10 definiții pentru efedrină

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

EFEDRI s. f. Alcaloid solubil în alcool, în eter și în cloroform, ai cărui derivați, solubili în apă, se folosesc în special în tratamentul bolilor căilor respiratorii. – Din fr. éphédrine.

EFEDRI s. f. Alcaloid solubil în alcool, în eter și în cloroform, ai cărui derivați, solubili în apă, se folosesc în special în tratamentul bolilor căilor respiratorii. – Din fr. éphédrine.

efedri sfs [At: NICA, L. VAM. 86 / V: (îvr) ~in sn (S și: ephedrin) / E: fr éphédrine] (Frm) Alcaloid solubil în alcool, în eter și în cloroform, ai cărui derivați se folosesc mai ales ca stimulent nervos sau în tratamentul bolilor căilor respiratorii.

EFEDRI s. f. Alcaloid solubil în alcool, în eter și în cloroform, al cărui clorhidrat, solubil în apă, se întrebuințează în medicină.

EFEDRI s.f. Alcaloid solubil în alcool, în eter și în cloroform, al cărui derivați se folosesc în farmacie. [< fr. éphédrine].

EFEDRI s. f. alcaloid extras dintr-un arbust, solubil în alcool, în eter și cloroform și cu acțiune vasoconstrictoare. (< fr. éphédrine)

EFEDRI f. Substanță de proveniență vegetală folosită în medicină pentru tratarea bolilor respiratorii. [G.-D. efedrinei; Sil. e-fe-dri-nă] /<fr. éphéedrine

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

efedri (desp. -fe-dri-) s. f., g.-d. art. efedrinei

efedri (-fe-dri-) s. f., g.-d. art. efedrinei

efedri s. f. (sil. -dri-), g.-d. art. efedrinei

Intrare: efedrină
efedrină substantiv feminin
  • silabație: e-fe-dri-nă info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • efedri
  • efedrina
plural
genitiv-dativ singular
  • efedrine
  • efedrinei
plural
vocativ singular
plural
efedrin
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

efedrisubstantiv feminin

  • 1. Alcaloid solubil în alcool, în eter și în cloroform, ai cărui derivați, solubili în apă, se folosesc în special în tratamentul bolilor căilor respiratorii. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.