22 de definiții pentru brățară

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BRĂȚARĂ, brățări, s. f. 1. Podoabă în formă de verigă, făcută din metal prețios sau din alt material și purtată de femei la încheietura mâinii sau pe braț; brățea. 2. Manșetă brodată la mânecile cămășilor țărănești. 3. (Tehn.) Piesă de metal alcătuită din una sau mai multe bucăți, care se strânge în jurul altor piese pentru a le asambla. ♦ Cerc de metal care servește la fixarea pe zid a tuburilor, a burlanelor sau a cablurilor. 4. (Arhit.) Inel de metal care strânge o coloană; ornament ieșit în relief cu asemenea formă. – Lat. brachiale.

BRĂȚARĂ, brățări, s. f. 1. Podoabă în formă de verigă, făcută din metal prețios sau din alt material și purtată de femei la încheietura mâinii sau pe braț; brățea. 2. Manșetă brodată la mânecile cămășilor țărănești. 3. (Tehn.) Piesă de metal alcătuită din una sau mai multe bucăți, care se strânge în jurul altor piese pentru a le asambla. ♦ Cerc de metal care servește la fixarea pe zid a tuburilor, a burlanelor sau a cablurilor. 4. (Arhit.) Inel de metal care strânge o coloană; ornament ieșit în relief cu asemenea formă. – Lat. brachiale.

brăța sf [At: BIBLIA (1688) 16b / V: (înv) ar, ~țea, ~țare / Pl: ări / E: lat brachiale] 1 Podoabă de metal (prețios) sau din alte materiale, în forma unei verigi, purtată pe braț sau la încheietura mâinii (ori a piciorului). 2 (Aht; pan) Ornament în formă de brățară care înconjoară o coloană. 3 (Pan) Verigă de metal în formă de brățară care se aplică unui obiect spre a-l întări, a-l lega sau a-l prinde de alt obiect. 4 (Pex) Bandă la mâneca cămășii (cusută cu flori) Cf fodor, manșetă, pumnaș. 5 (Reg) Ciupag. 6 (Teh) Piesă de metal din una sau mai multe bucăți care se strâng în jurul altor piese pentru a le fixa.

brăța s.f. 1 Bijuterie în formă de cerc, confecționată din diferite metale (și pietre) prețioase, purtată de femei la încheietura mîinii, a piciorului sau pe braț; (înv., reg.) brățea. Brațul stîng, ornat cu brățări (ODOB.). 2 Manșetă brodată la mînecile iilor sau ale cămășilor țărănești. 3 (tehn.) Piesă de formă inelară, alcătuită din una sau mai multe bucăți de bandă metalică, care este utilizată la asamblarea a două elemente. ◊ Brățară electronică = brățară cu un radio-transmițător încorporat, folosită de poliție în unele state pentru a monitoriza deplasările unor persoane. 4 Inel de metal care leagă țeava puștii de ulucul patului. 5 Inel de metal care servește la fixarea pe zid a tuburilor, a burlanelor sau a cablurilor. 6 Inel de metal care fixează coada toporului. 7 (arhit.) Inel de metal care strînge o coloană. ♦ Ornament ieșit în relief cu asemenea formă. Stîlpi... cu brățări la mijloc (DELAVR.). • pl. -ări. /lat. brachĭale,-is.

BRĂȚARĂ, brățări, s. f. 1. Podoabă făcută din metal prețios sau din alte materiale, în forma unei verigi și purtată de femei la încheietura mîinii sau pe braț. Turcoaicele... aveau brățări pe mîini. PAS, L. I 58. Brațul stîng, ornat cu brățări la umăr și la mînă, ține un arc destins. ODOBESCU, S. III 57. Meșteșugul (sau meseria) e brățară de aur. 2. Cerc de metal care servește la fixarea pe zid a tuburilor (de apă, de gaz, de calorifer, de canalizare etc.), a burlanelor de scurgere a apei sau a cablurilor; cerc de metal aplicat pe un obiect spre a-l putea suspenda sau pentru a-l întări. Brățări galvanizate pentru burlane. Coșurile de fabrică se întăresc cu brățări de fier.Flăcăii rămaseră singuri, luminați de lumina mică a unei lămpi cercuite cu o brățară de tinichea. SANDU-ALDEA, D. N. 163. ♦ Fiecare-dintre inelele de metal care leagă țeava puștii de ulucul patului. ♦ Inel de fier cu care fierul coasei se înțepenește de toporîște. 3. Ornament ieșit în relief în jurul unei coloane și care, în stilul gotic, are rolul de a lega coloana cu brîiele orizontale care decorează suprafețele vecine cu ea. V. mulură, ciubuc, brîu. Stîlpi cu flori în capiteluri și cu brățări la mijloc. DELAVRANCEA, H. T. 56.

BRĂȚARĂ, brățări, s. f. 1. Podoabă în formă de verigă, făcută din metal prețios sau din alt material și purtată de femei la încheietura mîinii sau pe braț. ♦ (Pop.) Manșetă brodată la mîneca cămășilor țărănești. 2. Piesă de metal (din mai multe bucăți) care se strînge în jurul altor piese, pentru a le asambla. ♦ Cerc de metal care servește la fixarea pe zid a tuburilor, a burlanelor sau a cablurilor; cerc metalic aplicat pe un obiect spre a-l suspenda sau spre a-l întări. 3. (Arhit.) Ornament ieșit în relief în jurul unei coloane. – Lat. brachiale.

BRĂȚARĂ ~ări f. 1) Podoabă (din metal prețios sau alte materiale) în formă de verigă, purtată de femei la încheietura mâinii sau pe braț. 2) tehn. Piesă de metal constând din două sau mai multe bucăți care se strâng în jurul altor piese pentru a le asambla. 3) Piesă inelară de metal, care servește la fixarea pe zid a unor țevi, burlane, cabluri și a altor piese suspendate. 4) arhit. Element decorativ inelar în relief, care înconjoară o coloană; brâu. [G.-D. brățării] /<lat. brachiale

brățară f. 1. sculă în formă de inel ce poartă femeile la braț; 2. podoabă: meșteșugul la om e brățară de aur PANN; 3. vergeaua ce unește coasa cu cosia. [Lat. BRACHIALE].

ceas-brăța sn [At: TEODOREANU, M. II, 230 / Pl: ceasuri-brățară / E: ceas + brățară] Ceas (47) prins cu o curea sau cu o brățară metalică, de braț, deasupra încheieturii mâinii (stângi).

brățáre (est) și -áră (vest) f., pl. ărĭ (lat. brachiale, it. bracciale, sp. brazal, pg. braçal. Cp. cu spinare). Ornament de metal prețios orĭ de altceva pe care-l poartă femeile la braț. Inel saŭ verigă lată cu care se ține ceva fix (ca coasa pe cosie).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

brăța s. f., art. brățara, g.-d. art. brățării; pl. brățări

brăța s. f., art. brățara, g.-d. art. brățării; pl. brățări

brăța s. f., art. brățara, g.-d. art. brățării; pl. brățări

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

BRĂȚA s. v. cerc, spetează.

BRĂȚA s. 1. (reg.) brățea, colbă. (Purta o ~ cu diamante.) 2. (TEHN.) bată, băteală, braț, fălcea, fofează, lopățea, mănușă, mână, spetează. (~ la războiul de țesut.) 3. v. cârceie. 4. (TEHN.) (reg.) bucea. (~ la șurubelniță.)

BRĂȚA s. 1. (reg.) brățea, colbă. (Purta o ~ cu diamante.) 2. (TEHN.) bată, băteală, braț, fălcea, fofează, lopățea, mănușă, mînă, spetează. (~ la războiul de țesut.) 3. (TEHN.) cîrceie, (reg.) morcoașă, (Transilv.) toartă. (~ la coasă.) 4. (TEHN.) (reg.) bucea. (~ la șurubelniță.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

brățară (brățări), s. f. – Podoabă purtată la încheietura mîinii sau pe braț. – 2. Cerc, inel. – 3. La cămășile țărănești, manșeta brodată în culori. – Var. brățea, brațoletă. Lat. brāchiāle (Pușcariu 218; REW 1254; Candrea-Dens., 180; DAR); cf. it. bracciale, braccialetto (› brațoletă, probabil prin intermediul ngr.), sp. brazal, port. braçal. Din rom. provine rut. brycari „mînecă de cămașă” (Candrea, Elemente, 402).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

brățară, brățări s. f. (iron.) cătușă.

Intrare: brățară
brățară substantiv feminin
substantiv feminin (F51)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • brăța
  • brățara
plural
  • brățări
  • brățările
genitiv-dativ singular
  • brățări
  • brățării
plural
  • brățări
  • brățărilor
vocativ singular
plural
brățar
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

brăța, brățărisubstantiv feminin

  • 1. Podoabă în formă de verigă, făcută din metal prețios sau din alt material și purtată de femei la încheietura mâinii sau pe braț. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: brățea
    • format_quote Turcoaicele... aveau brățări pe mîini. PAS, L. I 58. DLRLC
    • format_quote Brațul stîng, ornat cu brățări la umăr și la mînă, ține un arc destins. ODOBESCU, S. III 57. DLRLC
    • format_quote Meșteșugul (sau meseria) e brățară de aur. DLRLC
  • 2. Manșetă brodată la mânecile cămășilor țărănești. DEX '09 DEX '98
  • 3. tehnică Piesă de metal alcătuită din una sau mai multe bucăți, care se strânge în jurul altor piese pentru a le asambla. DEX '09 DEX '98
    • 3.1. Cerc de metal care servește la fixarea pe zid a tuburilor, a burlanelor sau a cablurilor. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Brățări galvanizate pentru burlane. DLRLC
      • 3.1.1. Cerc de metal aplicat pe un obiect spre a-l putea suspenda sau pentru a-l întări. DLRLC
        • format_quote Coșurile de fabrică se întăresc cu brățări de fier. DLRLC
        • format_quote Flăcăii rămaseră singuri, luminați de lumina mică a unei lămpi cercuite cu o brățară de tinichea. SANDU-ALDEA, D. N. 163. DLRLC
      • 3.1.2. Fiecare dintre inelele de metal care leagă țeava puștii de ulucul patului. DLRLC
      • 3.1.3. Inel de fier cu care fierul coasei se înțepenește de toporâște. DLRLC
  • 4. arhitectură Inel de metal care strânge o coloană; ornament ieșit în relief cu asemenea formă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: brâu
    • format_quote Stîlpi cu flori în capiteluri și cu brățări la mijloc. DELAVRANCEA, H. T. 56. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.