5 definiții pentru commedia dell'arte

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

COMMEDIA DELL’ARTE s.f. Producție dramatică specifică literaturii italiene din sec. XVI-XVIII, cu un pronunțat caracter de improvizație, care exprimă cu vervă spiritul satiric și forța observației realiste, personajele fiind tipuri simbolice, a căror mască, costum și destinație comică ilustrau anumite caractere, situații sociale etc. [< it. commedia dell’arte].

COMMEDIA DELL’ARTE s. f. producție dramatică specifică literaturii italiene (din sec. XVI-XVIII) cu caracter de improvizație, care se distinge prin vervă, spirit satiric și forță a observației realiste, personajele fiind tipuri simbolice. (< it. commedia dell’arte)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!commedia dell’arte (it.) (desp. -di-a) loc. s. f., g.-d. art. commediei dell’arte

*commedia dell’arte (it.) (-di-a) s. f., g.-d. commedia dell’arte, art. commediei dell’arte

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

COMMEDIA DELL’ARTE (loc. it.) Comedie convențională cu măști și personaje fixe, specifice teatrului italian din Renaștere. Scrisă pe subiecte comice, tragicomice sau pastorale după un scenariu-schemă, ce permitea improvizația cu trăsături de bufonadă. Personajele purtau măști tipice: slugile, Brighella, Serveta, Arlechinul, Pulcinella, Căpitanul Spaventa, Pantalone, Doctorul și cuplul de îndrăgostiți, singurii care apăreau cu chipul real. A exercitat o influență hotărîtoare asupra teatrului european, asupra creației lui Molière, Goldoni ș.a. și a dispărut la mijlocul sec. 18. Se mai numește commedia a soggeto sau a canovaccio.

Intrare: commedia dell'arte
commedia dell'arte substantiv feminin
  • silabație: -di-a info
substantiv feminin compus
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • commedia dell\’arte
  • commedia dell\’arte
plural
genitiv-dativ singular
  • commedia dell\’arte
  • commediei dell\’arte
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

commedia dell\'artesubstantiv feminin

  • 1. Producție dramatică specifică literaturii italiene din secolele XVI-XVIII, cu un pronunțat caracter de improvizație, care exprimă cu vervă spiritul satiric și forța observației realiste, personajele fiind tipuri simbolice, a căror mască, costum și destinație comică ilustrau anumite caractere, situații sociale etc. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.