21 de definiții pentru balenă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BALÉNĂ, balene, s. f. 1. Gen de mamifere acvatice din ordinul cetaceelor, lungi de 10-20 m, cu lame cornoase lungi în loc de dinți (Balaena); (înv.) chit3. ♦ (Fam.) Epitet pentru o persoană foarte grasă. 2. Lamelă flexibilă fabricată din lamele cornoase de balenă (1) sau din material plastic, care se utilizează la fabricarea corsetelor, umbrelelor, la fixarea gulerelor etc. – Din fr. baleine, lat. balaena.

balénă sf [At: NEGRUZZI, S. II, 72 / Pl: ~ne / E: fr baleine, lat balaena] 1 Gen de mamifere acvatice, de dimensiuni uriașe, lungi de 10-20 m, cu cap mare și cu gura largă, prevăzută cu lame cornoase, lungi în loc de dinți și care trăiesc mai ales în oceane Si: (înv) chit2 (Balaena). 2 Exemplar de balenă (1). 3 (Fam; irn) Persoană foarte grasă. 4 Constelație din emisfera australă situată între Eridan și Vărsător. 5 Lamă flexibilă, cornoasă de balenă (1), sau din material plastic, întrebuințată la corsete, umbrele, gulere etc. pentru a ține pânza foarte întinsă.

balénă s.f. 1 (zool.; la pl.) Gen de mamifere acvatice, din ordinul cetaceelor, răspîndite în toate oceanele, dar mai ales în zonele reci și temperate, lungi de 10-20 m și cu greutatea de circa 150 de tone, cu capul mare și cu gura largă, avînd în loc de dinți niște lame cornoase lungi (fanoane), corpul fusiform și membrele anterioare transformate în lopeți, care se vînează pentru carne, grăsime, fanoane și piele (Balaena); (și la sg.) mamifer care aparține acestui gen. Cea mai răspîndită specie este balena albastră.Ceară de balenă v. ceară. 2 (fam., deprec.) (Epitet pentru o) persoană extrem de grasă. 3 (ind.) Lamelă flexibilă, fabricată din lamele cornoase de balenă, din oțel, din materiale plastice etc., folosită la confecționarea corsetelor, a umbrelelor, la fixarea gulerelor cămășilor etc. 4 Spetează din lemn sau din material plastic la ambarcațiile de sport. 5 (astron.; art.; nm. pr.) Constelație din emisfera australă situată între Eridan și Vărsător. • pl. -e. /<fr. baleine, lat. balaena, -ae.

BALÉNĂ, balene, s. f. 1. Gen de mamifere acvatice lungi de 10-20 m, cu lame cornoase lungi în loc de dinți (Balaena); (înv.) chit3. ♦ (Fam.) Epitet pentru o persoană foarte grasă. 2. Lamelă flexibilă fabricată din lamele cornoase de balenă (1) (sau din materiale plastice), care se întrebuințează pentru a ține întinsă pânza corsetelor, gulerelor, umbrelelor etc. – Din fr. baleine, lat. balaena.

BALÉNĂ, balene, s. f. 1. Mamifer din ordinul cetaceelor, lung de 10 – 33 de metri, care trăiește în mările reci, mai ales în regiunile polare, avînd în loc de dinți niște lame cornoase lungi, subțiri și flexibile (Balaena mysticetus); (învechit și popular) chit. [Animalele] s-au făcut mlădioase, șerpuitoare alge ori monstruoase balene. ANGHEL, PR. 74. Mergeam la scăldătoare, în valurile line a mării mă băgăm; Călare pe balene, cu-a mele lungi picioare, Spumoasele ei unde păn-în fund turburam. NEGRUZZI, S. II 72. ◊ Alb de balenă v. alb1. ♦ Fig. (Ironic) Persoană voluminoasă și grasă. 2. Lamelă flexibilă fabricată din fanoanele de balenă, și întrebuințată la corsete, umbrele etc., spre a le ține întinse. Balene de corset.

BALÉNĂ, balene, s. f. 1. Specie de mamifer lung de 10-33 metri, care trăiește în mările reci, avînd în loc de dinți niște lame cornoase lungi (Balaena mysticetus). 2. Lamelă flexibilă fabricată din lamele cornoase de balenă (1) (sau, sintetic, din materiale plastice), întrebuințată la corsete, umbrele etc. – Fr. baleine (lat. lit. balaena).

BALÉNĂ s.f. 1. Mamifer cetaceu foarte mare, care trăiește în mările reci. 2. (Fam.) Epitet pentru o persoană foarte grasă. 3. Lamelă flexibilă, făcută de obicei din fanoane de balenă, folosită pentru a ține întinse gulerele de cămăși, corsetele etc. [< lat. balaena, cf. it. balena].

BALÉNĂ s. f. 1. mamifer cetaceu foarte mare. ◊ (fam.) persoană foarte grasă. 2. lamelă flexibilă, din fanoane de balenă (1), pentru a ține întinse gulerele la cămăși, corsetele etc. 3. spetează la ambarcațiile de sport. (< fr. baleine, lat. balaena)

BALÉNĂ ~e f. Mamifer acvatic, de talie mare, cu corpul lung de până la 30 m, care trăiește în oceane. ~ albă. [G.-D. balenei] /<lat. balaena, fr. baleine

balenă f. 1. chit, mamifer marin din ordinul cetaceelor, cel mai mare dintre toate animalele, trăiește în Marea Nordului; 2. oase de balenă întrebuințate în industrie: balene de corset.

*balénă f., pl. e (lat. balaena, vgr. phálaina). Un cetaceŭ (chit) care crește pînă la 35 de metri. Lamele flexibile făcute din dințiĭ baleneĭ (fanonĭ), întrebuĭnțate la corsete și înlocuite azĭ și pin lamele de oțel. O constelațiune.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

bale s. f., g.-d. art. balenei; pl. balene

bale s. f., g.-d. art. balenei; pl. balene

balénă s. f., g.-d. art. balénei; pl. baléne

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

BALÉNĂ s. 1. (ZOOL.; Balaena) (înv.) chit. 2. (turcism înv.) balâcdiș. (~ este o lamelă cornoasă.) 3. (ASTRON.; art.) (înv.) chitul (art.). (~ este o constelație ecuatorială.)

BALE s. 1. (ZOOL.; Balaena) (înv.) chit. 2. (turcism înv.) balîcdiș. (~ este o lamelă cornoasă.) 3. (ASTRON.; art.) (înv.) chitul (art.). (~ este o constelație ecuatorială.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

BALENĂ lamelă flexibilă fabricată din material plastic întrebuințată pentru a ține întinsă voalura deltaplanelor și parapantelor în zona bordului de atac.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BALÉNĂ (< fr., lat.) s. f. 1. Nume dat unor mamifere acvatice din ordinul cetaceelor, răspîndite în toate oceanele, dar mai ales în zonele reci și temperate cuprinzînd peste 80 de specii, cele mai mari atingînd lungimea de 30 (33) m și greutate de 150 (160) t, avînd în loc de dinți niște lame cornoase lungi (fanoane), corpul fusiform și membrele anterioare transformate in lopeți. Se vînează pentru carne, grăsime, fanoane și piele. Cea mai cunoscută specie este b. albastră (Balenoptera musculus). 2. Lamelă flexibilă, fabricată din fanoane de b. (1), din oțel, din materiale plastice etc., folosită la confecționarea corsetelor, a umbrelelor, la fixarea gulerelor cămășilor etc.

BALENA (Cetus), constelație din emisfera australă, situată la S de constelația Peștii. Conține prima stea variabilă descoperită, Mira Ceti.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

balenă, balenă s. f. 1. (deț.) dubă de transport a deținuților. 2. (peior.) femeie grasă

a sufla ca o balenă / ca o locomotivă expr. a gâfâi, a respira sacadat.

Intrare: balenă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bale
 • balena
plural
 • balene
 • balenele
genitiv-dativ singular
 • balene
 • balenei
plural
 • balene
 • balenelor
vocativ singular
 • bale
 • baleno
plural
 • balenelor
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bale, balenesubstantiv feminin

 • 1. Gen de mamifere acvatice din ordinul cetaceelor, lungi de 10-20 m, cu lame cornoase lungi în loc de dinți (Balaena); (învechit) chit. DEX '09 DLRLC DN
  sinonime: chit
  • format_quote [Animalele] s-au făcut mlădioase, șerpuitoare alge ori monstruoase balene. ANGHEL, PR. 74. DLRLC
  • format_quote Mergeam la scăldătoare, În valurile line a mării mă băgăm; Călare pe balene, cu-a mele lungi picioare, Spumoasele ei unde păn-în fund turburam. NEGRUZZI, S. II 72. DLRLC
  • 1.1. Alb de balenă. DLRLC
  • 1.2. familiar Epitet pentru o persoană foarte grasă. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
 • 2. Lamelă flexibilă fabricată din lamele cornoase de balenă sau din material plastic, care se utilizează la fabricarea corsetelor, umbrelelor, la fixarea gulerelor etc. DEX '09 DLRLC DN
  • format_quote Balene de corset. DLRLC
 • 3. Spetează la ambarcațiile de sport. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.