9 definiții pentru Arenaria (gen de plante)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ARENARIA s. f. plantă cariofilacee, cu flori albastre și roz, care crește pe stânci și nisipuri. (< fr. arénaria)

STUDENIȚĂ, studenițe, s. f. 1. Plantă erbacee cu tulpina ramificată, cu frunze păroase, cu flori albe, cu fructul o capsulă (Arenaria serpylligfolia). 2. Plantă erbacee cu tulpina întinsă pe pământ, cu frunze liniare și flori verzui (Scleranthus uncinatus). – Din bg., scr. studenica.

STUDENIȚĂ ~e f. 1) Plantă erbacee cu tulpina ramificată, cu flori albe și cu fruct capsulă. 2) Mică plantă cu tulpina întinsă pe pământ, cu flori verzui, fără petale. /<bulg., sb. studenica

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

studeniță s. f., g.-d. art. studeniței; pl. studenițe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

STUDENIȚĂ s. (BOT.; Arenaria serpyllifolia) (reg.) năsiparniță, (prin Transilv.) arinariță.

STUDENIȚĂ s. v. mișină, scorbut, tămâiță.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ARENARIA L., ARENARIA, fam. Caryophyllaceae. Gen originar, aproape, pe tot globul, cca 165 specii, ierburi sau semilemnoase, anuale, bienale sau perene, scunde sau pe sol. Flori (5 sepale libere sau unite numai la bază, 5 petale întregi, crenulate sau numai puțin emarginate, 10 stamine, 2-4, de regulă 3, rar 5 stile) albe sau roșii, solitare sau mai multe. în cime. Fructul, o capsulă, la maturitate dehiscentă prin 6 valve. Frunze simple, întregi, de obicei opuse, cu baza lipsită de stipele.

AMMOPHILA Host. AMOFILA, fam. Gramineae. Gen cu o singură specie, în țări mediteraneene, America de N: Ammophila arenaria (L.) Roth (syn. Arundo arenaria L.), care înflorește vara. Spiculețe uniflore. Spic cilindric, alb sau alburiu. Glume neegale și glumele păroase la bază. Perenă, înaltă de cca 0,90 m. Tulpină rigidă, erectă. Frunze (rulate, glabre) gri-verzi.

Intrare: Arenaria (gen de plante)
Arenaria (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
Surse flexiune: DOR
  • Arenaria