10 definiții pentru frecare

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FRECARE, frecări, s. f. Acțiunea de a (se) freca; frecuș, frecătură (1). ♦ (Fiz.) Fenomen care se produce la interacțiunea a două corpuri aflate în contact; forță pe care o exercită un corp asupra altuia când acesta se freacă de el; fricțiune (1). – V. freca.

frecare sf [At: IOANOVICI, TEHN. 144 / Pl: ~cări / E: freca] 1 Deplasare forțată și repetată a unui corp pe suprafața altui corp Si: frecuș (1), frecătură (1), frecat1 (1). 2 (Fiz) Interacțiune dintre dintre două corpuri aflate în contact Si: fricțiune (2). 3 (Fiz) Forță exercitată de un corp asupra altuia aflat în mișcare și cu care este în contact Si: fricțiune (3). 4 Efectuare a unor mișcări repetate cu degetele (sau cu palmele) pe coip sau pe o parte a corpului, apăsând Si: (reg) frichinire (1). 5 (Pop) Scărpinare. 6 Fricționare. 7 Ștergere apăsată, în toate direcțiile, cu un corp aspru sau moale, pentru a îndepărta murdăria Si: curățare. 8 Lustruire a suprafeței unui obiect, supunând-o presiunii unui corp abraziv în mișcare. 9 Spălare insistentă a obiectelor textile pentru a îndepărta petele de murdărie. 10 Amestecare îndelungată a unui aliment, astfel încât acesta să devină o masă omogenă și pufoasă. 11 (Pfm) Batere a cuiva. 12 (Fam) Supunere a cuiva la eforturi mari. 13 (Fam) Examinare riguroasă a cuiva.

FRECARE, frecări, s. f. Acțiunea de a (se) freca; frecuș, frecătură (1). ♦ (Fiz.) Interacțiune a două corpuri aflate în contact; forță pe care o exercită un corp asupra altuia când acesta se freacă de el; fricțiune(1). – V. freca.

FRECARE s. f. Acțiunea de a (se) freca; mișcare forțată a unui obiect pe suprafața unui alt obiect cu care este în contact. Frecarea roților de asfalt. ♦ (Fiz.) Forța pe care o exercită un corp asupra altuia, fiindcă acesta se freacă de el.

FRECARE ~ări f. v. A FRECA și A SE FRECA.Forță de ~ forță exercitată de un corp asupra altuia, când acesta se freacă de el. /v. a (se) freca

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

frecare s. f., g.-d. art. frecării; pl. frecări

frecare s. f., g.-d. art. frecării; pl. frecări

frecare s. f., g.-d. art. frecării; pl. frecări

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

FRECARE s. 1. (FIZ.) fricțiune. (Proces de ~.) 2. v. roadere. 3. v. fricționare.

FRECARE s. 1. (FIZ.) fricțiune. (Proces de ~.) 2. roadere, rosătură. (~ pantofilor.) 3. fricționare, tragere. (~ bolnavului pe spate.)

Intrare: frecare
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • frecare
  • frecarea
plural
  • frecări
  • frecările
genitiv-dativ singular
  • frecări
  • frecării
plural
  • frecări
  • frecărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

frecare, frecărisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea de a (se) freca; frecătură. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Frecarea roților de asfalt. DLRLC
    • 1.1. fizică Fenomen care se produce la interacțiunea a două corpuri aflate în contact; forță pe care o exercită un corp asupra altuia când acesta se freacă de el; fricțiune. DEX '09 DLRLC
      sinonime: fricțiune
etimologie:
  • vezi freca DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.