7 definiții pentru Văcarul

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VĂCAR, văcari, s. m. 1. Persoană care duce la păscut și păzește vacile. 2. (Art.) Constelație din emisfera boreală, situată în apropierea Carului Mare. – Lat. vaccarius.

văcar sm [At: PRAV. 12 / V: (înv) ~iu / Pl: ~i / E: ml vaccarius] 1 Persoană care păzește (și îngrijește) vacile, ducându-le la păscut Si: (reg) văcău. 2 (Îe) A se supăra ca ~ul pe sat A se supăra nejustificat pe cineva. 3 (Îe) A da măciuca în mâna ~ului A încredința conducerea unui om necruțător și prost. 4 (Art) Constelație din emisfera boreală situată în apropierea Carului Mare. 5 (Prc; art) Steaua Arcturus din constelația Văcarul (4). 6 (Îht; reg) Porcușor (Gobio kessleri și uranoscopus).

văcar s.m. 1 Persoană care duce la păscut, păzește și îngrijește vacile. ◊ Expr. A se supăra ca văcarul pe sat v. sat. 2 (astron.; art.; și nm. pr.) Constelație din emisfera boreală, situată în apropierea Carului-Mare. ♦ Restr. Steaua Arcturus din această constelație. 3 (iht; reg.) Porcușor (Gobio kessleri și uranoscopus). • pl. -i. și (înv.) văcariu s.m. /lat. vaccarium.

VĂCAR, văcari, s. m. 1.Persoană care duce la păscut și păzește vacile. 2. (Art.) Constelație din emisfera boreală, situată în apropierea Carului Mare. – Lat. vaccarius.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

+Văcarul (constelație) s. propriu m. art., neart. Văcar (Bouar este alt nume pentru ~.)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Intrare: Văcarul
substantiv masculin (M1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Văcarul
  • Văcaru‑
plural
genitiv-dativ singular
  • Văcarului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

Văcarsubstantiv propriu masculin articulat, substantiv masculin

  • 1. Constelație din emisfera boreală, situată în apropierea Carului Mare. DEX '09 DEX '98
    sinonime: Alcor
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.