10 definiții pentru briozoar

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BRIOZOAR, briozoare, s. n. (La pl.) Clasă de nevertebrate mici, marine sau de apă dulce, care trăiesc fixate pe fundul apei sau pe obiecte din apă, alcătuind colonii cu aspect de mușchi (Bryozoa); (și la sg.) animal din această clasă. [Pr.: bri-o-zo-ar] – Din fr. bryozoaire.

briozoar sn [At: DEX2 / P: bri-o-zo-ar / Pl: ~e / E: fr bryozoaires] 1 (Lpl) Clasă de nevertebrate acvatice mici, care trăiesc pe fundul apei sau pe obiecte din apă în colonii cu aspect de mușchi (Bryozoa). 2 Animal din clasa briozoarelor (1).

briozoar s.n. (zool; la pl.) Clasă de mici nevertebrate acvatice (marine sau de apă dulce), care trăiesc fixate de alge, cochilii sau roci, pe fundul apei sau pe obiecte din apă, formînd colonii cu aspect de mușchi de pămînt (Bryozoa); (și la sg.) Animal care face parte din această clasă. • sil. bri-o-zo-ar. pl. -e. /<fr. bryozoaires; cf. gr. βρύον „mușchi”, ζωάριον „animal mic”.

BRIOZOAR, briozoare, s. n. (La pl.) Clasă de nevertebrate mici, marine sau de apă dulce, care trăiesc fixate pe fundul apei sau pe obiecte din apă, alcătuind colonii cu aspect de mușchi (Bryozoa); (și la sg.) animal din această clasă [Pr.: bri-o-zo-ar] – Din fr. bryozoaires.

BRIOZOARE s.n.pl. (Biol.) Clasă de mici nevertebrate acvatice, care trăiesc în colonii fixate de alge, de cochilii, de roci, avînd aspect de mușchi; (la sg.) animal din această clasă. [< fr. bryozoaires, cf. gr. bryon – mușchi, zoarion – animal mic].

BRIOZOARE s. n. pl. clasă de mici nevertebrate acvatice cu aspect de mușchi de pământ, care trăiesc în colonii fixate de alge, cochilii sau roci. (< fr. bryozoaires)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

briozoar (desp. bri-o-zo-ar) s. n., pl. briozoare

briozoar (bri-o-zo-ar) s. n., pl. briozoare

briozoar s. n. (sil. bri-o-zo-ar), pl. briozoare

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

BRIO- „mușchi de pămînt”. ◊ gr. bryon „mușchi” > fr. bryo-, germ. id., engl. id. > rom. brio-.~fil (v. -fil1), adj., care trăiește pe mușchi; ~fite (v. -fit), s. f. pl., încrengătură de plante cu corpul diferențiat în rizoizi, tulpină și frunze, cu structură foarte simplă, al căror tip este mușchiul; ~id (v. -id), adj., asemănător cu mușchiul de pămînt; ~log (v. -log), s. m. și f., specialist în briologie; ~logie (v. -logie1), s. f., disciplină care se ocupă cu studiul mușchilor de pămînt; ~spor (v. -spor), s. m., celulă reproducătoare asexuată specifică briofitelor; ~zoare (v. -zoar), s. n. pl., clasă de mici nevertebrate acvatice, care trăiesc în colonii fixate pe fundul apei, avînd aspect de mușchi de pămînt.

Intrare: briozoar
  • silabație: bri-o-zo-ar info
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • briozoar
  • briozoarul
  • briozoaru‑
plural
  • briozoare
  • briozoarele
genitiv-dativ singular
  • briozoar
  • briozoarului
plural
  • briozoare
  • briozoarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

briozoar, briozoaresubstantiv neutru

  • 1. (la) plural Clasă de nevertebrate mici, marine sau de apă dulce, care trăiesc fixate pe fundul apei sau pe obiecte din apă, alcătuind colonii cu aspect de mușchi (Bryozoa). DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.