6 definiții pentru vagon-cisternă

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

vagon-cisternă s. n. Vagon în formă de rezervor, care transportă lichide (de obicei inflamabile) ◊ Vagoane-cisternă de mare capacitate.” R.l. 12 X 66 p. 1. ◊ „În timpul unor manevre între întreprindere și gara C.F.R. Sibiu, cei doi au atașat la locomotiva lor un vagon-cisternă din gară, plin cu benzină.” Sc. 23 III 74 p. 2. ◊ „În localitatea Wawely (statul Tennessee) două vagoane-cisternă conținând propan lichid au explodat.” R.l. 1 III 78 p. 6; v. și 21 II 75 p. 6, 13 I 77 p. 1 (din vagon + cisternă, după fr. wagon-citerne; C. Maneca în SMFC I 198, FC I 45, 47; LTR)

CISTERNĂ, cisterne, s. f. 1. Rezervor mare, de obicei cilindric (și de metal), pus pe cadrul cu roți al unui vehicul, care servește la transportarea apei, a țițeiului sau a altor lichide; vehicul (camion, vagon) înzestrat cu un astfel de rezervor. Rutierul care mai rămăsese la S.M.T. plecase de dimineață, trăgînd după el vagonul de dormit și cisterna. DUMITRIU, V. L. 110. Locomotivele trag din greu spre miazănoapte trenurile petroliere, zeci de cisterne metalice, mînjite de lichidul pe care îl duc. BOGZA, C. O. Vagon (sau camion)-cisternă = vagon (sau camion) prevăzut cu un astfel de rezervor. Țițeiul se transportă în vagoane-cisterne. 2. (Rar) Rezervor (subteran), cu pereții impermeabili, în care se adună apa provenită din ploaie sau din zăpada topită, servind la alimentarea unei regiuni lipsite de izvoare, de rîuri etc. Îndată însă acea peștere se lărgește, formînd bolți... cu scursori împietrite și chiar cu o cisternă firească în fundul unei cavități. ODOBESCU, S. I 341. ◊ Fig. Caut în cisterna trecutului un profil gingaș. GALACTION, O. I 57.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

vagon-cisternă s. n., pl. vagoane-cisternă

vagon-cisternă s. n., pl. vagoane-cisternă

vagon-cisternă s. n., pl. vagoane-cisternă

Intrare: vagon-cisternă
vagon-cisternă substantiv neutru
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vagon-cisternă
  • vagonul-cisternă
plural
  • vagoane-cisternă
  • vagoanele-cisternă
genitiv-dativ singular
  • vagon-cisternă
  • vagonului-cisternă
plural
  • vagoane-cisternă
  • vagoanelor-cisternă
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

vagon-cisternă, vagoane-cisternăsubstantiv neutru

  • 1. Vagon prevăzut cu un astfel de rezervor. DLRLC
    • format_quote Țițeiul se transportă în vagoane-cisterne. DLRLC

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic