11 definiții pentru dogmatică (persoană)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DOGMATIC, -Ă, dogmatici, -ce, adj., s. f., s. m. 1. Adj. Care ține de dogme, privitor la dogme; care se sprijină pe dogme. 2. S. f. Parte a teologiei care cuprinde expunerea sistematică a adevărurilor revelate ce se referă la Dumnezeu și la acțiunea sa; tratat asupra dogmelor religioase. 3. S. m. și f. Adept al dogmatismului; dogmatist. – Din fr. dogmatique, lat. dogmaticus. corectat(ă)

dogmatic, ~ă [At: LB / Pl: ~ici, ~ice / E: fr dogmatique, lat dogmaticus] 1 a Care ține de dogme (1-2). 2 a Referitor la dogme (1-2). 3 a Care se sprijină pe dogme (1-2). 4 a (Pex) Care respinge principiul verificării critice și al gândirii creatoare, absolutizând o opinie, o teză. 5 sf Parte a teologiei care expune sistematic dogmele (1) unei religii. 6 sf Materie de studiu având drept obiect dogmatica (5). 7 sf Tratat asupra dogmelor (1) religioase. 8-9 smf, a (Persoană) care se comportă conform dogmelor (1). 10 smf Persoană care susține și aplică dogmatismul Si: dogmatist. 11 a (D. acțiunile oamenilor) Care se desfășoară conform dogmelor.

DOGMATIC, -Ă, dogmatici, -ce, adj., subst. 1. Adj. Care ține de dogme, privitor la dogme; care se sprijină pe dogme. 2. S. f. Parte a teologiei care cuprinde expunerea sistematică a dogmelor unei religii; tratat asupra dogmelor religioase. 3. S. m. și f. Persoană care susține și aplică dogmatismul; dogmatist. – Din fr. dogmatique, lat. dogmaticus.

DOGMATIC, -Ă adj. 1. Referitor la dogmele unei religii, (cu caracter) de dogmă. 2. Care respectă cu strictețe dogmele. ♦ Mărginit, închistat în dogme. ♦ Necreator. // s.m. și f. Dogmatist. [< lat. dogmaticus, fr. dogmatique].

DOGMATIC, -Ă I. adj. 1. referitor la dogme; cu caracter de dogmă. 2. care respectă cu strictețe dogmele, respingând principiul verificării critice al gândirii creatoare. ◊ mărginit, închistat în dogme. II. s. f. parte a teologiei cuprinzând expunerea sistematică a dogmelor unei religii; tratat despre dogme. III. s. m. f. dogmatist. (< fr. dogmatique, lat. dogmaticus)

DOGMATIC2 ~că (~ci, ~ce) m. și f. Adept al dogmatismului. /<fr. dogmatique, lat. dogmaticus

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

dogmatic adj. m., s. m., pl. dogmatici; adj. f., s. f. dogmatică (persoană), pl. dogmatice

dogmatic adj. m., s. m., pl. dogmatici; adj. f., (persoană) s. f. dogmatică, pl. dogmatice

dogmatic adj. m., s. m., pl. dogmatici; (persoană) f. sg. dogmatică, pl. dogmatice

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

DOGMATIC adj., s. 1. adj. mecanic, rigid, schematic, simplist. (Atitudine ~; o interpretare ~.) 2. s. dogmatist. (~ul este adept al dogmatismului.)

DOGMATIC s. dogmatist. (~ este adept al dogmatismului.)

Intrare: dogmatică (persoană)
dogmatică1 (pl. -e) substantiv feminin admite vocativul
substantiv feminin (F4)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • dogmatică
  • dogmatica
plural
  • dogmatice
  • dogmaticele
genitiv-dativ singular
  • dogmatice
  • dogmaticei
plural
  • dogmatice
  • dogmaticelor
vocativ singular
  • dogmatică
  • dogmatico
plural
  • dogmaticelor
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

dogmatic, dogmaticisubstantiv masculin
dogmatică, dogmaticesubstantiv feminin

  • 1. Adept al dogmatismului. DEX '09 DN
    sinonime: dogmatist
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.