22 de definiții pentru șperlă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ȘPERLĂ s. f. (Reg.) Cenușă încă fierbinte care acoperă jarul; spuză. ◊ Expr. A da pe cineva prin șperlă = a se purta rău cu cineva, a-l maltrata; a pune pe cineva într-o situație penibilă. A o da prin șperlă = a o păți. – Et. nec.

șperlă sf [At: ECONOMIA, 12/9 / V: (reg) spârlă, sp~, șpir~, șup~ / Pl: ~le / E: ns cf srb sprljiti „a arde”, rom pârli] 1 (Reg) Cenușă încă fierbinte care acoperă cărbunii Si: spuză. 2 (Reg; îe) A da (pe cineva) prin ~ A pune (pe cineva) într-o situație penibilă (dându-l de gol, facându-l de râs, batjocorindu-l). 3 (Reg; îae) A trata (pe cineva) cu asprime (certându-l, bătându-l). 4 (Reg; îe) A arunca sau a azvârli (cuiva) (cu) ~ în ochi sau a da cu ~ în ochii lumii A induce în eroare (pe cineva), pentru a-l împiedica să aprecieze exact o situație, un fapt etc. 5 (Reg; îae) A denatura realitatea, adevărul. 6 (Reg; îe) A se face (tot) ~ A se distruge (2). 7 (Reg; îe) A o da prin ~ A o păți. 8 (Trs; îf speria) Cenușă de paie1. 9 (Mol; Trs) Jar. 10 (Reg; rar) Funingine. 11 (Buc; Mar) Praf. 12 (Reg; fig) Femeie sprintenă, vioaie.

ȘPERLĂ s. f. (Reg.) Cenușă încă fierbinte care acoperă cărbunii; spuză ◊ Expr. A da pe cineva prin șperlă = a se purta rău cu cineva, a-l maltrata; a pune pe cineva într-o situație penibilă. A o da prin șperlă = a o păți. – Et. nec.

ȘPERLĂ s. f. Cenușă de culoare deschisă, încă fierbinte, care acoperă cărbunii cînd se trece flacăra; spuză. Mutu rîdea cu lacrimi și pufnea lîngă foc, de și-a umplut genele de șperlă. SADOVEANU, P. M. 280. În bordei era un moșneag bătrîn, bătrîn, care ședea dinaintea focului c-o bucățică de mămăligă de trei zile, și tot o învîrtea prin cea șperlă, cînd pe-o parte, cînd pe alta. ȘEZ. VI 88. ◊ Expr. A da pe cineva prin șperlă = a se purta rău cu cineva, a maltrata. Cred că nu mă vei da prin șperlă și nu-l vei lăsa să mă bată. CREANGĂ, A. 111. A o da prin șperlă = a o păți. Bietul boier a dat-o și el prin șperlă. I. CR. IV 95.

ȘPÉRLĂ ~e f. reg.1) Cenușă fină, albicioasă, care se formează pe suprafața jăraticului; spuză. ◊ A da prin ~ a) a trata cu brutalitate; b) a pune într-o situație neplăcută. 2) Copil vioi și zburdalnic. /Orig. nec.

șperlă f. Mold. cenușă de cărbuni aprinși: a arunca șperlă în ochi; a da prin șperlă, a prinde cu minciuni (metaforă luată dela frigerea fripturei); cred că nu mă vei da prin șperlă și nu-l vei lăsa să mă bată CR. [Cf. croat SPÈRLITI, a arde (v. pară)].

sperlă1 [At: BUDAI-DELEANU, LEX. / V: ~le, ~lea sf, spâr~ a / Pl: ~le / E: ns cf sperli] 1-4 sf, a (Trs) (Animal sau pasăre) care are părul sau penele zburlite.

spérlă (sud) și șpérlă (nord) f. pl. e (ung. pernye, spuză, cenușă caldă, de unde vine și ardelenescu perneŭ, colb. V. pîrnaĭe). Cenușă foarte supțire saŭ fumegătură de lampă care se depune ca colbu pin camere. A da cu șperlă (orĭ cu colb) în ochiĭ lumiĭ, a căuta să înșelĭ lumea ca să nu vadă vițiĭ evidente. A da pin sperlă (fam.), a terfeli, a tărbăci, a bate saŭ a ocărî. V. pospaĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

șperlă (reg.) s. f., g.-d. art. șperlei

șperlă (reg.) s. f., g.-d. art. șperlei

șperlă s. f., g.-d. art. șperlei; pl. șperle

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ȘPERLĂ s. v. jar, jăratic, jărăgăi, praf, pulbere, spuză.

șperlă s. v. JAR. JĂRĂGĂI. JERATIC. PRAF. PULBERE. SPUZĂ.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

șpérlă, șperle, (sperlă), s.f. – (reg.) 1. Cenușă fierbinte amestecată cu jăratic; spuză. 2. Praf, pulbere: „Și, Doamne, ce furtuni veneau înaintea ei (a Dochiei) și după ea și ziceau că se va face șperlă” (Bilțiu, 1999: 90; Săliștea de Sus). – Et. nec. (DER, DEX); cf. srb. sprljiti „a arde” (MDA).

șpérlă, -e, (sperlă), s.f. – 1. Cenușă fierbinte amestecată cu jăratic; spuză. 2. Praf, pulbere: „Și, Doamne, ce furtuni veneau înaintea ei (a Dochiei) și după ea și ziceau că se va face șperlă” (Bilțiu 1999: 90; Săliștea de Sus). – Et. nec. (DER, DEX).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a arunca șperlă-n ochi expr. (intl.) a amăgi, a înșela.

a da prin șperlă expr. 1. a se purta rău (cu cineva); a maltrata (pe cineva). 2. a trăda; a părăsi (pe cineva).

a o da prin șperlă expr. a o păți.

a zvârli praf / șperlă în ochii cuiva expr. a induce pe cineva în eroare, a încerca să înșele pe cineva.

Intrare: șperlă
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • șperlă
 • șperla
plural
genitiv-dativ singular
 • șperle
 • șperlei
plural
vocativ singular
plural
șuperlă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

șperlăsubstantiv feminin

 • 1. regional Cenușă încă fierbinte care acoperă jarul. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  sinonime: spuză
  • format_quote Mutu rîdea cu lacrimi și pufnea lîngă foc, de și-a umplut genele de șperlă. SADOVEANU, P. M. 280. DLRLC
  • format_quote În bordei era un moșneag bătrîn, bătrîn, care ședea dinaintea focului c-o bucățică de mămăligă de trei zile, și tot o învîrtea prin cea șperlă, cînd pe-o parte, cînd pe alta. ȘEZ. VI 88. DLRLC
  • chat_bubble A da pe cineva prin șperlă = a se purta rău cu cineva, a pune pe cineva într-o situație penibilă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   sinonime: maltrata
   • format_quote Cred că nu mă vei da prin șperlă și nu-l vei lăsa să mă bată. CREANGĂ, A. 111. DLRLC
  • chat_bubble A o da prin șperlă = a o păți. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote Bietul boier a dat-o și el prin șperlă. I. CR. IV 95. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.