18 definiții pentru urdiniș

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

URDINIȘ, urdinișuri, s. n. Deschizătură îngustă într-un stup, pe unde ies și intră albinele. – Urdina + suf. -iș.

URDINIȘ, urdinișuri, s. n. Deschizătură îngustă într-un stup, pe unde ies și intră albinele. – Urdina + suf. -iș.

urdiniș sn [At: (a. 1591-1592) DOC. î. (XVI), 171 / V: (îrg) or~, (reg) orden~, ~den~ / Pl: ~uri, (îrg) ~e / E: urdina + -iș] 1 Deschizătură mică într-un stup prin care intră și ies albinele Si: (reg) ocinuță, urdinare (8), (pop) umblătoare (24), (reg) urdinătoare (2). 2 (Pan) Deschizătură (4). 3 (Reg) Strungă. 4 (Reg) Jgheab pe unde curge mustul din teasc. 5 (Reg) Intrare și ieșire a albinelor din urdiniș (1). 6 (Reg) Forfotă (1). 7 (Ccr) Mulțime de oameni care forfotesc. 8 (Ban) Diaree (1). 9 (Îvr) Albinărit (1).

URDINIȘ, urdinișuri, s. n. Deschizătură pe unde ies și intră albinele în stup. Pretutindeni, în fața clădirilor din cazarmă, vedeai soldați strînși, pîlcuri, pîlcuri, la intrări, ca albinele la urdiniș. V. ROM. noiembrie 1953, 126. Răzășii noștri de la Dăvideni sînt ca albinele care nu sufăr în știubei fluturele cu cap de mort și-l străpung la urdiniș cu acele lor. SADOVEANU, N. P. 60. Nu se lasă pînă ce găsește un buștihan putregăios, îl scobește cu ce poate și-i face urdiniș; după aceea... se duce la roi, răstoarnă albinele frumușel din pălărie în buștihan. CREANGĂ, P. 238.

URDINIȘ ~uri n. Deschizătură îngustă la baza unui stup, lăsată special pentru ca albinele să poată ieși și intra. /a urdina + suf. ~

urdiniș n. gaura stupului pe unde ies și intră albinele. [V. urdinà].

urdiníș n., pl. urĭ și e (d. a urdina, a trepăda, a umbla mult, ca acoperiș d. a acoperi. Cp. cu urcelnic). Găurica pin care albinele intră în stup. – Și ord- (Vs.). În Ilf. preotcă (eo dift.). V. captar.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

URDINIȘ s. (reg.) pretcă. (~ la stup.)

URDINIȘ s. (reg.) pretcă. (~ la stup.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

urdiniș, urdinișuri, s.n. – (reg.) Orificiu din partea inferioară a coșului pentru albine (coșnițe) pentru circulația albinelor; atestat în Chioar (Șainelic, 1986). – Din urdina „a alerga încoace și încolo, a umbla mult, a frecventa, a vizita” (< lat. ordinare) + suf. - (Scriban, DEX, MDA).

urdiniș,-uri, s.n. – Orificiu din partea inferioară a coșului pentru albine (coșnițe) pentru circulația albinelor; atestat în Chioar (Șainelic 1986). – Din urdina (> lat. ordĭnare), cu sensul de „a alerga încoace și încolo, a merge mereu într-un loc, a umbla mult (a frecventa, a vizita); a ieși des afară (pentru sine), a avea diaree”.

Intrare: urdiniș
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • urdiniș
  • urdinișul
  • urdinișu‑
plural
  • urdinișuri
  • urdinișurile
genitiv-dativ singular
  • urdiniș
  • urdinișului
plural
  • urdinișuri
  • urdinișurilor
vocativ singular
plural
ordiniș
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
urdeniș
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

urdiniș, urdinișurisubstantiv neutru

  • 1. Deschizătură îngustă într-un stup, pe unde ies și intră albinele. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
    sinonime: pretcă
    • format_quote Pretutindeni, în fața clădirilor din cazarmă, vedeai soldați strînși, pîlcuri, pîlcuri, la intrări, ca albinele la urdiniș. V. ROM. noiembrie 1953, 126. DLRLC
    • format_quote Răzășii noștri de la Dăvideni sînt ca albinele care nu sufăr în știubei fluturele cu cap de mort și-l străpung la urdiniș cu acele lor. SADOVEANU, N. P. 60. DLRLC
    • format_quote Nu se lasă pînă ce găsește un buștihan putregăios, îl scobește cu ce poate și-i face urdiniș; după aceea... se duce la roi, răstoarnă albinele frumușel din pălărie în buștihan. CREANGĂ, P. 238. DLRLC
etimologie:
  • Urdina + sufix -iș. DEX '09 DEX '98 NODEX

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.