18 definiții pentru doză (cant.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DO1, doze, s. f. (Adesea fig.) Cantitate determinată dintr-o substanță, dintr-un material etc. care produce un anumit efect sau care formează împreună cu altele un amestec, un tot. – Din fr. dose.

DO1, doze, s. f. (Adesea fig.) Cantitate determinată dintr-o substanță, dintr-un material etc. care produce un anumit efect sau care formează împreună cu altele un amestec, un tot. – Din fr. dose.

do1 sf [At: HELIADE, O. II, 77 / V: (înv) ~se, ~sis / S și: (înv) ~să / Pl: ~ze / E: fr dose] 1 (Adesea fig) Cantitate determinată dintr-o substanță, dintr-un material etc. care produce un anumit efect sau care formează împreună cu altele un amestec, un tot. 2 Cutie metalică în care se află o băutură răcoritoare sau bere.

DO1, doze, s. f. 1. Cantitate precisă dintr-o substanță, dintr-o radiație etc. care produce un anumit efect. O doză de sare amară.Îl privea cum ia la sfîrșitul mesei «o doză» de sare din solniță, pe vîrful cuțitului, cum o învălește într-o foiță de țigară și cum o înghite repede. SADOVEANU, P. S. 190. Văzînd că nu-mi lucrează alte doctorii, am luat o doză mare de mercuriu și azi mă trezesc că-mi cad mustețile. NEGRUZZI, S. I 208. ◊ (Ironic) D. Iancu își comandă doza de rachiu de drojdii cu picături de pelin. CARAGIALE, O. II 227. 2. Cantitate de substanță care intră împreună cu altele în alcătuirea unui tot. Pămînturi... împănate cu o mare doză de humus. I. IONESCU, D. 142. ◊ Fig. [Stăpînul casei] avea o mare doză de răutate. BOLINTINEANU, O. 414. Au mai rămas oameni de înțeles, care au păstrat o doză suficientă de rațiune și de pudoare. ODOBESCU, S. III 462.

DO1 s.f. 1. Cantitate determinată dintr-o substanță, dintr-o radiație etc. care produce un anumit efect. ♦ Cantitate prescrisă dintr-un medicament pe care bolnavul trebuie s-o ia dintr-o dată. 2. Cantitate dintr-o substanță care intră în compunerea unui amestec. [Pl. -ze. / < fr. dose].

DO1 s. f. 1. cantitate determinată dintr-o substanță, radiație etc. care produce un anumit efect. ◊ cantitate prescrisă dintr-un medicament pe care bolnavul trebuie s-o ia dintr-o dată. 2. cantitate dintr-o substanță care intră în compunerea unui amestec. (< fr. dose)

DO1 ~e f. 1) Cantitate anumită de o substanță oarecare. 2) med. Cantitate de un medicament oarecare, care trebuie administrată o singură dată. /<fr. dose

doză f. 1. cantitate determinată de medicamente de luat dintr’o dată: o doză de chinină; 2. fig. cantitate oarecare: o puternică doză de mândrie.

dóză f., pl. e (vgr. dósis, acțiunea de a da; fr. dose). Cantitate anumită de medicamente luate într’o singură dată: doză de chinină. Fig. Cantitate morală: doză de curaj.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

do (cantitate, cutie, dispozitiv) s. f., g.-d. art. dozei; pl. doze

do (cantitate, cutie, dispozitiv) s. f., g.-d. art. dozei; pl. doze

do (cantitate, dispozitiv, instrument) s. f., g.-d. art. dozei; pl. doze

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

DO s. (rar) porție, (înv.) tuție. (O ~ de medicamente.)

DO s. (rar) porție, (înv.) tuție. (O ~ de medicamente.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

doză (doze), s. f. – Cantitate determinată dintr-o substanță. Fr. dose.Der. (din fr.) doza, vb.; dozaj, s. n.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

DÓZĂ1 (< fr., lat. m.) s. f. Cantitate determinată dintr-o anumită substanță. ◊ D. toxică = cantitatea minimă dintr-o substanță care produce intoxicație. ◊ D. letală = cantitatea minimă dintr-o substanță sau medicament care provoacă moartea. ◊ D. letală 50% (prescurtat DL 50) = cantitatea minimă dintr-o substanță sau medicament care provoacă moarte a 50% din animalele de experiență; indicator pentru aprecierea toxicității unui medicament nou. ◊ D. de radiații nucleare = cantitatea de energie transmisă (absorbită) în unitatea de masă, într-un loc specificat al unui corp. Se măsoară în rad. ◊ D. de expunere la radiații nucleare = cantitatea de radiații (X sau γ) măsurată prin ionizarea produsă de radiațiile respective în aer. Se măsoară în röntgen.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

doză, doze s. f. 1. o sută de mililitri de băutură spirtoasă. 2. (tox.) cantitate dintr-un drog consumată o dată.

Intrare: doză (cant.)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • do
  • doza
plural
  • doze
  • dozele
genitiv-dativ singular
  • doze
  • dozei
plural
  • doze
  • dozelor
vocativ singular
plural
dose
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
dosis
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

do, dozesubstantiv feminin

  • 1. adesea figurat Cantitate determinată dintr-o substanță, dintr-un material etc. care produce un anumit efect sau care formează împreună cu altele un amestec, un tot. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote O doză de sare amară. DLRLC
    • format_quote Îl privea cum ia la sfîrșitul mesei «o doză» de sare din solniță, pe vîrful cuțitului, cum o învălește într-o foiță de țigară și cum o înghite repede. SADOVEANU, P. S. 190. DLRLC
    • format_quote Văzînd că nu-mi lucrează alte doctorii, am luat o doză mare de mercuriu și azi mă trezesc că-mi cad mustețile. NEGRUZZI, S. I 208. DLRLC
    • format_quote ironic D. Iancu își comandă doza de rachiu de drojdii cu picături de pelin. CARAGIALE, O. II 227. DLRLC
    • format_quote Pămînturi... împănate cu o mare doză de humus. I. IONESCU, D. 142. DLRLC
    • format_quote figurat [Stăpînul casei] avea o mare doză de răutate. BOLINTINEANU, O. 414. DLRLC
    • format_quote figurat Au mai rămas oameni de înțeles, care au păstrat o doză suficientă de rațiune și de pudoare. ODOBESCU, S. III 462. DLRLC
    • 1.1. Cantitate prescrisă dintr-un medicament pe care bolnavul trebuie s-o ia dintr-o dată. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.