32 de definiții pentru îndărăt

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ÎNDĂRĂT adv. I. 1. În spate, în urmă, înapoi. ◊ Expr. (De-a) îndărătele(a) = a) cu spatele înainte; b) pe dos. 2. La locul de proveniență, în locul unde a fost înainte. 3. (În expr.) A da îndărăt = a) a regresa; b) (despre lucruri) a restitui. A da pe cineva îndărăt = a da pe cineva cu o treaptă mai jos, a retrograda. II. Mai demult, (mai) înainte de timpul actual. [Var.: îndărăpt adv.] – Lat. in-de-retro.

ÎNDĂRĂT adv. I. 1. În spate, în urmă, înapoi. ◊ Expr. (De-a) îndărătele(a) = a) cu spatele înainte; b) pe dos. 2. La locul de proveniență, în locul unde a fost înainte. 3. (În expr.) A da îndărăt = a) a regresa; b) (despre lucruri) a restitui. A da pe cineva îndărăt = a da pe cineva cu o treaptă mai jos, a retrograda. II. Mai demult, (mai) înainte de timpul actual. [Var.: îndărăpt adv.] – Lat. in-de-retro.

îndărăt [At: CORESI, EV. 392/18 / V: ~ul, (reg) ~drăpt / E: ml *in-de-retro] 1 av Înapoi. 2 av (Îlav) (De-a) ~ele(a) Cu spatele înainte. 3 av (Îal) Pe dos. 4 av (Îvr) Invers. 5 av (Înv) Întors. 6 av La locul de proveniență. 7 av În locul unde a fost înainte. 8 av (Îlv) A se da ~ A se retrage. 9 av (Îal) A ceda. 10 av (Fig; îal) A regresa. 11 av (Îe) A da (ceva) ~ A înapoia. 12 av (Îe) A da pe cineva ~ A retrograda. 13 av Demult. 14 av Mai înainte de timpul actual. 15 av (Înv; irn; îe) A grăi ~ A vorbi cu ironie. 16 pp (Îf îndărătul) În dosul a ceva. 17 pp (Îf îndărătul) În urma cuiva. 18 sn (Înv) Dos. 19 sn (Înv; îla) De ~ Din spate.

ÎNDĂRĂT adv. I. (Cu sens local) 1. În spate, în urmă, înapoi. Un pui de om numai de o șchioapă... se tot trăgea îndărăt la apropierea noastră. SADOVEANU, O. VI 359. Întorsei capul și privii îndărăt. HOGAȘ, M. N. 53. Soarele, scăpătînd la apus, se uită îndărăt cu stăruință caldă. CARAGIALE, P. 50. ◊ Loc. adv. Îndărătele, îndăratele sau de-a-ndaratele(a) = cu spatele înainte și cu fața înapoi; înapoi, pe dos, invers, întors. Omul se împleteci de-a-ndaratele pe asfaltul șoselei. DUMITRIU, N. 273. O furnică roșie tîra de-a-ndăratele cadavrul unei insecte. C. PETRESCU, Î. II 16. Ieși de-a-ndaratele; condus pînă la ușă de ministru. id. C. V. 111. Poterașii că-mi fugea D-a-ndaratele mergea... Haiducii că mi-și rîdea. PĂSCULESCU, L. P. 280. (Fig.) Dar jocul e joc și norocul noroc... Începe cartea flăcăului să se schimbe și să meargă tot-ndărătele. CARAGIALE, P. 47. 2. La locul de proveniență, în locul unde a fost mai înainte; înapoi. Pun scaunul îndărăt.Banii mi i-ai adus îndărăt? DUMITRIU, N. 128. 3. (În expr.) A da (pe cineva sau ceva) îndărăt = a da (pe cineva) cu o treaptă mai jos, a-l retrograda; a-și pierde prosperitatea, bunăstarea, a sărăci. Auzi, 25 și cu 15 să facă 8000! Monitor general, ia-l și du-l în clasa a doua! Monitorul general mă înhăță de mînecă și mă scoase pe ușă afară. Pe drum îmi spuse: te-a dat îndărăt. DELAVRANCEA, H. T. 98. II. (Cu sens temporal) Mai de mulț, (mai) înainte de timpul actual. Și-atunci gîndurile mele îndărăt prin secoli trec, Și zburînd prin Capitoliu, se opresc pe-Olimpul grec. COȘBUC, P. II 139. Într-o clipă-l poartă gîndul îndărăt cu mii de veacuri. EMINESCU, O. I 132. – Formă gramaticală: (în expr.) îndărătele, îndăratele(a) (variantă: îndaratele(a.). – Variantă: îndărăpt (CREANGĂ, A. 74, EMINESCU, O. I 66, RUSSO, O. 36) adv.

ÎNDĂRĂT adv. 1) În partea din spate; în spate; în urmă; înapoi. A da ~. 2) La locul ocupat anterior; la locul de unde provine. A veni ~. 3) Într-o perioadă trecută; mai demult; în urmă; înapoi. /<lat. in-de-retro

ÎNDĂRĂPT adv. v. îndărăt.

A’NDARATELE (-DE) loc. adv. 👉 ÎNDĂRĂT.

andaratele (d’) adv. de dinainte înapoi. [Contras din de-a îndărât].

îndărât adv. înapoi. [Lat. IN DERETRO].

îndărătele și îndărátele (de-a) adv. de direcțiune și de mod. Vest. Îndărăt, înapoĭ, pe dos: a merge, a citi de-a îndăratele.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

îndărăt adv.

!de-a-ndăratelea (pop.) loc. adv.

de-a-ndăratelea/de-a-ndăratele loc. adv.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ÎNDĂRĂT adv. înapoi. (Du-te imediat ~.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

îndărăt adv.1. În spate, în urmă. – 2. Mai demult. – 3. (Înv.) În chip ironic. – 4. (S. n.) Fund, parte posterioară. – Var. îndărăpt (Mold., Trans.). Lat. de retro, cu în- posterior, ca la alte adv. (Cipariu, Gram., 78; Pușcariu 828; Candrea-Dens., 852; REW 2582; Giuglea, Dacor., IV, 371; DAR), cf. it. (in)dietro (lec. deretu, sard. a dareddu), prov. (de)reire, fr. derrière, sp. arredro. Pentru pierderea lui r prin disimilație, cf. și sp. redopelo sau v. it. diretani „picioarele dinapoi”. Der. de la indirectus (Weigand, Jb., II, 222; cf. Candrea, Éléments, 89 și DAR), bazată pe var., nu este certă: îndărăpt poate fi rezultat al unei încrucișări cu d(i)rept. Der. de-a ’ndaratele(a), adv. (pe jos, sucit); îndărăpta (var. îndărăt(n)a), vb. (Mold., Trans., a respinge, a sili să dea înapoi); dindărăt, adv. (din spate); îndărătnic, adj. (încăpățînat, stăruitor); îndărătnici, vb. refl. (a fi îndărătnic, a se încăpățîna); îndărătnicie, s. f. (încăpățînare); îndărătnicitor, adj. (înv., stăruitor, încăpățînat); îndărătnicește, adv. (înv., cu încăpățînare). Der. lui îndărătnic din lat. *inderetrĭcus (DAR) nu este probabilă.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

îndărăt, (îndărăpt), adv. – Înapoi, în urmă, în spate: „Fetele numără parii din gard, îndărăpt, de la zece la unu” (Memoria, 2001: 11). – Lat. in-de-retro (Șăineanu; Cipariu, Pușcariu, CDDE, Giuglea, DA, cf. DER; DEX, MDA).

îndărăt, (îndărăpt), adv. – Înapoi, în urmă, în spate: „Fetele numără parii din gard, îndărăpt, de la zece la unu” (Memoria 2001: 11). – Lat. in-de-retro.

îndărăpt adj. (înv.) 1. întors, pe dos. 2. nedrept.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

pará-ndărăt expr. (la barbut) 1. zaruri câștigătoare, cu care se recuperează banii pierduți mai devreme. 2. restituirea banilor câștigați la jocul anterior.

para-ndărăt la pace expr. (la barbut) restituirea banilor câștigați la jocul anterior sau la dublarea mizei.

Intrare: îndărăt
îndărăt adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
  • îndărăt
  • ‑ndărăt
îndărât adverb
adverb (I8)
  • îndărât
  • ‑ndărât
undărat
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
înderete
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
dendărăpt
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
dendărăt
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
îndărăpt adverb
adverb (I8)
  • îndărăpt
  • ‑ndărăpt
îndrăpt adverb
adverb (I8)
  • îndrăpt
  • ‑ndrăpt
de-a-ndăratelea locuțiune adverbială
locuțiune, expresie, compus (I5)
  • de-a-ndăratelea
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

îndărătadverb

  • 1. În spate, în urmă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: înapoi
    • format_quote Un pui de om numai de o șchioapă... se tot trăgea îndărăt la apropierea noastră. SADOVEANU, O. VI 359. DLRLC
    • format_quote Întorsei capul și privii îndărăt. HOGAȘ, M. N. 53. DLRLC
    • format_quote Soarele, scăpătînd la apus, se uită îndărăt cu stăruință caldă. CARAGIALE, P. 50. DLRLC
    • chat_bubble (De-a) îndărătele(a) = cu spatele înainte. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: înapoi
      • format_quote Omul se împleteci de-a-ndaratele pe asfaltul șoselei. DUMITRIU, N. 273. DLRLC
      • format_quote O furnică roșie tîra de-a-ndăratele cadavrul unei insecte. C. PETRESCU, Î. II 16. DLRLC
      • format_quote Ieși de-a-ndaratele; condus pînă la ușă de ministru. C. PETRESCU, C. V. 111. DLRLC
      • format_quote Poterașii că-mi fugea D-a-ndaratele mergea... Haiducii că mi-și rîdea. PĂSCULESCU, L. P. 280. DLRLC
    • chat_bubble (De-a) îndărătele(a) = pe dos. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote figurat Dar jocul e joc și norocul noroc... Începe cartea flăcăului să se schimbe și să meargă tot-ndărătele. CARAGIALE, P. 47. DLRLC
  • 2. La locul de proveniență, în locul unde a fost înainte. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: înapoi
    • format_quote Pun scaunul îndărăt. DLRLC
    • format_quote Banii mi i-ai adus îndărăt? DUMITRIU, N. 128. DLRLC
  • 3. Mai demult, (mai) înainte de timpul actual. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Și-atunci gîndurile mele îndărăt prin secoli trec, Și zburînd prin Capitoliu, se opresc pe-Olimpul grec. COȘBUC, P. II 139. DLRLC
    • format_quote Într-o clipă-l poartă gîndul îndărăt cu mii de veacuri. EMINESCU, O. I 132. DLRLC
  • chat_bubble A da îndărăt = a-și pierde prosperitatea, bunăstarea. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • chat_bubble A da îndărăt (despre lucruri) = restitui. DEX '09 DEX '98
    sinonime: restitui
  • chat_bubble A da pe cineva îndărăt = a da pe cineva cu o treaptă mai jos. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: retrograda
    • format_quote Auzi, 25 și cu 15 să facă 8000! Monitor general, ia-l și du-l în clasa a doua! Monitorul general mă înhăță de mînecă și mă scoase pe ușă afară. Pe drum îmi spuse: te-a dat îndărăt. DELAVRANCEA, H. T. 98. DLRLC
  • comentariu expresie Forme gramaticale: îndărătele, îndăratele(a) (variantă: îndaratele(a.)). DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.