4 definiții pentru Fabius

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Fabiu m. ilustră familie romană, din care se trag: FABIU CUNCTATOR, dictatorul care mântui Roma, zăbovind lupta cu Anibal (217 a. Cr.); și FABIU PICTOR, cel mai vechiu dintre istoricii latini (216 a. Cr.).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Fabius Destul de puțin folosit astăzi, Fábius, fem. Fábia, reproduce un vechi și frecvent lat. Fábius, nume care arăta descendența din ginta Fabia; Fabiii, care pretindeau că se trag chiar din Hercule, apar în izvoarele latine cu mult înaintea erei noastre, primul lor reprezentant cunoscut în istorie fiind Quintus Fabius Rullianus, consul în anii 322 și 310 î.e.n., învingător al etruscilor, samniților, umbrienilor (celebru este însă Quintus Fabius Maximus, c. 280-203 î.e.n., generalul roman supranumit Cunctator – „Temporizatorul”, datorită tacticii de amînare a luptei decisive adoptate de el contra lui Hannibal în cel de al doilea război punic). Explicația gentilicului Fabius o găsim chiar în opera istoricului Pliniu cel Bătrîn care deriva numele personal, conform unei vechi tradiții, din subst. faba „bob”. Deși ar fi posibilă și apropierea de unele nume din onomastica etruscilor (de ex. Fapi), specialiștii acceptă și astăzi vechea etimologie sprijinindu-se pe faptul că antroponimele formate din nume de plante erau obișnuite nu numai la romani, ci și la alte popoare. Cu toate că Fabius a pătruns în onomasticonul creștin, de mult mai multă popularitate s-a bucurat derivatul Fabianus, răspîndit mai ales datorită cultului unui martir roman, papă între anii 236-250. Atestat și în vechile noastre documente, Fabian (astăzi mai mult nume de familie, spre deosebire de fem. Fabiana, folosit ca prenume), apare numai în regiunile unde s-a manifestat influența latino-catolică. Fabius și Fabia au fost reintroduse în uz în occident din perioada Renașterii, iar la noi în secolul trecut, odată cu multe alte nume din istoria romană. Un împrumut recent dar puțin folosit este fem. Fabíola. ☐ Fr. Fabius, Fabien, Fabian, germ. Fabian, it. Fabio, Fabia, Fabiola, rus. Favii, Fabii, Fabian etc.

FABIUS CUNCTATOR (Quintus Fabius Maximus) (c. 275-203 î. Hr.), general și om politic roman. În timpul celui de-al doilea război punic a aplicat împotriva armatei lui Hannibal tactica războiului de uzură, evitând lupta decisivă. După victoria asupra cartaginezilor de la lacul Trasimene (217 î. Hr.), a devenit dictator al Romei.

FABIUS PICTOR, Quintus (c. 254-200 î. Hr.), istoric roman. Opera sa, „Annales” (păstrată fragmentar), este considerată prima lucrare de istoriografie latină.

Intrare: Fabius
Fabius
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.