10 definiții pentru dulap (scândură)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DULAP, (1, 3) dulapuri, s. n., (2) dulapi, s. m. 1. S. n. Mobilă de lemn sau de metal prevăzută cu rafturi, în care se păstrează rufe, haine, vase, cărți etc. 2. S. m. Scândură lată și groasă. 3. S. n. (Pop.) Scrânciob. – Din tc. dolap.

DULAP, (1, 3) dulapuri, s. n., (2) dulapi, s. m. 1. S. n. Mobilă de lemn sau de metal prevăzută cu rafturi, în care se păstrează rufe, haine, vase, cărți etc. 2. S. m. Scândură lată și groasă. 3. S. n. (Pop.) Scrânciob. – Din tc. dolap.

dulap2 sm [At: (f. a.) URICARIUL XIX, 380 / Pl: ~i / E: tc dolak] (Mol; Mun) Scândură lată și groasă de brad servind ca material de dulgherie pentru podit.

DULAP1, dulapi, s. m. 1. Scîndură de secțiune dreptunghiulară, lată și groasă; blană. Plute lungi de dulapi noi lunecau mai iute decît apa... în preajma noastră. HOGAȘ, DR. 242. Un mod... de a transporta dulapii din vatra cherestelei la Sinaia. VLAHUȚĂ, O. A. III 50. 2. (Munt.) Construcție de grinzi de care sînt atîrnate mai multe leagăne care se învîrtesc înălțîndu-se și coborîndu-se într-o mișcare circulară, în jurul unui ax orizontal; servește ca distracție populară la bîlciuri și în unele zile de sărbătoare; scrînciob. Adusese doi... vioriști, să le cînte de dor și de inimă fără noroc, cînd o începe cîrciuma să se ridice cu ei, ca un dulap de la bîlci. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. II 162. Satu-i strîns în bătătură, Cîntă, joacă, chefuiește... Sună toba; plin dulapul Se-nvîrtește. IOSIF, PATR. 25.

dulap n. 1. roată pentru trasul borangicului: femeile depănau borangicul cu dulapuri; 2. leagăn învârtitor de Paști: a se da în dulap, a învârti dulapul; fig. a învârti dulapuri, a umbla să înșele; 3. Mold. (pl. dulapi), scândură lungă și lată: grinzi, dulapi, scânduri; 4. (pl. dulapuri), mobilă de încuiat rufe, haine, vase: un dulap mare în fund cu două uși AL. [Turc. DOLAB, roată hidraulică (lit. vadră de apă) și tot ce se învârtește, dulap].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

dulap2 (scândură) s. m., pl. dulapi

dulap1 (scândură) s. m., pl. dulapi

dulap (scândură) s. m., pl. dulapi

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

dulap, dulapi s. m. bărbat voinic / mătăhălos.

Intrare: dulap (scândură)
dulap1 (pl. -i) substantiv masculin
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • dulap
  • dulapul
  • dulapu‑
plural
  • dulapi
  • dulapii
genitiv-dativ singular
  • dulap
  • dulapului
plural
  • dulapi
  • dulapilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

dulap, dulapisubstantiv masculin

  • 1. Scândură lată și groasă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Plute lungi de dulapi noi lunecau mai iute decît apa... în preajma noastră. HOGAȘ, DR. 242. DLRLC
    • format_quote Un mod... de a transporta dulapii din vatra cherestelei la Sinaia. VLAHUȚĂ, O. A. III 50. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.