7 definiții pentru xilolitografie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

XILOLITOGRAFÍE s. f. (Tipogr.) Procedeu de tipar litografie la care forma de tipar se execută pe o placă de lemn. – Din fr. xylolithographie, germ. Xylolithographie.

xilolitografie sf [At: LTR2 / Pl: ~ii / E: fr xylolithographie, ger Xylolithographie] Procedeu de tipar litografic la care clișeul se execută pe o placă de lemn acoperită cu un strat de calcar preparat din cretă pulverizată.

XILOLITOGRAFÍE s. f. (Tipogr.) Procedeu de tipar litografic la care forma de tipar se execută pe o placă de lemn. – Din fr. xylolithographie, germ. Xylolithographie.

XILOLITOGRAFÍE s.f. (Poligr.) Procedeu de tipar litografic la care clișeul se execută pe o placă de lemn acoperită cu un strat de calcar. [Gen. -iei. / < fr. xylolithographie].

XILOLITOGRAFÍE s. f. procedeu de tipar litografic la care clișeul se execută pe o placă de lemn acoperită cu un strat de calcar. (< fr. xylolithographie, germ. Xylolithographie)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

xilolitografíe s. f., pl. xilolitografíi


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

XILO- „lemn, copac, pădure; lemnos, lignificat”. ◊ gr. xylon „lemn, pădure” > fr. xylo-, germ. id., engl. id., it. xilo- > rom. xilo-.~carp (v. -carp), s. n., fruct uscat de pădure; ~crom (v. -crom), s. m., ansamblu de pigmenți taninici din lemn; ~fag (v. -fag), adj., 1. (Despre ciuperci) Care atacă lemnul copacilor. 2. (Despre insecte) Care sapă galerii în lemn, hrănindu-se cu acesta; ~fagie (v. -fagie), s. f., acțiune a insectelor xilofage; ~fil (v. -fil1), adj., (despre organisme) care crește pe ramurile plantelor moarte; ~fite (v. -fit), s. f. pl., plante lemnoase, cuprinzînd arbori, arbuști și subarbuști; ~fon (v. -fon), s. n., instrument muzical format din lamele de lemn; ~gen (v. -gen1), adj., care generează țesut lemnos; ~graf (v. -graf), s. m., gravor în lemn; ~grafie (v. -grafie), s. f., 1. Gravură în lemn. 2. Procedeu de imprimare cu tipare săpate în lemn; ~gramă (v. -gramă), s. f., clișeu tipografic în lemn; ~id (v. -id), adj., cu o structură asemănătoare cu aceea a lemnului; ~latrie (v. -latrie), s. f., cult al zeilor de lemn; ~lit (v. -lit1), s. n., lemn fosilizat; ~litografie (v. lito-, v. -grafie), s. f., procedeu tipografic la care clișeele se realizează pe plăci de lemn acoperite cu un strat de calcar; ~logie (v. -logie1), s. f., disciplină care se ocupă cu studiul lemnului; ~metru (v. -metru1), s. n., instrument cu care se măsoară cubajul lemnelor; ~riz (v. -riz), adj., cu rădăcini lignificate; ~stromă (v. -stromă), s. f., miceliu al ciupercilor xilofage, dezvoltat în interiorul țesutului lemnos; ~terapie (v. -terapie), s. f., tratament medical pe baza unor varietăți de lemn; ~tipie (v. -tipie), s. f., tipar cu litere de lemn; ~tomie (v. -tomie), s. f., studiu microscopic și anatomic al țesuturilor lemnoase aparținînd plantelor fosile sau actuale.

Intrare: xilolitografie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • xilolitografie
 • xilolitografia
plural
 • xilolitografii
 • xilolitografiile
genitiv-dativ singular
 • xilolitografii
 • xilolitografiei
plural
 • xilolitografii
 • xilolitografiilor
vocativ singular
plural

xilolitografie

 • 1. tipografie Procedeu de tipar litografic la care forma de tipar se execută pe o placă de lemn acoperită cu un strat de calcar.
  surse: DEX '09 DN DETS

etimologie: