11 definiții pentru cinocefal

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CINOCEFAL, cinocefali, s. m. Specie de maimuță care trăiește în Africa și care se caracterizează prin botul prelung, ca al unui câine, și prin coada lungă. – Din fr. cynocéphale, lat. cynocephalus.

CINOCEFAL, cinocefali, s. m. Specie de maimuță care trăiește în Africa și care se caracterizează prin botul prelung, ca al unui câine, și prin coada lungă. – Din fr. cynocéphale, lat. cynocephalus.

cinocefal sm [At: DA / V: chinachefal / Pl: ~i / E: fr cynocéphale, lat cynocephalus] Specie de maimuță care trăiește în Africa și care se caracterizează prin botul prelung, ca al unui câine, și prin coadă lungă.

CINOCEFAL, cinocefali, s. m. Maimuță aparținînd unei specii care trăiește în Africa și care se caracterizează prin botul ascuțit, ca al unui cîine.

CINOCEFAL s.m. Maimuță africană cu botul ascuțit ca al unui cîine. [< fr. cynocéphale, cf. gr. kynokephalos < kyon – cîine, kephale – cap].

CINOCEFAL s. m. maimuță africană cu cap alungit, ca al unui câine. (< fr. cynocéphale, lat. cynocephalus)

CINOCEFAL ~i m. 1) la pl. Specie de maimuțe de talie mică, cu bot și coadă lungă (reprezentanți: babuinul, mandrilul etc.). 2) Maimuță din această specie. /<fr. cynocéphale, lat. cynocephalus

*cinocéfal și -ál, -ă adj. (vgr. kynoképhalos, d. kýon, kynós, cîne, și kephalé, cap. V. acefal). Cu cap ca de cîne. S. m. Zool. Un fel de maĭmuță cu cap ca de cîne. V. căpcăun și babuin.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cinocefal s. m., pl. cinocefali

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

CINO- (CHINO-2) „cîine, canin”. ◊ gr. kyon, kynos „cîine” > fr. cyno-, engl. id., it. cino- > rom. cino- și chino-.~cefal (v. -cefal), s. m., specie de maimuță africană, cu capul și botul de formă alungită și cu coada lungă; ~drom (chinodrom) (v. -drom), s. n., pistă special amenajată pentru cursele de cîini; ~fil (v. -fil1), adj., s. m. și f., (persoană) care iubește cîinii; ~filie (v. -filie1), s. f., atașament exagerat pentru cîini; ~fob (v. -fob), adj., s. m. și f., (persoană) care suferă de cinofobie; ~fobie (v. -fobie), s. f., teamă patologică de cîini; ~id (v. -id), adj., cu aspect de cîine; ~logie (v. -logie1), s. f., chinologie*, canicultură*; ~pedie (v. -pedie), s. f., creștere a cîinilor de vînătoare.

Intrare: cinocefal
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cinocefal
  • cinocefalul
  • cinocefalu‑
plural
  • cinocefali
  • cinocefalii
genitiv-dativ singular
  • cinocefal
  • cinocefalului
plural
  • cinocefali
  • cinocefalilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cinocefal, cinocefalisubstantiv masculin

  • 1. Specie de maimuță care trăiește în Africa și care se caracterizează prin botul prelung, ca al unui câine, și prin coada lungă. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.