob) întrebuințat în războĭ p. a stabili răpede parapete de pămînt.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

gabion (desp. -bi-on) s. n., pl. gabioane

gabion (-bi-on) s. n., pl. gabioane

gabion s. n. (sil. -bi-on), pl. gabioane

Intrare: gabion
  • silabație: ga-bi-on info
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • gabion
  • gabionul
  • gabionu‑
plural
  • gabioane
  • gabioanele
genitiv-dativ singular
  • gabion
  • gabionului
plural
  • gabioane
  • gabioanelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

gabion, gabioanesubstantiv neutru

  • 1. Coș de nuiele sau din plasă de sârmă umplut cu pământ, cu pietriș etc., care servește la apărarea malurilor de valuri, la construirea barajelor etc. DEX '09 DLRLC DN
  • 2. Coș de nuiele umplut cu pământ, care apără pe soldați ca un parapet la asedierea cetăților etc. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.