16 definiții pentru șaradă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ȘARÁDĂ, șarade, s. f. Ghicitoare în versuri sau formată din cifre simbolice, desene, care propune aflarea unui cuvânt sau a unui context cu ajutorul părților sau silabelor lui componente, fiecare dintre acestea având o semnificație proprie. ◊ Expr. A vorbi în șarade = a vorbi cu aluzii, enigmatic, puțin inteligibil. ♦ Lucru greu de înțeles, neclar. – Din fr. charade.

șara sf [At: CR (1830), 1122/45 / Pl: ~de / E: fr charade] 1 Ghicitoare (în versuri sau sub formă de cifre simbolice, desene) care propune aflarea unui cuvânt cu ajutorul părților sau al silabelor lui, fiecare dintre acestea având o semnificație proprie Si: enigmă (3). 2 (Îe) A vorbi în ~de A vorbi aluziv. 3 (îae) A vorbi neinteligibil. 4 (Fig) Lucru greu de înțeles Si: enigmă (2).

ȘARÁDĂ, șarade, s. f. Un fel de ghicitoare în versuri sau formată din cifre simbolice, desene, care propune aflarea unui cuvânt cu ajutorul părților sau silabelor lui, fiecare dintre acestea având o semnificație proprie. ◊ Expr. A vorbi în șarade = a vorbi cu aluzii, enigmatic, puțin inteligibil. ♦ Lucru greu de înțeles, neclar. – Din fr. charade.

ȘARÁDĂ, șarade, s. f. Un fel de ghicitoare, care propune să se afle un cuvînt cu ajutorul părților sau silabelor sale, fiecare din acestea avînd o semnificație proprie. V. enigmă. Ai dezlegat și ai publicat cele dintîi șarade în reviste. PAS, Z. I 164. Aveți serate cu șarade, teatru.. și alte plăceri. ALECSANDRI, S. 102. ◊ Expr. A vorbi în șarade = a vorbi încurcat, puțin inteligibil; a vorbi în enigme.

ȘARÁDĂ s.f. Enigmă în versuri formată din mai multe fragmente reprezentând cuvinte de sine stătătoare, care, unite între ele, dau un cuvânt nou. ♦ Enigmă. [< fr. charade, cf. prov. charrado – conversație].

ȘARÁDĂ s. f. 1. enigmă în versuri din mai multe fragmente reprezentând cuvinte de sine stătătoare, care, unite între ele, dau un cuvânt nou. 2. lucru greu de înțeles; enigmă. (< fr. charade)

ȘARÁDĂ ~e f. 1) Ghicitoare care constă în aflarea unui cuvânt după părțile sau silabele lui, fiecare dintre acestea având o semnificație proprie. ◊ A vorbi în ~e a vorbi enigmatic, aluziv. 2) fig. Lucru puțin inteligibil. /<fr. charade

șaradă f. enigmă silabică: vorba de ghicit se compune din silabe, având fiecare sensul unei vorbe (= fr. charade).

*șarádă f., pl. e (fr. charade, d. pv. charrado, vorbire, flecărire, d. charra, a convorbi, cuv. de orig. nesigură). Ghicitoare (enigmă) pin care spuĭ cuĭva pe departe părțile unuĭ cuvînt ĭar el trebuĭe să afle acest cuvînt, precum: car și ton = carton, fur și tună = furtună.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

șara s. f., g.-d. art. șaradei; pl. șarade

șara s. f., g.-d. art. șaradei; pl. șarade

șarádă s. f., g.-d. art. șarádei; pl. șaráde

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ȘARÁDĂ s. v. enigmă, mister, secret, taină.

șara s. v. ENIGMĂ. MISTER. SECRET. TAINĂ.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

șarádă (șaráde), s. f. – Un fel de ghicitoare; enigmă. Fr. charade.

Intrare: șaradă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • șara
 • șarada
plural
 • șarade
 • șaradele
genitiv-dativ singular
 • șarade
 • șaradei
plural
 • șarade
 • șaradelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

șara, șaradesubstantiv feminin

 • 1. Ghicitoare în versuri sau formată din cifre simbolice, desene, care propune aflarea unui cuvânt sau a unui context cu ajutorul părților sau silabelor lui componente, fiecare dintre acestea având o semnificație proprie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Ai dezlegat și ai publicat cele dintîi șarade în reviste. PAS, Z. I 164. DLRLC
  • format_quote Aveți serate cu șarade, teatru.. și alte plăceri. ALECSANDRI, S. 102. DLRLC
  • chat_bubble A vorbi în șarade = a vorbi cu aluzii, enigmatic, puțin inteligibil. DEX '09 DEX '98 DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.