17 definiții pentru contrabas (instrument)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CONTRABAS, (1) contrabasuri, s. n., (2) contrabași, s. m. 1. S. n. Instrument muzical cu coarde și arcuș, de dimensiuni mari, având registrul cel mai grav din familia instrumentelor cu coarde și arcuș. 2. S. m. Contrabasist. – Din fr. contrebasse.

contrabas [At: BRĂESCU, V. 17 / Pl: ~uri, ~ași, (rar) ~e / E: fr contrebasse] 1 sn Instrument muzical, cel mai mare ca dimensiune și cu registrul cel mai grav din familia instrumentelor cu coarde și arcuș, al cărui sunet este cu o notă mai jos decât al violoncelului. 2 sn Instrument de suflat din alamă, de mari dimensiuni, acordat în fa, mi bemol, și do bemol, folosit mai ales în fanfarele militare. 3 sn (Rar) Instrument metalic de suflat, al cărui sunet este cu o octavă mai jos decât al basului. 4 sn (Pan) Voce bărbătească de bas, care dispune de sunete mai adânci decât basul obișnuit. 5 sm (Pex) Persoană care are o asemenea voce profundă. 6 smf Contrabasist.

CONTRABAS, (1) contrabasuri, s. n., (2) contrabași, s. m. 1. S. n. Cel mai mare instrument muzical cu coarde și arcuș, având registrul cel mai grav din familia violelor. 2. S. m. Contrabasist. – Din fr. contrebasse.

CONTRABAS2, contrabasuri, s. n. Cel mai mare instrument muzical cu coarde și cu arcuș, avînd registrul cel mai grav. O instrumentație bizară, din concertul căreia nu lipsea nici piculina, nici oboiul, nici trîmbița... nici contrabasul. HOGAȘ, M. N. 86.

CONTRABAS s.n. 1. Instrument muzical cu registru grav, cu coarde și arcuș, al cărui sunet este cu o octavă mai jos decît acela al violoncelului. 2. (Rar) Instrument metalic de suflat, al cărui sunet este cu o octavă mai jos decît acela al basului. [Pl. -asuri, (s.m.) -ași. / < it. contrabasso, cf. fr. contrebasse].

CONTRABAS I. s. n. 1. instrument muzical cu coarde și arcuș, cu registrul cel mai grav. 2. instrument metalic de suflat al cărui sunet este cu o octavă mai jos decât acela al basului. II. s. m. contrabasist. (< fr. contrebasse, it. contrabasso)

CONTRABAS1 ~uri n. Instrument muzical cu coarde și arcuș, care produce sunete din cel mai jos registru. /<fr. contrebasse

contrabas n. 1. tonul de sus în jos, la un nivel inferior; 2. cea mai mare dintre vioare cu trei coarde.

*contrabás n., pl. urĭ (fr. contrebasse, f. V. bas). Muz. Un fel de vioară foarte mare (de înălțimea unuĭ om) cu sunetu foarte gros. Un fel de trompetă foarte groasă cu sunetu cu o octavă maĭ jos de cît basu ordinar. V. gordună.

*BAS (pl. -suri) I. sn. 🎼 1 Vocea bărbătească profundă, cea mai coborîtă din scara muzicală: Să verse din gît dulci glasuri, Soprani, secunde și ~uri (PANN) 2 Partea cea mai gravă dintr’o bucată de muzică cîntată de mai multe voci 3 Struna cea mai groasă la unele instrumente cu coarde 4 Instrument de alamă care scoate numai sunete grave (🖼 392) 5 CONTRABAS. II. sm. Persoana care cîntă cu vocea cea mai coborîtă din scara muzicală [fr. < it.].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

contrabas2 (instrument muzical) s. n., pl. contrabasuri

contrabas s. n., pl. contrabasuri

contrabas (instrument) s. n., pl. contrabasuri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CONTRABAS s. (MUZ.) 1. (reg.) broancă, gordună, scroafă, diplă mare. (~ul are registrul grav.) 2. contrabasist, (rar) basist. (Partida ~șilor din orchestră.)

CONTRABAS s. (MUZ.) 1. (reg.) broancă, gordună, scroafă, diplă mare. (~ are registrul grav.) 2. contrabasist, (rar) basist. (Partida ~șilor din orchestră.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

contrabas (< it. contrabasso; engl. doublebass; fr. contre basse; germ. Kontrabass), instrument cordofon cu arcuș din familia violinei* având, prin dimensiuni și registru (1), poziția instr. celui mai grav. A fost introdus în orch. simf. pe la începutul sec. 17, rolul lui în orch. și în muzica de cameră* fiind tot mai însemnat. Coardele c. sunt acordate în cvarte perfecte: mi și la din contraoctavă*, re și sol din octava mare. Cu câteva decenii în urmă s-a recurs în orch. la c. cu cinci coarde pentru lărgirea registrului grav la instr. (do din contraoctavă). Notele se scriu în cheia* fa iar la registrul acut în cheia sol, cu o octavă mai sus față de cum sună ele în realitate. Instrumentistul cântă la c. ținându-l în față, stând pe un scaun înalt sau în picioare. Procedeele tehnice sunt similare cu cele folosite la celelalte instr. cu coarde și arcuș.

Intrare: contrabas (instrument)
contrabas1 (pl. -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • contrabas
  • contrabasul
  • contrabasu‑
plural
  • contrabasuri
  • contrabasurile
genitiv-dativ singular
  • contrabas
  • contrabasului
plural
  • contrabasuri
  • contrabasurilor
vocativ singular
plural
substantiv masculin (M6)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • contrabas
  • contrabasul
  • contrabasu‑
plural
  • contrabași
  • contrabașii
genitiv-dativ singular
  • contrabas
  • contrabasului
plural
  • contrabași
  • contrabașilor
vocativ singular
  • contrabasule
  • contrabase
plural
  • contrabașilor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

contrabas, contrabasurisubstantiv neutru

  • 1. Instrument muzical cu coarde și arcuș, de dimensiuni mari, având registrul cel mai grav din familia instrumentelor cu coarde și arcuș. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote O instrumentație bizară, din concertul căreia nu lipsea nici piculina, nici oboiul, nici trîmbița... nici contrabasul. HOGAȘ, M. N. 86. DLRLC
  • 2. rar Instrument metalic de suflat, al cărui sunet este cu o octavă mai jos decât acela al basului. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.