12 definiții pentru cântat (s.n.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CÂNTAT s. n. Faptul de a cânta. ♦ Sunet caracteristic (plăcut) scos de unele păsări și insecte. ◊ Expr. La (sau pe la, spre) cântatul cocoșilor = (pe) la miezul nopții sau în zorii zilei. – V. cânta.

CÂNTAT s. n. Faptul de a cânta. ♦ Sunet caracteristic (plăcut) scos de unele păsări și insecte. ◊ Expr. La (sau pe la, spre) cântatul cocoșilor = (pe) la miezul nopții sau în zorii zilei. – V. cânta.

cântat1 sn [At: VARLAAM, C. 336 / 2 / E: cânta] 1 Cântare (1). 2 Cântare (2). 3 (Îs) La ~tul cocoșilor (Pe) la miezul nopții sau în zorii zilei.

CÂNTAT n. (mai ales despre păsări) v. CÂNTEC.La (sau pe la, spre) ~ul cocoșilor pe la miezul nopții sau în zorii zilei. /v. a cânta

cântat n. cântare, în special a cocoșului și a insectelor.

CÎNTAT s. n. Faptul de a cînta (cu vocea sau dintr-un instrument muzical); cîntare. O ține într-un cîntat. ◊ Sunet (melodios sau nu) scos de unele păsări și animale. Cîntatul greierilor.Expr. La (sau pe la sau spre) cîntatul cocoșilor = (pe) la cîntarea cocoșilor, v. cîntare. Tîrziu de tot, spre cîntatul cocoșilor de-abia, moș Ion Florea și mama Catrina... se întinseră pe rogojina de pe prispă, ca să se odihnească. BUJOR, S. 48. La (sau pe la) cîntatul de ziuă (sau al doilea) al cocoșilor = în zorii zilei. De la Udești la tîrg, ai de bătut cu piciorul cale de mai bine de două ceasuri, de aceea oamenii se scoală pe la cîntatul de ziuă al cocoșilor. CAMILAR, N. II 305.

cîntát n. pl. urĭ. Acțiunea de a cînta dese-orĭ: a cîștiga banĭ cu cîntatu, a venit pe la cîntatu cocoșilor (cînd cîntaŭ cocoșiĭ, în zorĭ).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CÎNTAT s. cînt, cîntare, cîntec, glas, melodie, (pop.) viers. (~ de păsărele.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

cântat, -ă, cântați, -te, adj. Bocit, plâns: „Și cine mere cântat / Nu-i nădejde de-nturnat” (Calendar, 1980: 114). – Din cânta „a boci”.

Intrare: cântat (s.n.)
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cântat
  • cântatul
  • cântatu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • cântat
  • cântatului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cântatsubstantiv neutru

  • 1. Faptul de a cânta. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote O ține într-un cântat. DLRLC
    • 1.1. Sunet caracteristic (plăcut) scos de unele păsări și insecte. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Cântatul greierilor. DLRLC
      • chat_bubble La (sau pe la, spre) cântatul cocoșilor = (pe) la miezul nopții sau în zorii zilei. DEX '09 DEX '98 DLRLC
        • format_quote Tîrziu de tot, spre cîntatul cocoșilor de-abia, moș Ion Florea și mama Catrina... se întinseră pe rogojina de pe prispă, ca să se odihnească. BUJOR, S. 48. DLRLC
        • format_quote De la Udești la tîrg, ai de bătut cu piciorul cale de mai bine de două ceasuri, de aceea oamenii se scoală pe la cîntatul de ziuă al cocoșilor. CAMILAR, N. II 305. DLRLC
etimologie:
  • vezi cânta DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.