21 de definiții pentru cișmea

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CIȘMEA, cișmele, s. f. Instalație (exterioară) prevăzută cu o pompă sau cu un robinet, prin care este adusă pe conductă apa necesară gospodăriei. ◊ Expr. A curge ca dintr-o cișmea = a curge mult și continuu. – Din tc. çeșme.

CIȘMEA, cișmele, s. f. Instalație (exterioară) prevăzută cu o pompă sau cu un robinet, prin care este adusă pe conductă apa necesară gospodăriei. ◊ Expr. A curge ca dintr-o cișmea = a curge mult și continuu. – Din tc. çeșme.

cișmea sf [At: NECULCE, ap. LET. II, 16/3 / V: (reg) ceasmă, ceș~, cijm~, ciuș~ / Pl: ~ele / E: tc çeșmè] 1 Instalație (exterioară) prevăzută cu o pompă sau cu un robinet, prin care curge apa necesară gospodăriei Si: (reg) ciuciur, puț, știubei, șipot, țip. 2 (Reg) Izvor. 3 (Buc; îf ceașmă) Canal mic pe lângă casă ori la drumuri, pentru scurgerea apei. 4 (Pfm; îe) A curge ca dintr-o ~ A curge mult și continuu.

CIȘMEA, cișmele, s. f. 1. Instalație prevăzută cu o pompă sau cu un robinet din care curge apa adusă prin țevi de la o conductă sub presiune, de la un rezervor sau de la un izvor. Cum însera... pornea încet către cișmea. CAMILAR, N. I 26. Ghiță Brebu poate... să se răcorească, dacă e vară, și să-și încălzească sîngele, iarna, punîndu-și capul sub cișmeaua din curte. PAS, L. II 51. Caii trecură pe la jgheab; căci nu se putea să intre în Iași cal neadăpat la cișmeaua Păcurarului. SADOVEANU, Z. C. 94. ◊ Expr. A curge ca dintr-o cișmea = a curge mult și continuu. 2. Șipot. Pe jgheabul verde al cișmelei un faun rustic c-o naiadă S-au prins de vorbe. MACEDONSKI, O. I 63. ◊ (Poetic) Izvor. Iar unde-mi cădea... Cișmea izvora, Cu apă curată, Trecută prin -piatră. TEODORESCU, P. P. 470.

CIȘMEA ~ele f. 1) Izvor amenajat pentru a bea apă. 2) Instalație prevăzută cu o pompă sau cu un robinet, prin care se ridică apa ce vine dintr-o conductă sau dintr-un izvor natural. În curte este instalată o ~. [Art. cișmeaua; G.-D. cișmelei; Sil. ciș-mea] /<turc. çeșme

CIȘMEA s.f. (Mold.) Fîntînă. Și au făcut și o cișme, adecă fîntînă, în zidiul bisericii. PSEUDO-COSTIN, 26v. Și îndată au mers la ceșme. H 1771, 87r;cf. NECULCE; H 17792, 80r. Variante: ceșme (H 1771, 87r). cișme (PSEUDO-COSTIN, 26; H 17792, 80r). Etimologie: tc. çeșme.

cișmeà f. fântână artificială (în opozițiune cu izvor). [Turc. ČEȘMÈ, de unde și Mold. ceșmè].

cișmeá f., pl. ele (turc. ceșme, pers. cešme, d. cešm, ochĭ; ngr. tsesmés). Șipot, fîntînă curgătoare făcută de oamenĭ. – Mold. și ceșmea și ciușmea.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cișmea s. f., art. cișmeaua, g.-d. art. cișmelei; pl. cișmele

cișmea s. f., art. cișmeaua, g.-d. art. cișmelei; pl. cișmele, art. cișmelele

cișmea s. f., art. cișmeaua, g.-d. art. cișmelei; pl. cișmele

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CIȘMEA s. apă, (înv.) hazna. (~ua este instalată în curte.)

CIȘMEA s. v. apă, fântână, izvor, puț.

cișmea s. v. APĂ. FÎNTÎNĂ. IZVOR. PUȚ.

CIȘMEA s. apă, (înv.) hazna. (~ este instalată în curte.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

cișmea (cișmele), s. f. – Fîntînă (se spune numai despre fîntînile construite artificial). – Megl. ceșmă. Tc. çeșme (Cihac, II, 560; Roesler 609; Șeineanu, II, 135; Lokotsch 402; Ronzevalle 76); cf. ngr. τζεσμές, bg. češma, sb. česma.

Intrare: cișmea
substantiv feminin (F151)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cișmea
  • cișmeaua
plural
  • cișmele
  • cișmelele
genitiv-dativ singular
  • cișmele
  • cișmelei
plural
  • cișmele
  • cișmelelor
vocativ singular
plural
ceașmă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
ciușmea
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
cijmea
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cișmea, cișmelesubstantiv feminin

  • 1. Instalație (exterioară) prevăzută cu o pompă sau cu un robinet, prin care este adusă pe conductă apa necesară gospodăriei. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Cum însera... pornea încet către cișmea. CAMILAR, N. I 26. DLRLC
    • format_quote Ghiță Brebu poate... să se răcorească, dacă e vară, și să-și încălzească sîngele, iarna, punîndu-și capul sub cișmeaua din curte. PAS, L. II 51. DLRLC
    • format_quote Caii trecură pe la jgheab; căci nu se putea să intre în Iași cal neadăpat la cișmeaua Păcurarului. SADOVEANU, Z. C. 94. DLRLC
    • chat_bubble A curge ca dintr-o cișmea = a curge mult și continuu. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 2. Șipot. DLRLC
    sinonime: șipot
    • format_quote Pe jgheabul verde al cișmelei un faun rustic c-o naiadă S-au prins de vorbe. MACEDONSKI, O. I 63. DLRLC
    • 2.1. poetic Izvor. DLRLC
      sinonime: izvor
      • format_quote Iar unde-mi cădea... Cișmea izvora, Cu apă curată, Trecută prin piatră. TEODORESCU, P. P. 470. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.