15 definiții pentru variabilitate


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VARIABILITÁTE, variabilități, s. f. Însușirea unui lucru, a unui fenomen etc. de a varia, de a lua forme și aspecte diferite. ♦ Spec. (Biol.) Proprietate a ființelor vii de a-și schimba, sub influența mediului și a eredității, însușirile morfologice, fiziologice, biochimice etc. ♦ Spec. (Mat.) Proprietate pe care o are o cantitate, o mărime sau o funcție algebrică de a lua succesiv o infinitate de valori diferite. [Pr.: -ri-a-] – Din fr. variabilité.

variabilitate sf [At: LAURIAN, F. 174/6 / P: ~ri-a~ / Pl: ~tăți / E: fr variabilité] 1 a Calitatea de a suporta modificări succesive. 2 a Caracterul a ceea ce prezintă fluctuații. 3 Calitatea de a se diferenția (în funcție de anumiți factori). 4 a Proprietate a unei mărimi, cantități etc. de a-și schimba valoarea. 5 a Proprietate a unei mărimi, cantități etc. de a prezenta valori diferite. 6 (Blg) Proprietate a organismelor vii de a-și schimba, sub influența mediului și a eredității, însușirile lor morfologice, fiziologice, biochimice etc. 7 (Blg) Proprietatea organismelor vii de a se deosebi unele de altele. 8-9 (Blg) Manifestare a variabilității (6-7) organismelor vii. 10 (Mat) Proprietate a unei cantități sau a unei funcții algebrice de a lua succesiv o infinitate de valori diferite. 11 (Grm) Proprietate pe care o au cuvintele flexibile de a-și schimba desinența, sufixul etc.

VARIABILITÁTE, variabilități, s. f. Însușirea unui lucru, a unui fenomen etc. de a varia, de a lua forme și aspecte diferite. ♦ Spec. (Biol.) Proprietate a ființelor vii de a-și schimba, sub influența mediului și a eredității, însușirile morfologice, fiziologice, biochimice etc. ♦ Spec. (Mat.) Proprietate pe care o are o cantitate, o mărime sau o funcție algebrică de a lua succesiv o infinitate de valori diferite. [Pr.: -ri-a-] – Din fr. variabilite.

VARIABILITÁTE, variabilități, s. f. Însușirea de a varia, de a se schimba, de a lua forme sau aspecte diferite. ♦ (Mat.) Proprietate pe care o posedă o cantitate sau o funcțiune algebrică de a lua succesiv o infinitate de valori diferite.

VARIABILITÁTE s.f. Însușirea a ceea ce este variabil. ♦ (Biol.) Procesul schimbării diferitelor caractere morfologice și fiziologice ale organismelor vii, constituind devieri de la tipul speciei. ♦ (Mat.) Proprietate a unei cantități sau funcții algebrice de a lua succesiv o infinitate de valori diferite. ♦ (Gram.) Însușire a unui cuvânt de a prezenta forme diferite. [Pron. -ri-a-. / cf. fr. variabilité].

VARIABILITÁTE s. f. 1. însușirea a ceea ce este variabil (1). 2. capacitate a organismelor vii de a-și modifica caracterele morfofiziologice în cursul evoluției ca rezultat al adaptării la mediu. 3. (mat.) proprietate a unei cantități sau funcții algebrice de a lua succesiv o infinitate de valori diferite. 4. însușire a unui cuvânt de a prezenta forme diferite. (< fr. variabilité)

VARIABILITÁTE ~ăți f. 1) Caracter variabil. ~atea gusturilor. ~atea unei funcții. 2) biol. Proprietate a organismelor vii de a-și modifica caracteristicile morfologice sau fiziologice sub acțiunea unor factori interni sau externi. 3) lingv. Proprietate a unei unități lingvistice de a prezenta mai multe forme de manifestare. /<fr. variabilité

variabilitate f. dispozițiune de a varia.

*variabilitáte f. (d. variabil; fr. -ilité). Caracteru de a fi variabil.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

variabilitáte (-ri-a-) s. f., g.-d. art. variabilitắții; pl. variabilitắți

variabilitáte s. f. (sil. -ri-a-), g.-d. art. variabilității; pl. variabilități


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

VARIABILITÁTE s. v. instabilitate.

VARIABILITATE s. instabilitate, nestabilitate, nestatornicie. (~ vremii.)

Variabilitate ≠ invariabilitate, stabilitate


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

VARIABILITÁTE s. f. (cf. fr. variabilité): v. flexibilitáte.

Intrare: variabilitate
variabilitate substantiv feminin
 • silabație: va-ri-a-
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • variabilitate
 • variabilitatea
plural
 • variabilități
 • variabilitățile
genitiv-dativ singular
 • variabilități
 • variabilității
plural
 • variabilități
 • variabilităților
vocativ singular
plural

variabilitate

 • 1. Însușirea unui lucru, a unui fenomen etc. de a varia, de a lua forme și aspecte diferite.
  exemple
  • Variabilitatea gusturilor.
   surse: NODEX
  • 1.1. prin specializare biologie Proprietate a ființelor vii de a-și schimba, sub influența mediului și a eredității, însușirile morfologice, fiziologice, biochimice etc.
   surse: DEX '09 DEX '98 DN
  • 1.2. prin specializare matematică Proprietate pe care o are o cantitate, o mărime sau o funcție algebrică de a lua succesiv o infinitate de valori diferite.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN un exemplu
   exemple
   • Variabilitatea unei funcții.
    surse: NODEX
  • 1.3. gramatică Însușire a unui cuvânt de a prezenta forme diferite.
   surse: DN

etimologie: