15 definiții pentru baliză

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BALÍZĂ, balize, s. f. Semnal instalat pe apă sau pe uscat pentru a marca zone navigabile, locuri de aterizare, piste de concurs etc. – Din fr. balise.

bali sf [At: LTR / Pl: ~ze / E: fr balise] 1 Semn topografic pentru indicarea punctelor de reper (de pe un teren). 2 Instalație de forme și mărimi diferite care emite semnale optice, fixată în punctele primejdioase pe mare sau pe apele curgătoare. 3 Instalație specială care, cu ajutorul unor semnale optice, acustice sau de radio balizează aerodromurile, pistele sau traseele aeriene. 4 (Îs) ~ avertizoare Semnal fix așezat înaintea semnalelor de cale ferată.

baliză s.f. 1 Semnal fix sau instalație de semnalizare, de diferite forme și culori, care marchează zone navigabile, locuri de aterizare, piste de concurs etc. o Baliză avertizoare = semnal fix așezat înaintea semnalelor de cale ferată. 2 Construcție din lemn sau din metal, ce se ridică deasupra unui punct geodezic sau topografic, care servește la semnalizarea poziției punctului respectiv în timpul diverselor operațiuni de ridicare. • pl. -e. <fr. balise.

BALÍZĂ, balize, s. f. Semnal sau instalație de semnalizare care indică poziția unui punct topografic, delimitează zonele navigabile etc. – Din fr. balise.

BALÍZĂ, balize, s. f. Semnal sau instalație de semnalizare, de diferite forme și întrebuințări: a) semnal format dintr-un stîlp de lemn cu două perechi de scîndurele, fixate la partea lui superioară, care are rolul de a indica poziția unui punct topografic sau geodezic, făcînd posibilă reperarea de la distanță a acelui punct; b) corp plutitor (de formă geometrică regulată și de obicei iluminat noaptea), ancorat în mare pentru a delimita zonele navigabile sau pentru a indica punctele de navigație primejdioase; c) (la căile ferate) semnal neiluminat, în formă de dreptunghi, așezat la oarecare distanță înaintea semnalelor obișnuite, pentru a atrage atenția personalului de tren că se apropie de un semnal luminos.

BALÍZĂ, balize, s. f. Semnal sau instalație de semnalizare de diferite forme, servind la indicarea poziției unui punct topografic, la delimitarea zonelor navigabile pe mare. – Fr. balise.

BALÍZĂ s.f. Semnal, geamandură care arată locurile primejdioase pentru navigație. ♦ Reper, indicator al poziției unui punct topografic. ♦ Indicator, semnal care arată prezența unui obstacol, a unui accident de teren etc. [< fr. balise].

BALÍZĂ s. f. 1. reper de navigație care marchează diferite puncte terestre, maritime sau fluviale, precum și prezența unui obstacol. 2. reper indicator al poziției unui punct topografic. (< fr. balise)

BALÍZĂ ~e f. 1) Obiect special instalat pe apă sau pe uscat pentru a indica navigatorilor sau piloților locurile primejdioase pentru navigație sau limitele terenului de aterizare. ~ plutitoare. 2) Indicator destinat să semnaleze prezența unui obstacol sau accident de teren pe o cale de comunicație. 3) Reper care indică poziția unui punct topografic. [G.-D. balizei] /<fr. balise

baliză f. Mar. prăjină în vârf cu un butoiu sau cu un alt semn vizibil, arătând navigatorilor locurile periculoase.

*balíză f., pl. e (fr. balise). Mar. ceamandură.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

bali s. f., g.-d. art. balizei; pl. balize

bali s. f., g.-d. art. balizei; pl. balize

balíză s. f., g.-d. art. balízei; pl. balíze

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

BALIZĂ semnal sau instalație de semnalizare optică marcând marginile unui aerodrom sau ale pistei de decolare-aterizare.

Intrare: baliză
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bali
 • baliza
plural
 • balize
 • balizele
genitiv-dativ singular
 • balize
 • balizei
plural
 • balize
 • balizelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bali, balizesubstantiv feminin

 • 1. Semnal instalat pe apă sau pe uscat pentru a marca zone navigabile, locuri de aterizare, piste de concurs etc. DEX '09 DLRLC DN
  • 1.1. Semnal format dintr-un stâlp de lemn cu două perechi de scândurele, fixate la partea lui superioară, care are rolul de a indica poziția unui punct topografic sau geodezic, făcând posibilă reperarea de la distanță a acelui punct. DLRLC DN
  • 1.2. Corp plutitor (de formă geometrică regulată și de obicei iluminat noaptea), ancorat în mare pentru a delimita zonele navigabile sau pentru a indica punctele de navigație primejdioase. DLRLC DN
  • 1.3. (La căile ferate) Semnal neiluminat, în formă de dreptunghi, așezat la oarecare distanță înaintea semnalelor obișnuite, pentru a atrage atenția personalului de tren că se apropie de un semnal luminos. DLRLC
  • 1.4. Indicator, semnal care arată prezența unui obstacol, a unui accident de teren etc. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.