18 definiții pentru xerox

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

XEROX®, xeroxuri, s. n. Aparat de reprodus și de multiplicat, bazat pe xerografie. ♦ P. restr. Copie obținută cu un astfel de aparat. – Denumire comercială.

xerox sn [At: ROMÂNIA LITERARĂ, 1979, nr 1, 20/2 / Pl: ~uri / E: eg xerox] 1 Aparat de reprodus și de multiplicat documente, bazat pe xerografie. 2 (Îe) A trage la ~ A xeroxa.

xerox s.n. 1 Aparat de multiplicare uscată, folosit în xerografie, pentru care nu este nevoie de o matriță, copierea făcîndu- se direct după original, pe baza principiilor electricității statice și fotoconductibilității; fotocopiator, xerograf. ◊ Loc.vb. A trage la xerox = a face o fotocopie la acest aparat. 2 (și, adj., copie xerox) Copie făcută la acest aparat; xerocopie, fotocopie. • pl. -uri. /<engl. Rank Xerox Limited, den. com.

XEROX, xeroxuri, s. n. Aparat de reprodus și de multiplicat, bazat pe xerografie. – Denumire comercială.

XEROX s.n. Aparat de multiplicare uscată, folosit în xerografie, care nu reclamă o matriță, copierea făcîndu-se direct după original, întrebuințînd principiile electricității statice și fotoconductibilității. [< engl. (Rank) Xerox (Limited) – nume comercial].

XEROX s. n. aparat de copiere și multiplicare uscată, prin xerografie. (< engl. xerox)

xerox s. n. (tehn.) Aparat de reprodus și multiplicat rapid texte, desene etc. ◊ „Xerox economisește hârtia. Specialiștii firmei «Xerox» au pus la punct o nouă mașină de copiat și multiplicat care poate imprima pe ambele fețe ale unei coli, economisind astfel importante cantități de hârtie.” Sc. 17 IV 74 p. 6. ◊ „Nemulțumindu-se doar să țină prelegeri și să scoată citate sau să tragă la xerox pagini de carte sau de revistă, indiferent la ce se petrece în jur, el înregistrează, în fiecare oraș în care poposește sau prin care trece, cele mai diverse aspecte ale existenței.” Sc. 8 X 78 p. 4. ◊ „Vând xerox Olivetti sigilat [...]” R.l. 10 IX 92 p. 6. ◊ „Totul se petrece însă după modelul și tehnicile șmenarilor de valută de pe Lipscani și Covaci (doar că fauna parlamentară se poartă la țol festiv, la două rânduri): clientul primește în schimbul dolarilor un pachet cu hârtie de ziar tăiată sau i se restituie, la repezeală, niște dolari trași la xerox. R.l. 7 VIII 93 p. 1; v. și Ad. 22 XI 93 p. 5; v. și reprografie (din engl. [Rank] Xerox [Limited], marcă înregistrată; BD 1970; A. Bantaș BE 127, R. Zafiu în R.lit. 35/94 p. 9; DEX, DN3)

XEROX ~uri n. Aparat folosit la reproducerea imaginilor și documentelor prin procedeul xerografiei. /<engl. xerox

xeroxa vt [At: L. ROM., 1983, 161 / Pzi: ~xez / E: xerox] A multiplica prin folosirea xeroxului.

xeroxa vb. I. tr. A multiplica un text, o imagine etc.prin folosirea xeroxului; a xerocopia, a fotocopia, a xerografia. Am xeroxat cîteva pagini. • prez. ind. -ez. /xerox + -a.

trage la xerox loc. vb. 1978 A reproduce cu xeroxul v. xerox (R. Zafiu în R.lit. 35/94 p. 9)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

+Xerox (firma producătoare) s. propriu n.

xerox® (copiator; copie) s. n., pl. xeroxuri

xerox (copiator, copie) s. n., pl. xeroxuri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

xerox, xeroxuri s. n. 1. denumire generică dată copiatoarelor. 2. copie a unui text, a unei fotografii etc., obținută prin fotocopiere.

tras la xerox expr. (pub., peior.) imitat / copiat perfect.

Intrare: xerox
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • xerox
  • xeroxul
  • xeroxu‑
plural
  • xeroxuri
  • xeroxurile
genitiv-dativ singular
  • xerox
  • xeroxului
plural
  • xeroxuri
  • xeroxurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

xerox, xeroxurisubstantiv neutru

  • 1. Aparat de reprodus și de multiplicat, bazat pe xerografie. DEX '09 MDN '00 DCR2
    sinonime: copiator
    • format_quote Xerox economisește hârtia. Specialiștii firmei «Xerox» au pus la punct o nouă mașină de copiat și multiplicat care poate imprima pe ambele fețe ale unei coli, economisind astfel importante cantități de hârtie. Sc. 17 IV 74 p. 6. DCR2
    • format_quote Nemulțumindu-se doar să țină prelegeri și să scoată citate sau să tragă la xerox pagini de carte sau de revistă, indiferent la ce se petrece în jur, el înregistrează, în fiecare oraș în care poposește sau prin care trece, cele mai diverse aspecte ale existenței. Sc. 8 X 78 p. 4. DCR2
    • format_quote Vând xerox Olivetti sigilat [...] R.l. 10 IX 92 p. 6. DCR2
    • format_quote Totul se petrece însă după modelul și tehnicile șmenarilor de valută de pe Lipscani și Covaci (doar că fauna parlamentară se poartă la țol festiv, la două rânduri): clientul primește în schimbul dolarilor un pachet cu hârtie de ziar tăiată sau i se restituie, la repezeală, niște dolari trași la xerox. R.l. 7 VIII 93 p. 1; vezi și Ad. 22 XI 93 p. 5. DCR2
    • diferențiere Aparat de multiplicare uscată, folosit în xerografie, care nu reclamă o matriță, copierea făcându-se direct după original, întrebuințând principiile electricității statice și fotoconductibilității. DN
    • 1.1. prin restricție Copie obținută cu un astfel de aparat. DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.