12 definiții pentru fixator (s.m.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FIXATOR, fixatori, s. m. Substanță sau amestec de substanțe chimice cu care se face insensibil la lumină materialul fotografic expus și developat; fixativ. ♦ Substanță care fixează vopseaua în structura fibrei textile sau a pieii. ♦ Substanță care asigură conservarea unor structuri celulare în vederea studierii lor la microscop. – Din fr. fixateur.

FIXATOR, fixatori, s. m. Substanță sau amestec de substanțe chimice cu care se face insensibil la lumină materialul fotografic expus și developat; fixativ. ♦ Substanță care fixează vopseaua în structura fibrei textile sau a pieii. ♦ Substanță care asigură conservarea unor structuri celulare în vederea studierii lor la microscop. – Din fr. fixateur.

fixator, ~oare [At: IOANOVICI, TEHN. 284 / V: (nrc) ~xăt~, ~oare / Pl: ~i, ~oare / E: fr fixateur] 1 a (Rar) Fixativ (1). 2 sm Substanță sau amestec de substanțe chimice cu care se face insensibil la lumină materialul fotografic expus și developat Si: fixativ (3). 3 sm Substanță care fixează vopseaua în structura fibrei textile sau a pielii. 4 sm Substanță care asigură conservarea unor structuri celulare în vederea studierii lor la microscop. 5 sm Piesă folosită la lucrări de asamblare. 6 sm Dispozitiv mecanic pentru manevrarea și înzăvorârea acelor macazului de cale ferată.

FIXATOR, fixatori, s. m. Substanță sau amestec de substanțe chimice, care sînt întrebuințate în operația de fixare (4).

FIXATOR, -OARE adj., s.m. (Substanță) care face inalterabilă la lumină o imagine fotografică. // s.m. 1. (Text.) Substanță folosită la fixarea coloranților pe fibră. ♦ Agent fizic sau substanță chimică care produce coagularea protoplasmei vii. 2. Piesă folosită la lucrări de asamblare. 3. Dispozitiv mecanic pentru manevrarea și înzăvorîrea acelor macazului. [Cf. fr. fixateur].

FIXATOR s. m. 1. soluție care face inalterabilă la lumină o imagine fotografică developată. 2. (text.) substanță folosită la fixarea coloranților pe fibră. ◊ agent fizic, substanță care produce coagularea protoplasmei vii. 3. piesă folosită la lucrări de asamblare. 4. dispozitiv mecanic pentru manevrarea și înzăvorârea acelor macazului. (< fr. fixateur)

FIXATOR ~i m. 1) Soluție chimică pentru fixarea imaginii fotografice. 2) Substanță care face să intre colorantul în fibrele textile. 3) Agent fizic sau chimic care produce coagularea protoplasmei vii. 4) Piesă folosită la lucrările de asamblare. /<fr. fixateur

fixător, ~oare a, sm vz fixator

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Intrare: fixator (s.m.)
fixator2 (s.m.) substantiv masculin
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • fixator
  • fixatorul
  • fixatoru‑
plural
  • fixatori
  • fixatorii
genitiv-dativ singular
  • fixator
  • fixatorului
plural
  • fixatori
  • fixatorilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

fixator, fixatorisubstantiv masculin

  • 1. Substanță sau amestec de substanțe chimice cu care se face insensibil la lumină materialul fotografic expus și developat. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: fixativ
    • 1.1. Substanță care fixează vopseaua în structura fibrei textile sau a pieii. DEX '09 DEX '98 DN
    • 1.2. Substanță care asigură conservarea unor structuri celulare în vederea studierii lor la microscop. DEX '09 DEX '98
      • diferențiere Agent fizic sau substanță chimică care produce coagularea protoplasmei vii. DN
  • 2. Piesă folosită la lucrări de asamblare. DN
  • 3. Dispozitiv mecanic pentru manevrarea și înzăvorârea acelor macazului. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.