16 definiții pentru coțofană

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

COȚOFANĂ, coțofene, s. f. Pasăre din familia corvidelor, sedentară, de mărimea unui porumbel, cu coada lungă, cu penele de pe spate negre, lucioase, iar cu cele de pe piept și de pe partea inferioară a aripilor albe (Pica pica).Cf. ucr. kucohvostyp.

coțofa sf [At: CANTEMIR, I. I. I, 33 / Pl: ~fene / E: ns cf ucr кукохвостир] 1 (Orn) Pasăre din familia corvidelor, cât un porumbel, cu coadă lungă, cu penele de pe spate negre, iar cele de pe piept albe (Pica pica). 2 (Orn) Pasăre din familia corvidelor, cu ciocul puternic, întors la vârf, cu coada în formă de daltă, mai lungă decât corpul, cu penele negre pătate cu alb, care fură obiecte sclipitoare și este gălăgioasă Si: (reg) caragață, caragațin, ciorcobară, ciorcușă, coțofeică, frașcă, garagace, sarcoi, scaragață, țarcă, țarcoi, țărcușă, vrașcă (Pica caudata). 3 (Îvp; îe) Mâncat de ~feni pe șale Bubos. 4 (Îae) Jupuit. 5 (Prt) Femeie rea. 6 (Prt) Femeie guralivă. 7 (Prt) Țigancă. 8 (Reg; pan) Bucată de lemn ca o cătușă care ține împreună capetele celor doi căpriori pe care se sprijină acoperișul casei Si: (reg) cătușă, chingă, cocoșlău, găinar, limba-caprei Vz limbă, primblă, prinsoare, scleamă. 9 (Reg; pan) Fiecare dintre capetele furculițelor ce se încrucișează peste inima carului.

COȚOFANĂ, coțofene, s. f. Pasăre din familia corvidelor, de mărimea unui porumbel, cu coada lungă, cu penele de pe spate negre, lucioase, iar cu cele de pe piept și de pe partea inferioară a aripilor albe (Pica pica).Cf. ucr. kucohvostyp.

COȚOFANĂ, coțofene, s. f. Pasăre răpitoare de mărimea unui porumbel, avînd o coadă lungă și răsfirată,penele de pe spate negre, lucioase, iar cele de pe piept și partea inferioară a aripilor, albe (Pica caudata). Și coțofana zboară, speriată, Pe cea mai naltă creangă din copac. BENIUC, S. 42. Zburau pe deasupra lui graurii și ciocîrlanii moțați, coțofenele și atîtea alte păsări ale cîmpului. CAMILAR, TEM. 340. Rîdea o coțofană într-o salcie veche și vremea de toamnă era lină. SADOVEANU, M. C. 65. – Pl. și: coțofane (ANGHEL, PR. 6).

COȚOFANĂ ~ene f. Pasăre cu aripi scurte și coadă lungă, cu pene negre pe piept și albe pe aripi, foarte gălăgioasă și hrăpăreață. /cf. ucr. kucohvostyp

coțofană f. 1. pasăre din genul vrăbiilor cu ciocul în formă de cuțit, cu coada lungă, cu pene albe și negre; 2. fig. toacă-gura; 3. sensuri tehnice: a) bucată de lemn ce ține doi căpriori ca să nu se desfacă; b) pl. căpătâiele furculițelor carului (ce aduc cu ciocul păsării). [Cf. gr. mod KÓTSYFAS, mierlă: ambele păsări sunț negre la față].

coțofánă f., pl. ene (rudă cu ngr. kótsyfas, merlă). Sud. O pasăre din neamu corbuluĭ și a gaițeĭ, cu penele albe și negre și numită încă și caragață, țarcă și știrică (pica caudata). Fig. Femeĭe vorbăreață.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

coțofa s. f., g.-d. art. coțofenei; pl. coțofene

coțofa s. f., g.-d. art. coțofenei; pl. coțofene

coțofa s. f., g.-d. art. coțofenei; pl. coțofene

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

COȚOFA s. v. cătușă, chingă.

COȚOFA s. (ORNIT.; Pica pica) (pop.) țarcă, (Munt.) caragață, (Ban.) ciorcobară, ciorcușă, (Transilv.) frașcă, sarcoi, (Olt. și Ban.) știrică, (prin Munt.) știricea, (Mold., Bucov. și Transilv.) țărcușă, (Transilv.) vrașcă, (Mold.) scuipatul-dracului.

COȚOFA s. (ORNIT.; Pica pica) (pop.) țarcă, (Munt.) caragață, (Ban.) ciorcobară, ciorcușă, (Transilv.) frașcă, sarcoi, (Olt. și Ban.) știrică, (prin Munt.) știricea, (Mold., Bucov. și Transilv.) țărcușă, (Transilv.) vrașcă, (Mold.) scuipatul-dracului.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

hoț ca o coțofană expr. hoț înrăit; cleptoman.

Intrare: coțofană
coțofană substantiv feminin
substantiv feminin (F17)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • coțofa
  • coțofana
plural
  • coțofene
  • coțofenele
genitiv-dativ singular
  • coțofene
  • coțofenei
plural
  • coțofene
  • coțofenelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

coțofa, coțofenesubstantiv feminin

  • 1. Pasăre din familia corvidelor, sedentară, de mărimea unui porumbel, cu coada lungă, cu penele de pe spate negre, lucioase, iar cu cele de pe piept și de pe partea inferioară a aripilor albe (Pica pica). DEX '09 DLRLC
    • format_quote Și coțofana zboară, speriată, Pe cea mai naltă creangă din copac. BENIUC, S. 42. DLRLC
    • format_quote Zburau pe deasupra lui graurii și ciocîrlanii moțați, coțofenele și atîtea alte păsări ale cîmpului. CAMILAR, TEM. 340. DLRLC
    • format_quote Rîdea o coțofană într-o salcie veche și vremea de toamnă era lină. SADOVEANU, M. C. 65. DLRLC
  • comentariu Plural și: coțofane. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.