11 definiții pentru videofonie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VIDEOFONÍE s. f. Termen folosit pentru transmisia simultană a imaginii și a sunetului. [Pr.: -de-o-] – Din engl. videophony, fr. vidéophonie.

videofonie sf [At: CONTEMP. 1965, nr. 24, 9/7 / P: ~de-o~ / Pl: ~ii / E: fr vidéophonie, eg videophony] Sistem de transmisie a imaginii și a sunetului prin cablu telefonic.

videofonie s.f. Tehnică ce permite a înregistra imaginea și sunetul pe un suport magnetic cu ajutorul unei camere de televiziune și al unui magnetoscop și a reda această înregistrare pe un ecran de televiziune; video. • sil. -de-o-, g.-d. -iei. /<engl. videophony, fr. vidéophonie.

VIDEOFONÍE, s. f. Termen folosit pentru transmisia simultană a imaginii și a sunetului. [Pr.: -de-o-] – Din engl. videophony, fr. vidéophonie.

VIDEOFONÍE s. f. tehnică ce permite a înregistra imaginea și sunetul pe un suport magnetic cu ajutorul unei camere de televiziune și a unui magnetoscop și a reda această înregistrare pe un ecran de televiziune: video2 (II). (< engl. videophony, fr. vidéophonie)

videofoníe s. f. 1965 Transmiterea prin videofon v. videofon (din engl. videophony, fr. vidéophonie; DEX-S)

video1 ai [At: DN3 / P: ~de-o / E: fr vidéo, eg video] 1 Care se referă la tehnicile și sistemele de înregistrare, de transmisie, de reproducere etc. a imaginii sau a semnalelor de televiziune. 2 Care folosește tehnicile sau sistemele video1 (1).

video2- [At: DER / P: ~de-o / E: fr, it video-] Element prim de compunere care cu semnificația: 1-2 (Referitor la) imagine. 3 Vizual.

video3 si [At: RL 1993, nr. 965 / P: ~de-o / E: prescurtare de la videocasetofon] (Fam) Videocasetofon.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

videofoníe s. f. (sil. -de-o-), g.-d. art. videofoníei; pl. videofoníi


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

VIDEO- „imagine, vedere, vizual”. ◊ L. video, ere „a vedea” > fr. vidéo-, it. id., germ. id., engl. id. > rom. video-.~fon (v. -fon), s. n., videotelefon*; ~fonie (v. -fonie1), s. f., transmitere prin videofon; ~grafie (v. -grafie), s. f., imagine fotografică realizată prin mijloace video; ~tecă (v. -tecă), s. f., colecție de videofilme înregistrate pe videocasete; ~telefon (v. tele-, v. -fon), s. n., telefon prevăzut cu un mecanism care transmite și imagini; sin. videofon; ~telefonie (v. tele-, v. -fonie1), s. f., telefonie care poate transmite la distanță și imagini.

Intrare: videofonie
substantiv feminin (F134)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • videofonie
  • videofonia
plural
genitiv-dativ singular
  • videofonii
  • videofoniei
plural
vocativ singular
plural

videofonie

  • 1. Termen folosit pentru transmisia simultană a imaginii și a sunetului.
    surse: DEX '09 DEX '98
  • diferențiere Tehnică ce permite a înregistra imaginea și sunetul pe un suport magnetic cu ajutorul unei camere de televiziune și a unui magnetoscop și a reda această înregistrare pe un ecran de televiziune; video (1.).
    surse: MDN '00 sinonime: video (aparat)

etimologie: