11 definiții pentru finanțare

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FINANȚÁRE, finanțări, s. f. Acțiunea de a finanța și rezultatul ei. ♦ Alocare de fonduri din surse particulare, ale bugetului de stat sau de la organisme și instituții internaționale, în scopul creării și funcționării unei întreprinderi, unui organism sau pentru aplicarea unei politici economice. ◊ Finanțare internă = alocare de fonduri din sursele proprii ale unei întreprinderi. Finanțare externă = alocare de fonduri pentru finanțarea întreprinderii prin aporturile unor persoane sau instituții străine de aceasta, prin majorări de capital și prin împrumuturi. – V. finanța.

finanțare sf [At: EVID. CONT. 107 / Pl: ări / E: finanța] 1 Susținere cu bani a unei persoane, a unei instituții, a unei întreprinderi Si: (rar) finanțat1 (1). 2 (Fam) Împrumutare cu bani a cuiva Si: (rar) finanțat1 (2).

FINANȚÁRE, finanțări, s. f. Acțiunea de a finanța și rezultatul ei. – V. finanța.

FINANȚÁRE, finanțări, s. f. Acțiunea de a finanța; întreținere sau susținere cu bani a unei lucrări, a unei întreprinderi, a unei acțiuni etc. O mare parte din cheltuielile bugetului este destinată pentru finanțarea economiei naționale și a nevoilor social-culturale, lucru posibil numai în condițiile orînduirii socialiste. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2734.

FINANȚÁRE s.f. Acțiunea de a finanța. [< finanța].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

finanțare s. f., g.-d. art. finanțării; pl. finanțări

finanțare s. f., g.-d. art. finanțării; pl. finanțări

finanțáre s. f., g.-d. art. finanțării; pl. finanțări

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

FINANȚÁRE s. v. subvenționare.

FINANȚARE s. subvenționare. (~ unei instituții.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

FINANȚÁRE (< finanța) s. f. Alocare de fonduri din surse particulare, ale bugetului de stat sau de la organisme și organizații internaționale, în scopul creării și funcționării unei întreprinderi, unui organism sau pentru aplicarea unei politici economice. ◊ F. internă = alocare de fonduri din sursele proprii ale unei întreprinderi, respectiv din profitul net, rezerve și provizioane. ◊ F. externă = alocare de fonduri pentru finanțarea întreprinderii prin aporturile aduse de către persoane sau instituții străine de aceasta, respectiv prin majorări de capital (emisiuni de acțiuni) și prin împrumuturi. ◊ F. rambursabilă = credite pe diferite termene acordate de bănci și alte instituții financiare. ◊ F. nerambursabilă = cedare cu titlu definitiv a unor fonduri bănești. F. bugetară = alocare de fonduri de la bugetul de stat pentru administrația de stat, apărare, activitățile culturale etc. ◊ F. legată = condiționarea acordării unor credite de obligativitatea cumpărării de produse de pe piața creditorului. ◊ F. compensatorie = acordare de credite din diferite surse internaționale pentru țările exportatoare de produse de bază, în vederea echilibrării balanțelor comerciale care au înregistrat deficite din cauza diferențelor mari de prețuri între produsele exportate și cele importate. F. pentru dezvoltare = acordare de fonduri nerambursabile de la organisme internaționale specializate pentru realizarea programelor de dezvoltare ale unor țări.

Intrare: finanțare
finanțare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • finanțare
 • finanțarea
plural
 • finanțări
 • finanțările
genitiv-dativ singular
 • finanțări
 • finanțării
plural
 • finanțări
 • finanțărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

finanțare, finanțărisubstantiv feminin

 • 1. Acțiunea de a finanța și rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.1. Alocare de fonduri din surse particulare, ale bugetului de stat sau de la organisme și instituții internaționale, în scopul creării și funcționării unei întreprinderi, unui organism sau pentru aplicarea unei politici economice. DEX '09 DLRLC
   • format_quote O mare parte din cheltuielile bugetului este destinată pentru finanțarea economiei naționale și a nevoilor social-culturale, lucru posibil numai în condițiile orînduirii socialiste. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2734. DLRLC
   • 1.1.1. Finanțare internă = alocare de fonduri din sursele proprii ale unei întreprinderi. DEX '09
   • 1.1.2. Finanțare externă = alocare de fonduri pentru finanțarea întreprinderii prin aporturile unor persoane sau instituții străine de aceasta, prin majorări de capital și prin împrumuturi. DEX '09
etimologie:
 • vezi finanța DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.