14 definiții pentru anuitate

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ANUITATE, anuități, s. f. Sumă de bani (incluzând o parte din capital și dobânda corespunzătoare) care se plătește periodic (de obicei anual) spre a rambursa un capital sau o datorie. ♦ P. ext. Sumă ce se plătește anual pentru o asigurare. [Pr.: -nu-i-] – Din fr. annuité.

anuitate sf [At: MAIORESCU, D. I, 277 / P: ~nu-i~ / Pl: ~tăți / E: fr annuité] 1 (Fin) Sumă fixă care se plătește anual pentru a rambursa un capital sau o datorie. 2 (Spc) Sumă anuală ce se plătește pentru o asigurare Cf rată.

*ANUITATE sf. Sumă pe care o plătește cineva în fiecare an pentru a stinge o datorie sau a forma un capital: acel budget se duce pe tot anul în plăți de anuități ale datoriei (I.-GH.) [fr. annuité].

ANUITATE, anuități, s. f. Sumă de bani (incluzând o parte din capital și dobânda corespunzătoare) care se plătește periodic (de obicei anual) spre a rambursa un capital sau o datorie. [Pr.: -nu-i-] – Din fr. annuité.

ANUITATE, anuități, s. f. Plată anuală prin care un debitor își achită o datorie într-un anumit număr de ani. – Pronunțat: -nu-i-.

ANUITATE, anuități, s. f. Procedeu prin care un capital împrumutat se rambursează într-un anumit număr de ani, printr-o serie de plăți periodice, cuprinzînd în afara dobînzii și o sumă destinată a reconstitui capitalul. [Pr.: -nu-i-] – După fr. annuité.

ANUITATE s.f. Procedeu de plăți anuale prin care o sumă împrumutată se achită într-un anumit număr de ani, cuprinzînd, în afara amortismentului, și dobînda. [Pron. -nu-i-. / cf. fr. annuité].

ANUITATE s. f. sumă de bani plătită anual de către debitor, pentru rambursarea unei sume împrumutate. (< fr. annuité, lat. annuitas)

ANUITATE ~ăți f. Suma vărsată în fiecare an pentru a lichida treptat o datorie. [Sil. -nu-i-] /<fr. annuité, lat. annuitas, ~atis

anuitate f. sumă vărsată în fiecare an, spre a stinge treptat o datorie.

*anuitáte f. (fr. annuité, d. lat. annuus, anual). Sumă vărsată anual p. stîngerea uneĭ datoriĭ plătind cîte o parte din capital și din procent.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

anuitate (desp. -nu-i-) s. f., g.-d. art. anuității; pl. anuități

anuitate (-nu-i-) s. f., g.-d. art. anuității; pl. anuități

anuitate s. f. (sil. -nu-i-), g.-d. art. anuității; pl. anuități

Intrare: anuitate
  • silabație: a-nu-i- info
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • anuitate
  • anuitatea
plural
  • anuități
  • anuitățile
genitiv-dativ singular
  • anuități
  • anuității
plural
  • anuități
  • anuităților
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

anuitate, anuitățisubstantiv feminin

  • 1. Sumă de bani (incluzând o parte din capital și dobânda corespunzătoare) care se plătește periodic (de obicei anual) spre a rambursa un capital sau o datorie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. prin extensiune Sumă ce se plătește anual pentru o asigurare. DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.