5 definiții pentru veadră

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

veadră sf vz vadră

vadră sf [At: PO 80/4 / V: (îrg) vea~, (reg) văd~, veardă / Pl: vedre, (reg) vădre / E: vsl вѣдро] 1 (Pop) Găleată (de lemn). 2 (Pop) Doniță (1). 3 (Pop) Hârdău (1). 4-6 (Pop; udp „de”) Conținutul unei vedre (1-3). 7 (Îvp) Veche unitate de măsură a capacității (pentru lichide), a cărei mărime a variat, după regiuni și după epoci, între 10 și 12 ocale (echivalentă astăzi mai ales cu 10 litri) Si: (reg) videre (7). 8 (Îvp) Vas1 care are capacitatea unei vedre (7) Si: (reg) videre (8). 9 (Îvp; udp „de”) Cantitate corespunzătoare unei vedre (7) Si: (reg) videre (9). 10 (Mun; îe) A face o ~ de venin A se supăra foarte tare. 11 (Înv; îs) ~ domnească Dare (în natură) percepută de domnie de la producătorii de vinuri din podgoria Odobești. 12 (Mol) Dar în vin, în rachiu sau în bani pe care îl pretind mirelui flăcăii din satul miresei Si: (reg) vulpe (16). 13 (Reg; lpl) Petrecere care are loc în casa miresei sau a mirelui, în seara premergătoare nunții, unde se aduc și se închină daruri. 14 (Buc) Petrecere care are loc după nuntă, la cârciumă, unde mirii plătesc invitaților băutura.

vadră s.f. 1 Veche unitate de măsură a capacității, folosită pentru lichide, a cărei mărime a variat, după regiuni și după epoci, între 10 și 12 ocale (echivalentă astăzi cu circa 10 litri). ♦ Vas care are această capacitate. În pivniță erau două vedre. ♦ Conținutul acestui vas. Au băut o vadră de vin.(de obicei urmat de determ. introduse prin prep. „de”) Cantitatea corespunzătoare acestei unități de măsură. A cumpărat cîteva vedre de lapte.(în Ev. Med., în Țările Rom.; și vadră domnească) Dare (în natură) percepută de domnie de la producătorii de vinuri (din podgoria Odobești). 2 Vas de lemn sau de metal cu care se scoate apa din fîntînă, în care se păstrează sau cu care se transportă diferite lichide. ♦ Conținutul unui astfel de vas. A turnat o vadră de apă peste foc. 3 (reg.; la pl.) Petrecere care are loc la casa miresei și a mirelui în seara premergătoare nunții, la care se aduc și darurile. ♦ Petrecere care are loc după nuntă, la cîrciumă, unde mirii plătesc invitaților băutura. • pl. vedre. /<sl. veche вѣдро.

vádră și (Trans. des) veádră f., pl. vedre (vsl. bg. vĭedro [de unde și alb. vedră, ngr. Epir védra, turc. vedre, ung. veder], rudă cu vgr. ῾ydría, urcĭor). O veche măsură de capacitate p. lichide egală cu zece oca (în litri: 15,2 în Mold. și 12,88 în Munt. Înlocuită azĭ pin decalitru). Vasu cu care se măsura această cantitate. Olt. Găleată, cĭutură: un puț cu doŭă vedre.

Intrare: veadră
veadră
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.