15 definiții pentru conștiinciozitate

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CONȘTIINCIOZITATE s. f. Însușirea de a fi conștiincios; corectitudine, seriozitate, scrupulozitate. [Pr.: -ști-in-] – Conștiincios + suf. -itate.

CONȘTIINCIOZITATE s. f. Însușirea de a fi conștiincios; corectitudine, seriozitate, scrupulozitate. [Pr.: -ști-in-] – Conștiincios + suf. -itate.

conștiinciozitate sf [At: BUL. COM. IST. I, 50 / P: ~ști-in~ / V: ~nțio~ / E: conștiincios + -itate] Corectitudine.

CONȘTIINCIOZITATE s. f. Însușirea de a fi conștiincios; corectitudine, seriozitate, scrupulozitate. Realizarea mărețelor noastre planuri nu este lucru simplu și nici ușor. Se cer eforturi din partea tuturor oamenilor muncii, din partea fiecăruia în parte, o cît mai temeinică organizare a muncii în toate domeniile, o deplină conștiinciozitate. GHEORGHIU-DEJ, Î. DEM. 35. Pe cît se poate străbate în fondul unui subiect atît de complex... s-a căutat a se face cu sinceritate și cu conștiinciozitate. MACEDONSKI, O. IV 138. – Pronunțat: -ști-in-cio-.

CONȘTIINCIOZITATE s.f. Calitatea de a fi conștiincios; corectitudine, scrupulozitate. [< conștiincios + -itate].

CONȘTIINCIOZITATE s. f. însușirea de a fi conștiincios; scrupulozitate. (< conștiincios + -itate)

CONȘTIINCIOZITATE f. Caracter conștiincios; corectitudine; scrupulozitate. [G.-D. conștiinciozității; Sil. -ști-in-ci-o-] /conștiincios + suf. ~itate

conștiențiozitate sf vz conștiinciozitate

conștiințiozitate sf vz conștiinciozitate

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

conștiinciozitate (desp. -ști-in-) s. f., g.-d. art. conștiinciozității

conștiinciozitate (-ști-in-cio-) s. f., g.-d. art. conștiinciozității

conștiinciozitate s. f. (sil. -ști-in-cio-), g.-d. art. conștiinciozității

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CONȘTIINCIOZITATE s. acribie, exigență, meticulozitate, rigurozitate, scrupulozitate, (fam. și peior.) tipicărie. (~ în îndeplinirea datoriei.)

CONȘTIINCIOZITATE s. acribie, exigență, meticulozitate, rigurozitate, scrupulozitate, (fam. si peior.) tipicărie. (~ în îndeplinirea datoriei.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

CONȘTIINCIOZITATE. Subst. Conștiinciozitate, responsabilitate, spirit de răspundere, simț de răspundere, conștiința datoriei; seriozitate. Punctualitate, promptitudine, exactitate, exactitudine, acribie (livr.), rigurozitate, rigoare, strictețe, precizie. Migală, migăleală, scrupulozitate, scrupul, minuțiozitate, minuție (livr.), meticulozitate, pedanterie. Sîrguință, silire, silință, rîvnă, hărnicie, zel, stăruință, stăruire (înv.), străduire (rar), străduială (rar), străduință (rar), strădanie, osîrdie (pop.), osteneală (înv. și pop.). Perseverență, asiduitate, persistență, tenacitate, dîrzenie. Temeinicie, soliditate (fig.), adîncime (fig.), profunzime, profunditate (livr.). Grijă, atenție, preocupare, preocupație (înv.). Adj. Conștiincios, cu spirit de răspundere, responsabil, serios. Punctual, corect, prompt, riguros, strict, exact, precis. Migălos, scrupulos, minuțios, meticulos, pedant. Sîrguincios, sîrguitor, osîrduitor (înv.), osîrdnic (înv.), silitor, harnic, robaci (reg.), muncitor, truditor (pop. și livr.), zelos, stăruitor, plin de rîvnă. Perseverent, asiduu, stăruitor, persistent, tenace, dîrz. Temeinic, solid (fig.), adînc (fig.), profund (fig.). Grijuliu, grijitor (reg.), grijnic (înv.), plin de grijă, atent. Vb. A fi conștiincios, a da dovadă de conștiinciozitate, a da dovadă de seriozitate; a avea simțul răspunderii; a munci (a lucra) cu zel (cu rîvnă); a-și da osteneala, a se sili, a-și da silința (toată silința); a stărui, a insista, a persevera, a se strădui, a se sîrgui (pop.), a se osteni (înv. și pop.), a se trudi, a se căzni, a se osîrdui (înv.); a se îngriji, a avea grijă, a se griji (pop.), a fi preocupat de..., a se preocupa. Adv. (În mod) conștiincios, cu seriozitate, cu toată seriozitatea, cu spirit de răspundere, cu simț de răspundere; cu sîrguință, cu stăruință, cu rîvnă, cu zel; cu grijă, cu atenție, cu acribie, cu minuție, cu temeinicie; cu exactitate, exact. V. efort, hărnicie, muncă, oboseală, principialitate, seriozitate.

Intrare: conștiinciozitate
  • silabație: con-ști-in-cio-zi-ta-te info
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • conștiinciozitate
  • conștiinciozitatea
plural
genitiv-dativ singular
  • conștiinciozități
  • conștiinciozității
plural
vocativ singular
plural
conștiențiozitate
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

conștiinciozitatesubstantiv feminin

  • 1. Însușirea de a fi conștiincios. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Realizarea mărețelor noastre planuri nu este lucru simplu și nici ușor. Se cer eforturi din partea tuturor oamenilor muncii, din partea fiecăruia în parte, o cît mai temeinică organizare a muncii în toate domeniile, o deplină conștiinciozitate. GHEORGHIU-DEJ, Î. DEM. 35. DLRLC
    • format_quote Pe cît se poate străbate în fondul unui subiect atît de complex... s-a căutat a se face cu sinceritate și cu conștiinciozitate. MACEDONSKI, O. IV 138. DLRLC
etimologie:
  • Conștiincios + sufix -itate. DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.