12 definiții pentru Sequoia (gen de plante)


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SEQUÓIA, sequoia, s. m. Arbore gigant din California care poate atinge înălțimea de 150 m, circumferința de peste 40 m și vârsta de 5.000 de ani (Sequoia gigantea). [Pr.: -cvo-ia] – Cuv. lat.

SEQUOIA s. m. Arbore gigant din California care poate atinge înălțimea de 150 m, circumferința de peste 40 m și vârsta de 5000 de ani (Sequoia gigantea). [Pr.: – cvó-ia] – Cuv. lat.

SEQUÓIA s.m. v. secvoia.

SEQUÓIA [SE-CVO-] s. m. arbore conifer gigantic din California, cu frunzele aciculare, persistente; arbore-mamut. (< fr. séquoia, lat. sequoia)

SEQUÓIA [pr.: secvóia] m. Arbore gigant din California care poate atinge înălțimea de 150 m și vârsta de 5000 de ani. [Sil. -quo-ia] /<fr. sequoia, lat. sequoia


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

!sequóia [qu pron. cv] (-quo-ia) s. m., pl. sequóia

sequóia s. m. (sil. -quo-ia) [qu pron. cv]


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

SEQUÓIA s. (BOT.; Sequoia gigantea) (reg.) arborele-mamut.

SEQUOIA s. (BOT.; Sequoia gigantea) (reg.) arborele-mamut.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SEQUOIA (cuv. lat.; {s} de la numele pr. Sequoyah <c. 1760-1843>, creatorul scrierii cherokee) subst. Arbore-gigant din California, din familia taxodiaceelor, care poate depăși înălțimea de 80 m, diametrul de peste 10 m și vârsta de 5000 de ani (Sequoia gigantea = Sequoiadendron giganteum). Se mai numește arborele-mamut. Specia înrudită Sequoia sempervirens se întâlnește tot în California, fiind numită redwood (arborele roșu). Ambele specii au caracter de relict terțiar.

SEQUOIA Endl., SECVOIA, ARBORELE MAMUT, fam. Taxodiaceae. Gen originar din S.U.A., 2 specii de arbori cu dimensiuni enorme, cu frunze mici, persistente, solzoase, ovate, ovat-lanceolate. Arbori monoici cu florile mascule solitare, cu 6-8 stamine, cele femele solitare, terminale, în formă de conuri cu numeroase cârpele, semințe în 3 muchii cîte 2 pe fiecare solz.

SEQUOIA NATIONAL PARK, arie protejată în V S.U.A. (California), situată pe pantele V ale lanțului muntos Sierra Nevada, la 89 km N de Los Angeles; 3.427 km2. A fost declarată parc național la 25 sept. 1890, incluzând și Mount Whitney de 4418 m alt. (cel mai înalt din California). Parcul ocrotește arborii giganți de sequoia. La marginea de E a parcului sunt numeroase lacuri dlaciare cu adâncimi de până la 915 m.

Intrare: Sequoia (gen de plante)
Sequoia (gen de plante)
  • silabație: -quo-ia
  • pronunție: qu pr. cv
gen de plante (I2.1)
Surse flexiune: DOR
  • Sequoia