9 definiții pentru del (de la)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Andreo (del Sarto) m. celebru pictor florentin, colorist impecabil; el poate fi comparat lui Rafael pentru puritatea conturelor și grația expresiunii (1488-1530).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

EL CANO (ELCANO, DEL CANO), Juan Sebastián (c. 1476-1526), navigator spaniol. A participat la prima expediție maritimă în jurul lumii, inițiată și condusă de Magellan (1519-1522), pe care a continuat-o după moartea acestuia, fiind, de fapt, primul care a încheiat înconjurul Pământului.

EL FERROL DEL CAUDILLO (EL FERROL) [del caudiλo], oraș în NV Spaniei (Galicia), pe țărmul Oc. Atlantic; 86,3 mii loc. (1990). Port militar. Constr. și reparații navale. Prelucr. metalelor și a lemnului; produse chimice; conserve de pește.

OCUMARE DEL TUY (OCUMARE), oraș în N Venezuelei (Miranda), la 48 km S de Caracas, la poalele Cordillerei de la Costa; 104 mii loc. (2000). În apropiere se află parcul național Guatopo.

OJOS DEL SALADO [óhos], vârf vulcanic în Anzii Sudici, în NV Argentinei, la granița cu Chile. Alt.: 6.908 m, al doilea ca înălțime după Aconcagua.

PINAR DEL RÍO, oraș în NV Cubei; 138,6 mii loc. (1991). Nod de comunicații. Expl. de min. de cupru. Ind. tutunului, a mobilei, chimică, mat. de constr. și a zahărului. Centru comercial. Turism. Fundat în 1775.

PUNTA DEL ESTE, oraș în Uruguay, port la Oc. Atlantic (estuarul Rio de la Plata), la 113 km E de Montevideo; c. 6,7 mii loc. Stațiune balneară. Festival internațional al Filmului.

RINCÔN DEL BONETE v. Rio Negro (2).

SEBASTIANO DEL PIOMBO (Sebastiano Luciani, zis ~) (1485-1547), pictor italian. Influențat de Giorgione, Rafale și Michelangelo. A îmbinat strălucirea picturii venețiene cu rigoarea proprie celei din Roma. Compoziții religioase și portrete („Fornarina”, „Crist purtând crucea”, „Andrea Doria”, „Papa Clement VII”). Reprezentat în Muzeul Național de Artă al României.

Intrare: del (de la)
del (de la)
cuvânt din altă limbă (I4)
  • del