16 definiții pentru admisiune admisie

admisiune sf [At: ENC. TEHN. I, 313/ V: ~sie / P: ~si-u~ / Pl: ~ni / E: fr admission] 1 Pătrundere. 2 (Teh) Intrare dirijată a unui fluid într-o mașină care transformă o formă de energie în altă formă de energie. 3 (Teh) Fază a ciclului de funcționare a unei mașini, efectuată în timpul intrării agentului motor în mașină.

ADMISIÚNE, admisiuni, s. f. 1. Intrare dirijată a unui fluid într-o mașină care transformă o formă de energie în altă formă de energie. 2. Fază a ciclului de funcționare a unor mașini, efectuată în timpul intrării agentului motor în mașină. [Pr.: -si-u-.Var.: admísie s. f.] – Din fr. admission, lat. admissio, -onis.

ADMISIÚNE, admisiuni, s. f. 1. Intrare dirijată a unui fluid într-o mașină care transformă o formă de energie în altă formă de energie. 2. Fază a ciclului de funcționare a unor mașini care transformă o formă de energie în altă formă de energie. [Pr.: -si-u-] – Fr. admission (lat. lit. admissio, -onis).

admisiúne s. f. (sil. -si-u-), g.-d. art. admisiúnii; pl. admisiúni

ADMISIÚNE s.f. I. Admitere. II. 1. Intrarea unui agent motor în cilindrul unei mașini sau în mașina care îl utilizează. 2. Porțiune din cursa pistonului în timpul căreia agentul motor intră în cilindru. [Pron. -si-u-, var. admisie s.f. / cf. fr. admission, lat. admissio].

ADMISIÚNE s. f. 1. intrare a agentului motor în cilindrul unei mașini sau în mașina care îl utilizează. 2. porțiune din cursa pistonului în timpul căreia agentul motor intră în cilindru. (< fr. admission, lat. admissio)

ADMISIÚNE ~i f. tehn. Pătrundere a agentului motor în cilindrul unui motor cu ardere internă. [G.-D. admisiunii; Sil. -si-u-] /<fr. admission, lat. admissio, ~onis

*admisiúne f. (lat. admissio, -ónis. V. misiune). Acțiunea de a admite saŭ de a fi admis.

admísie sf vz admisiune

ADMÍSIE, admisii, s. f. 1. Intrare dirijată a unui fluid într-o mașină care transformă o formă de energie în altă formă de energie. 2. Fază a ciclului de funcționare a unor mașini, efectuată în timpul intrării agentului motor în mașină. [Var.: admisiúne s. f.] – Din fr. admission, lat. admissio, -onis.

ADMÍSIE s. f. v. admisiune.

admísie (-si-e) s. f., art. admísia (-si-a), g.-d. art. admísiei; pl. admísii, art. admísiile (-si-i-)

ADMÍSIE s.f. v. admisiune.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MANETA DE ADMISIE A GAZELOR ÎN MOTOR mică pârghie de comandă care servește la modificarea turației motorului.

Intrare: admisiune
admisiune substantiv feminin
  • silabație: -si-u-
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular admisiune admisiunea
plural admisiuni admisiunile
genitiv-dativ singular admisiuni admisiunii
plural admisiuni admisiunilor
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F135)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular admisie admisia
plural admisii admisiile
genitiv-dativ singular admisii admisiei
plural admisii admisiilor
vocativ singular
plural