15 definiții pentru etapă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ETAPĂ, etape, s. f. 1. Interval de timp, stadiu în dezvoltarea unui proces, caracterizat, de obicei, prin evenimente importante; fază. 2. Distanță străbătută de o unitate în marș într-un anumit timp. 3. Porțiune determinată dintr-o competiție sportivă de mare fond, care trebuie parcursă fără oprire. ♦ Interval de timp în ciclul anual de antrenament. ♦ Fiecare dintre părțile unei competiții sportive care se dispută pe o durată mai mare de timp. – Din fr. étape.

eta sf [At: BELDIMAN, E. 81/19 / Pl: ~pe / E: fr étape] 1 (Mil) Loc de cantonament al trupelor în marș. 2 (Mil) Distanță străbătută de o unitate în marș, în curs de 24 de ore. 3 Distanță între două opriri. 4 Popas. 5 Interval de timp în desfășurarea unui proces Si: fază. 6 (D. un proces în desfășurare; îlav) În ~pe La un anumit interval de timp. 7 (La ciclism, motociclism, canotaj etc.) Porțiune determinată dintr-o cursă sportivă pe mare distanță, care trebuie parcursă fără oprire. 8 (La fotbal, handbal etc.) Parte dintr-o competiție sportivă eșalonată în timp. 9 Interval din ciclul anual de antrenament.

ETAPĂ, etape, s. f. 1. Interval de timp, stadiu în dezvoltarea unui proces, caracterizat, de obicei, prin evenimente importante; fază. 2. Distanță străbătută de o unitate în marș în curs de 24 de ore. 3. Porțiune determinată dintr-o competiție sportivă de mare fond, care trebuie parcursă fără oprire. ♦ Interval de timp în ciclul anual de antrenament. ♦ Fiecare dintre părțile unei competiții sportive care se dispută pe o durată mai mare de timp. – Din fr. étape.

ETAPĂ, etape, s. f. 1. (Mil.) Distanță străbătută de o unitate în marș în curs de 24 de ore. 2. Interval de timp, stadiu în dezvoltarea unui proces; fază. Criza generală a sistemului capitalist mondial este etapa de încheiere a stadiului imperialist al capitalismului. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 1-2, 77. Cărțile binefăcătoare ale culturii adevărate sînt... singurele care au schimbat fața lumii, ducînd-o din etapă în etapă cătră un viitor ce încet-încet se conturează și se luminează. SADOVEANU, E. 23. 3. (Sport) Porțiune determinată dintr-o cursă de mare fond (ciclism, motociclism, canotaj etc.). ♦ Parte dintr-o competiție sportivă eșalonată în timp. ♦ Interval de timp în ciclul anual de antrenament.

ETA s.f. 1. Loc unde se opresc trupele în marș. ♦ Distanța între două opriri; distanță parcursă în timp de 24 de ore de o unitate care se deplasează în marș. 2. Interval de timp; moment, fază. 3. Porțiune a unei curse sportive. ♦ Parte dintr-o întrecere sportivă. ♦ Interval de timp în ciclul anual de antrenament. [< fr. étape].

ETA s. f. 1. interval de timp; stadiu, fază. 2. oprire scurtă în timpul unei călătorii. ◊ distanță parcursă de trupele în marș într-un timp anumit. 3. porțiune a unei curse sportive de fond care trebuie parcursă fără oprire. ◊ parte dintr-o competiție sportivă care se dispută succesiv într-un interval mare de timp. (< fr. étape)

ETAPĂ ~e f. 1) Interval de timp în evoluția unui fenomen natural sau social; fază; stadiu. ~ele civilizației. 2) Distanță dintre două opriri străbătută de o unitate în marș. 3) Distanță dintr-o cursă sportivă care trebuie parcursă fără oprire. 4) Parte dintr-o întrecere sportivă eșalonată în timp. [G.-D. etapei] /<fr. étape

*etápă f., pl. e (fr. étape, din estaple, d. germ. stapel, șantier, stapel-platz, popas). Arm. Locu unde se opresc trupele în marș. Distanța străbătută de o trupă într’o zi de marș. – Curat rom. popas.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

eta s. f., g.-d. art. etapei; pl. etape

eta s. f., g.-d. art. etapei; pl. etape

eta s. f., g.-d. art. etapei; pl. etape

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ETA s. 1. v. fază. 2. v. stadiu.

ETA s. 1. fază, moment, punct, stadiu, (fig.) treaptă. (Verificați lucrarea în fiecare ~ a ei.) 2. fază, punct, situație, stadiu. (În ce ~ se află lucrările începute?)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ETAPĂ DE ZBOR interval de timp în care se execută instruirea practică și antrenamentul în zbor al piloților și parașutiștilor.

Intrare: etapă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • eta
  • etapa
plural
  • etape
  • etapele
genitiv-dativ singular
  • etape
  • etapei
plural
  • etape
  • etapelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

eta, etapesubstantiv feminin

  • 1. Interval de timp, stadiu în dezvoltarea unui proces, caracterizat, de obicei, prin evenimente importante. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Criza generală a sistemului capitalist mondial este etapa de încheiere a stadiului imperialist al capitalismului. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 1-2, 77. DLRLC
    • format_quote Cărțile binefăcătoare ale culturii adevărate sînt... singurele care au schimbat fața lumii, ducînd-o din etapă în etapă cătră un viitor ce încet-încet se conturează și se luminează. SADOVEANU, E. 23. DLRLC
  • 2. Oprire scurtă în timpul unei călătorii. MDN '00
    • 2.1. Loc unde se opresc trupele în marș. DN
      • 2.1.1. Distanță străbătută de o unitate în marș într-un anumit timp. DEX '09 DLRLC DN
  • 3. Porțiune determinată dintr-o competiție sportivă de mare fond, care trebuie parcursă fără oprire. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 3.1. Interval de timp în ciclul anual de antrenament. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 3.2. Fiecare dintre părțile unei competiții sportive care se dispută pe o durată mai mare de timp. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.