19 definiții pentru înghemuire

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GHEMUI, ghemuiesc, vb. IV. 1. Refl. A se face, a se strânge ca un ghem1 (1), a se înghemui. 2. Refl. și tranz. A (se) strânge în număr mare pe un spațiu redus; a (se) înghesui. – Ghem1 + suf. -ui.

GHEMUI, ghemuiesc, vb. IV. 1. Refl. A se face, a se strânge ca un ghem1 (1), a se înghemui. 2. Refl. și tranz. A (se) strânge în număr mare pe un spațiu redus; a (se) înghesui. – Ghem1 + suf. -ui.

ÎNGHEMUI, înghemuiesc, vb. IV. Refl. (Reg.) A se ghemui. – În + ghemui.

ÎNGHEMUI, înghemuiesc, vb. IV. Refl. (Reg.) A se ghemui. – În + ghemui.

ghemui [At: ALECSANDRI, P. II, 229 / P: ~mu-i / Pzi: ~esc / E: ghem1 + -ui] 1 vr A se strânge ca un ghem1 (1) Si: a se ghemoșa (1). 2-3 vtr A (se) înghesui.

înghemui vr [At: DA ms / Pzi: ~esc / E: în- + ghemui] (Reg) A se ghemui.

GHEMUI, ghemuiesc, vb. IV. Refl. A se aduna, a se face ca un ghem, a se strînge. Se ghemui în fundul patului nemișcată, sprijinită cu spatele de perete. V. ROM. decembrie 1951, 159. De-abia suflînd, [iepurașul] se ghemui cu ochii închiși... să nu-și mai vază umbra. GÎRLEANU, L. 19. Cînele, cu coama zbîrlită și cu spume la gură, se ghemuia în cioban. RUSSO, O. 114. ◊ (Metaforic) Nourii se ghemuiră pe mijlocul bolții, bolovănindu-se, înnegurîndu-se ca piatra de bazalt. MIHALE, O. 276. – Variantă: înghemui (CAMIL PETRESCU, U. N. 315, CREANGĂ, P. 23) vb. IV.

A GHEMUÍ ~iésc tranz. A face să se ghemuiască. /ghem + suf. ~ui

A SE GHEMUÍ mă ~iésc intranz. 1) A se așeza încovoindu-și spatele și strângând picioarele la piept; a se strânge în formă de ghem; a se chirci. 2) A se aduna în număr mare într-un spațiu restrâns, împingându-se în dezordine; a se înghesui; a se îngrămădi; a se îmbulzi. /ghem + suf. ~ui

ghemuì v. 1. a (se) face ghem; sub cal se ghemuește AL; 2. a strânge tare mâinile, picioarele, capul, încât să pară un ghem.

înghemuì v. a se ghemui: se înghemuiește acolo cum poate CR.

ghemuĭésc v. tr. (d. ghem). Fac ca ghemu, grămădesc, îndes: nu ghemui haĭnele în cufăr, că se mototolesc; vizitiu ghemuise o mulțime de Jidanĭ în diligență. V. refl. Mă tupileu, mă strîng ca ghemu: hoțu se ghemuise supt masă. Mă aglomerez, mă îndes, mă înghesuĭesc: caliciĭ se ghemuĭaŭ la pomană. – Și înghemuĭesc. Și ghebuĭesc: orașu e cît un pumn, ghebuit în tîmpla munteluĭ (ChN. I, 249).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ghemui (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. ghemuiesc, imperf. 3 sg. ghemuia; conj. prez. 3 să ghemuiască

!înghemui (a se ~) (reg.) vb. refl., ind. prez. 3 sg. se înghemuiește, imperf. 3 sg. se înghemuia; conj. prez. 3 să se înghemuiască

ghemui vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. ghemuiesc, imperf. 3 sg. ghemuia; conj. prez. 3 sg. și pl. ghemuiască

înghemui vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. înghemuiesc, imperf. 3 sg. înghemuia; conj. prez. 3 sg. și pl. înghemuiască

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

GHEMUI vb. 1. v. chirci. 2. v. îngrămădi. 3. a (se) încârliga, a (se) încolăci, a (se) încovriga, a (se) înfășura, a (se) învălătuci, a (se) răsuci, a (se) suci, (reg.) a (se) covriga, a (se) încolătăci, (înv.) a (se) învălui. (Se ~ în jurul...)

GHEMUI vb. 1. a se chirci, a se contracta, a se închirci, a se strînge, a se zgîrci, (pop.) a se ciuciuli, a se stîrci, (reg.) a se tîmbuși, (Olt., Ban. și Transilv.) a se zguli. (S-a ~ de durere.) 2. a burduși, a îndesa, a înghesui, a îngrămădi, a ticsi, (rar) a tescui, (înv. șl pop.) a strîmtora, (reg.) a bucși, (prin Transilv. și Mold.) a bîcsi, (prin Mold.) a bosoli, (Mold. și Transilv.) a desăgi, (Mold.) a găvozdi, (fig.) a căptuși. (A ~ toate într-un sac.) 3. a (se) încîrliga, a (se) încolăci, a (se) încovriga, a (se) înfășura, a (se) învălătuci, a (se) răsuci, a (se) suci, (reg.) a (se) covriga, a (se) încolătăci, (înv.) a (se) învălui. (Se ~ în jurul...)

Intrare: înghemuire
înghemuire infinitiv lung
infinitiv lung (IL107)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • înghemuire
 • ‑nghemuire
 • înghemuirea
 • ‑nghemuirea
plural
 • înghemuiri
 • ‑nghemuiri
 • înghemuirile
 • ‑nghemuirile
genitiv-dativ singular
 • înghemuiri
 • ‑nghemuiri
 • înghemuirii
 • ‑nghemuirii
plural
 • înghemuiri
 • ‑nghemuiri
 • înghemuirilor
 • ‑nghemuirilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

înghemui, înghemuiescverb

etimologie:
 • În + ghemui DEX '09 DEX '98

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.