15 definiții pentru ștergător (obiect)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ȘTERGĂTOR, -OARE, ștergători, -oare, s. f., s. n., s. m. 1. S. f. Covoraș sau împletitură de papură, de sfoară, de material plastic etc., pe care se șterg picioarele la intrarea în casă. 2. S. f. (Reg.) Prosop. 3. S. n. Cârpă de șters. 4. S. n. Perie cilindrică cu care se curăță țeava tunului. 5. S. n. Dispozitiv format dintr-una sau din două palete cu muchie de cauciuc care, acționate de un motor, șterg geamul de la parbrizul unui vehicul. 6. S. m. și f. (Rar) Persoană care se ocupă cu curățatul hainelor. [Pl. și: (3, f.) ștergătoare] – Șterge + suf. -ător.

ștergător, ~oare [At: N. TEST. (1648), 123v/32 / V: (reg) ștărgat~ sf, sn / Pl: ~i, ~oare / E: șterge + -ător] 1 sf (Reg) Prosop. 2 sf (Mar) Năframă. 3 sf (Reg) Cârpă de șters. 4 sf Bucată de covor sau împletitură de papură1, de sfoară, de material plastic etc., de care își șterge (1) cineva încălțămintea la intrarea în casă. 5 sf (Mol; Mun) Fiecare dintre cele două scânduri mobile, prinse de stâlpii ce mărginesc deschizătura de la strungă, prin care trec oile la muls. 6 sn Aparat format din una sau din două palete cu muchie de cauciuc, care, acționate de un motor sau, mai rar, manual, șterg (1) parbrizul unui autovehicul. 7 sn (Înv) Perie cilindrică cu care se curăță țeava tunului. 8 smf (Îvr) Persoană care se ocupă cu curățatul hainelor.

ȘTERGĂTOR, -OARE, ștergători, -oare, subst. 1. S. f. Bucată de covor sau împletitură de papură, de sfoară, de material plastic etc., pe care își șterge cineva picioarele la intrarea în casă. 2. S. f. (Reg.) Prosop. 3. S. n., s. f. Cârpă de șters. 4. S. n. Perie cilindrică cu care se curăță țeava tunului. 5. S. n. Aparat format dintr-una sau din două palete cu muchie de cauciuc care, acționate de un motor, șterg geamul de la parbrizul unui vehicul. 6. S. m. și f. (Rar) Persoană care se ocupă cu curățatul hainelor. – Șterge + suf. -ător.

ȘTERGĂTOR1, ștergătoare, s. n. 1. Ștergar; cîrpă de șters. 2. Perie cilindrică cu care se curăță țeava tunului. 3. Aparat format dintr-una sau două palete cu muchie de cauciuc, care, acționate de un motor, șterg geamul de la parbrizul unui vehicul.

ștergător (de parbriz)-stropitoare s. n. ◊ „Ștergătoare de parbriz-stropitori. O companie suedeză de mașini a găsit o soluție originală pentru a îmbunătăți sistemul de curățire automată a parbrizului. Astfel, în locul obișnuitei pompe care stropește geamul, s-au introdus ștergătoare-stropitori ale căror cauciucuri au fiecare opt orificii prin care apa curge, la comandă.” R.l. 19 IV 74 p. 6 (din ștergător [de parbriz] + stropitoare)

ȘTERGĂTOR2 ștergătoare n. 1) Bucată de pânză pentru șters praful. 2) Perie cilindrică specială pentru curățarea țevilor la armele de foc. 3) Dispozitiv format din două palete care șterg parbrizul unui vehicul pe timp de ploaie sau de ninsoare. /a șterge + suf. ~ător

ștărgator, ~oare sn, sf vz ștergător

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ștergător1 (perie; aparat) s. n., pl. ștergătoare

ștergător3/ștergătoare3 (cârpă de șters; prosop) (înv., reg.) s. n. / s. f., pl. ștergătoare/ștergători

ștergător3/ștergătoare3 (cârpă de șters) (înv., reg.) s. n. / s. f., pl. ștergătoare/ștergători

ștergător2 (perie, aparat) s. n., pl. ștergătoare

ștergător / ștergătoare (prosop, cârpă de șters) s. n. / s. f., pl. n. ștergătoare / f. ștergători

ștergător (pentru parbriz, pentru țeava tunului) s. n., pl. ștergătoare

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ȘTERGĂTOR s. v. prosop, șervet, ștergar.

ștergător s. v. PROSOP, ȘERVET. ȘTERGAR.

Intrare: ștergător (obiect)
ștergător1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N11)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ștergător
  • ștergătorul
  • ștergătoru‑
plural
  • ștergătoare
  • ștergătoarele
genitiv-dativ singular
  • ștergător
  • ștergătorului
plural
  • ștergătoare
  • ștergătoarelor
vocativ singular
plural
ștărgator
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ștergător, ștergătoaresubstantiv neutru

  • 1. Cârpă de șters. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
  • 2. Perie cilindrică cu care se curăță țeava tunului. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
  • 3. Dispozitiv format dintr-una sau din două palete cu muchie de cauciuc care, acționate de un motor, șterg geamul de la parbrizul unui vehicul. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
etimologie:
  • Șterge + sufix -ător. DEX '09 DEX '98 NODEX

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

imagine pentru acest cuvânt

click pe imagini pentru detalii