14 definiții pentru amprentă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AMPRENTĂ, amprente, s. f. Imagine, urmă întipărită prin presare pe o suprafață (plastică). ◊ Amprente digitale = urme lăsate de degete pe o suprafață și care servesc la identificarea autorului unei infracțiuni. Amprentă vocală = ansamblu al particularităților vocale specifice unui individ. ♦ Fig. Urmă lăsată de o idee, de o stare psihică etc. – Din fr. empreinte.

amprentă sf [At: ALAS 21 X 1934, 9/1 / Pl: ~te / E: fr empreinte] 1 Reproducere exactă (în spațiu sau în plan) a unui obiect, obținută prin imprimarea lui pe o suprafață plastică Si: urmă, tipar, întipărire. 2 (Mpl; îs) ~ digitală Urmă (luată prin diferite procedee) a desenului liniilor epidermice pe care le prezintă suprafața pielii de pe ultima falangă a degetelor de la mâini (la om) sau de pe bot (la animale). 3 (Îs) – vocală Ansamblu al particularităților vocale specifice unui individ. 4 (Fig) Urmă lăsată de o idee, de o stare psihică etc.

AMPRENTĂ, amprente, s. f. Imagine a unui obiect întipărită prin presare pe o suprafață (plastică). ◊ Amprente digitale = urme lăsate de degete pe o suprafață și care servesc la identificarea autorului unei infracțiuni. Amprentă vocală = ansamblu al particularităților vocale specifice unui individ. ♦ Fig. Urmă lasată de o idee, de o stare psihică etc. – Din fr. empreinte.

AMPRENTĂ, amprente, s. f. 1. Imagine a unui obiect întipărită prin presare pe o suprafață plastică. V. tipar. (Fig.) [Cărămizile] vor dura astfel sute, poate mii de ani, păstrînd în tot acest timp amprenta de-o clipă a vrutului. BOGZA, C. O. 219. ♦ Amprentă digitală (mai ales la pl.) v. digital. 2. Fig. Urmă lăsată de o idee, de o stare psihică, de o influență din afară.

AMPRENTĂ, amprente, s. f. Imagine, urmă întipărită prin presare pe o suprafață (plastică). ♦ Fig. Urmă lasată de o idee, de o stare psihică etc. – Fr. empreinte.

AMPRENTĂ s.f. Urmă lăsată de un obiect (prin apăsare pe o suprafață plastică). ◊ (La pl.) Amprente digitale = semne care reproduc neregularitățile pielii de pe buricele degetelor mîinii. ♦ (Fig.) Urmă lăsată de o idee, de o stare psihică, de o boală etc. [< fr. empreinte].

AMPRENTĂ s. f. 1. urmă lăsată de un obiect prin apăsare. ♦ (pl.) ~e digitale = urmele lăsate de vârfurile degetelor pe ceva. 2. mulaj al maxilarului sau al unei părți din acesta servind pentru lucrarea protezelor dentare. 3. (fig.) urmă lăsată de o idee, de o stare psihică etc. (< fr. empreinte)

AMPRENTĂ ~e f. 1) Urmă lăsată de un obiect pe o suprafață plastică. ◊ ~e digitale urme lăsate de neregularitățile pielii de pe buricele degetelor. 2) fig. Urmă lăsată de o idee, de o stare psihică, de o boală. ~a timpului. [G.-D. amprentei; Sil. am-pren-] /<fr. empreinte

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

amprentă s. f., g.-d. art. amprentei; pl. amprente

amprentă s. f., g.-d. art. amprentei; pl. amprente

amprentă s. f., g.-d. art. amprentei; pl. amprente

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

AMPRENTĂ s. v. atribut, calitate, caracter, caracteristică, însușire, întipărire, notă, particularitate, proprietate, semn, specific, tipar, trăsătură, urmă.

amprentă s. v. ATRIBUT. CALITATE. CARACTER. CARACTERISTICĂ. ÎNSUȘIRE. ÎNTIPĂRIRE. NOTĂ. PARTICULARITATE. PROPRIETATE. SEMN. SPECIFIC. TIPAR. TRĂSĂTURĂ. URMĂ.

Intrare: amprentă
amprentă substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • amprentă
  • amprenta
plural
  • amprente
  • amprentele
genitiv-dativ singular
  • amprente
  • amprentei
plural
  • amprente
  • amprentelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

amprentă, amprentesubstantiv feminin

  • 1. Imagine, urmă întipărită prin presare pe o suprafață (plastică). DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote figurat [Cărămizile] vor dura astfel sute, poate mii de ani, păstrînd în tot acest timp amprenta de-o clipă a vrutului. BOGZA, C. O. 219. DLRLC
    • 1.1. Amprente digitale = urme lăsate de degete pe o suprafață și care servesc la identificarea autorului unei infracțiuni. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.2. Amprentă vocală = ansamblu al particularităților vocale specifice unui individ. DEX '09 DEX '98
    • 1.3. Mulaj al maxilarului sau al unei părți din acesta servind pentru lucrarea protezelor dentare. MDN '00
    • 1.4. figurat Urmă lăsată de o idee, de o stare psihică etc. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.