2 intrări

35 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

trunchie sf vz trunchi2

TRUNCHI, trunchiuri, s. n. 1. Partea cea mai groasă a unui copac, cuprinsă între rădăcină și locul de unde pornesc ramurile principale; tulpină. ♦ Tulpina unui copac tăiat (de la nivelul solului, uneori curățată de crengi și de coajă); buștean. ♦ Bucată groasă de lemn (din tulpina unui copac) pe care se crapă lemnele de foc, se taie carnea etc. 2. Trupul unui om, fără cap și fără membre. 3. ♦ (Anat.; în sintagma) Trunchi cerebral = porțiunea nevraxului alcătuită din măduva prelungită, punte și mezencefal. 4. (În sintagma) Trunchi de piramidă (sau de con, de prismă) = corp geometric obținut prin secționarea unei piramide (sau a unui con etc.) printr-un plan paralel cu baza și aflat între acest plan și bază. – Lat. trunculus.

TRUNCHI, trunchiuri, s. n. 1. Partea cea mai groasă a unui copac, cuprinsă între rădăcină și locul de unde pornesc ramurile principale; tulpină. ♦ Tulpina unui copac tăiat (de la nivelul solului, uneori curățată de crengi și de coajă); buștean. ♦ Bucată groasă de lemn (din tulpina unui copac) pe care se crapă lemnele de foc, se taie carnea etc. 2. Trupul unui om, fără cap și fără membre. 3. ♦ (Anat.; în sintagma) Trunchi cerebral = porțiunea nevraxului alcătuită din măduva prelungită, punte și mezencefal. 4. (În sintagma) Trunchi de piramidă (sau de con, de prismă) = corp geometric obținut prin secționarea unei piramide (sau a unui con etc.) printr-un plan paralel cu baza și aflat între acest plan și bază. – Lat. trunculus.

TRUNCHIA, trunchiez, vb. I. Tranz. (Adesea fig.) A ciunti, a reteza, a mutila; a fragmenta, a tăia. [Pr.: -chi-a] – Din trunchi.

TRUNCHIA, trunchiez, vb. I. Tranz. (Adesea fig.) A ciunti, a reteza, a mutila; a fragmenta, a tăia. [Pr.: -chi-a] – Din trunchi.

trunchi2 [At: DOSOFTEI, V. S. noiembrie 173r/25 / V: (înv) ~e sf, (reg) ~nche sm / Pl: ~uri, (reg) ~nche, ~nți / E: ml trunculus] 1 sn Partea cea mai groasă a unui copac, cuprinsă între rădăcină și locul de unde pornesc ramurile principale Si: tulpină1 (1), (pop) trup (29), (înv) trunc. 2 sn (Pex) Copac (1). 3 sn (Reg; îs) ~ sălbatic sau ~ul pădurețului Portaltoi. 4 sn (Atm) Parte a unui nerv până la nivelul ramificațiilor. 5 sn (Atm; îs) ~ cerebral Porțiunea nevraxului alcătuită din măduva prelungită, punte și mezencefal. 6 sn (Înv; fig) Linie directă a unei familii din care pleacă ramurile colaterale. 7 sn Tulpină1 (1) de copac tăiat de la nivelul solului (uneori curățată de crengi și de coajă) Si: buștean (reg) tutuluș (1). 8 sn (Reg) Bucată de lemn tăiată sau despicată (dintr-un copac) Si: (reg) trup (30). 9 av (Îvr; d. o mâncare; îe) A cădea ~ la stomac A se mistui greu. 10 sn (Îvr; fig) Fragment dintr-o operă, dintr-o lucrare etc. 11 sn Bucată groasă de lemn (din tulpina1 unui copac) pe care se crapă lemnele de foc. 12 sn Butucul pe care cioplește rotarul. 13 sn Butuc pe care se taie carnea la măcelărie. 14 sn (Înv; pex) Local unde se despica și se vindea carnea Si: măcelărie. 15 sn (Înv) Butuc pe care călăul decapita condamnații la moarte. 16 sn Corpul unei ființe, considerat fără cap și fără membre Si: (pop) trup (18). 17 sn (Pex) Corp (8). 18 sn (Mat; îs) ~ de piramidă (sau de con, de prismă) Corp geometric obținut prin secționarea unei piramide (sau a unui con etc.) printr-un plan paralel cu baza și aflat între acest plan și bază. 19 sn (Reg) Fâșie dintr-o suprafață mai mare de teren agricol Si: (îrg) obraț.

trunchi1 ain [At: ȘINCAI, HR. I, 207/14 / E: lat truncus] (Îvr) Lipsit de ceva.

trunchia vt [At: DRLU / P: ~chi-a / V: (înv) -nca, (reg) ~chi / Pzi: ~chiez / E: trunchi2 cf fr tronquer] 1 (C.i. părți ale corpului, obiecte etc.) A reteza. 2 (Fig) A suprima unul sau mai multe pasaje dintr-o lucrare, dintr-o operă literară etc. Si: a fragmenta. 3 (Fig) A nu prezenta ceva în întregime Si: a omite. 4 (Fig) A denatura un aspect, un fapt etc. Si: a falsifica. 5 (Reg; îf trunchi) A tăia un copac în bucăți.

TRUNCHI, trunchiuri, s. n. 1. Partea cea mai groasă a unui copac, situată între rădăcină și locul de unde pornesc ramurile; tulpină. Am ajuns, șopti Micluț, arătîndu-i prin ceață platoul unduit și coliba înfundată în pămînt, între tufișuri și trunchiurile înalte ale fagilor. DUMITRIU, N. 213. Lunca de mesteceni era toată verde, un verde gingaș, tremurător în lumina veselă. Albe ca niște stîlpi subțiri de zăpadă se ridicau drepte trunchiurile. SADOVEANU, O. VII 367. Dafinul se desfăcu în două, și fata pieri, cu flori cu tot, în trunchiul său. POPESCU, B. II 34. ◊ (În metafore și comparații, cu aluzie la masivitatea și rezistența tulpinii unor copaci) Era acest Costan al Șărpoaiei un trunchi de om, închegat ca din granit. DAN, U. 216. ♦ Tulpina unui copac tăiat de la rădăcină (uneori curățată de crengi și de coajă); buștean. [Rîul] a cărat amar de ani Buturugi și bolovani, Rădăcini fărîmițate, Trunchiuri mari încălecate Și crenguțe rășchirate. DEȘLIU, M. 22. Trunchiurile brazilor, din care se mai auzea parcă foșnetul pădurii, au fost transformate în vagoane de scînduri. BOGZA, C. O. 130. Pădurile desființate se prefăcură într-un val înalt și nestrăbătut de trunchiuri de copaci, încîlcite, la un loc, cu crengile lor. HOGAȘ, M. N. 167. 2. Bucată groasă de lemn pe care se taie lemnele de foc; butuc. Ce le pasă: lemne la trunchi sînt, slănină și făină în pod este deavolna. CREANGĂ, A. 38. Banii nu se culeg de la trunchi, ca surcelele. id. ib. 120. Așchia nu sare departe de trunchi. ȘEZ. I 221. ♦ Butuc pe care se taie carnea la măcelărie; (în trecut) butuc care servea călăului pentru decapitarea osîndiților la moarte. Puse capul pe trunchiul pregătit, lîngă care sta călăul. NEGRUZZI, S. I 108. 3. Trupul unui om sau al unui animal (în afară de cap și de membre). O jiganie cu patru picioare cu șeale de cal și cu trunchiul de om. ISPIRESCU, U. 74. 4. (În expr.) Trunchi de piramidă = volum obținut tăind o piramidă printr-un plan paralel cu baza ei și cuprins între acest plan și bază. Trunchi de con = troncon. Trunchi de prismă = porțiunea rămasă dintr-o prismă tăiată de un plan care nu e paralel cu baza ei. 5. Fig. (Neobișnuit) Fragment, parte, frîntură dintr-o operă, dintr-o lucrare etc. Și timpul și spesele ar fi cruțate, publicîndu-se îndată de Societatea Academică acele trunchiuri de material. ODOBESCU, S. II 325. – Pl. și: (m.) trunchi (EMINESCU, O. I 85).

TRUNCHIA, trunchiez, vb. I. Tranz. 1. A ciunti, a reteza, a mutila. Adormi de somnul veciniciei, supt o îngustă lespede... trunchiat azi în două bucăți. ODOBESCU, S. I 428. 2. Fig. (Cu privire la texte, discursuri etc.) A fragmenta, a tăia (suprimînd un pasaj, o parte). Aceeași regulă ți se impune cînd silaba în urma căreia a venit cezura este trunchiată. MACEDONSKI, O. IV 42. Acea scenă nu poate fi trunchiată fără pagubă. CARAGIALE, O. III 256. ◊ Refl. pas. Orice suprimare a vreuneia din părțile aparatului acestuia exterior ar fi păgubitoare, fiindcă fiecare parte e un organ necesar pentru comunicarea intențiunii și prin suprimarea aceea s-ar trunchia înțelesul. CARAGIALE, N. F. 25. – Pronunțat: -chi-a.

TRUNCHIA vb. I. tr. A ciunti, a mutila; a reteza. ♦ (Fig.) A suprima unul sau mai multe pasaje dintr-o operă literară. [Pron. -chi-a, p. i. 3,6 -iază, ger. -iind. / < trunchi, cf. fr. tronquer].

TRUNCHIA vb. tr. a ciunti, a mutila; a reteza. ◊ (spec.) a suprima unul sau mai multe pasaje dintr-o operă (literară). (după fr. tronquer)

trunchi s. n. (tel.) Tulpină de numere de telefon ◊ Trunchiul 061 al «Salvării» – ne explică forurile de resort – cuprinde 12 linii. Orice apel telefonic este recepționat de toate mesele celor 12 operatoare de serviciu.” R.l. 19 XII 78 p. 5 (prin asemănare cu trunchiul de copac cu ramificațiile lui; DEX – alte sensuri, DEX-S)

TRUNCHI ~uri n. 1) Parte mai groasă a unui arbore, cuprinsă între rădăcină și locul de unde cresc crengile. ~ de copac. 2) Tulpină tăiată de la rădăcină și curățată de crengi; buștean. 3) Bucată din tulpina unui copac gros pe care se efectuează diferite operații. 4) Parte a organismului omenesc cu excepția capului și a membrelor; trup; corp; tors. ◊ ~ de con (sau de piramidă) corp geometric rezultat din tăierea unui con (sau a unei piramide) printr-un plan paralel cu baza. [Monosilabic] /<lat. trunculus

A TRUNCHIA ~ez tranz. 1) (obiecte, ființe) A lipsi de o parte integrantă. 2) fig. (texte, lucrări) A reduce, știrbind simțitor conținutul. [Sil. -chi-a] /Din trunchi

trunchià v. 1. a tăia o parte din ceva: a trunchia o statuă; 2. fig. a elimina ceva esențial: a trunchia un pasaj dintr’o carte.

trunchiu n. 1. corpul unui arbore fără crăci, tulpină neramificată; 2. scaunul măcelarului și scaunul de cioplit al rotarului; 3. bustul corpului omenesc fără cap, brațe și picioare; 4. fig. linie directă a unei familii din care pleacă ramuri colaterale. [Lat. TRUNCULUS].

trunchéz, a -cheá v. tr. (d. trunchĭ după fr. tronquer, d. lat. truncare). Rătez (taĭ orĭ frîng): a trunchea o státuă. Fig. Prescurtez urîțind: a trunchea o poemă. – În vest -chĭat, ca și deochĭat, deșuchĭat, întortochĭat, urechĭat.

trunchĭ n., pl. urĭ, rar și m. (lat. trúnculus, dim. d. trŭncus, trunchĭ. Cp. cu unchĭ, ochĭ ș. a.). Trupu (coloana) care susține copacu. Acest copil e trunchĭ, e masiv, robust, bine dezvoltat, greŭ. Trupu omuluĭ fără cap, mînĭ și picĭoare: un trunchĭ robust. Bușteanu gros pe care măcelaru taĭe carnea. Fig. Linia directă a uneĭ familiĭ din care pleacă ramurile colaterale. A cădea trunchĭ la stomah (un cozonac crud ș. a.), a cădea greŭ, a se mistui greŭ. Trunchĭ de con, con truncheat, cu vîrfu retezat. V. tulpină, cotor.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

trunchi s. n., pl. trunchiuri

trunchia (a ~) (desp. -chi-a) vb., ind. prez. 1 sg. trunchiez (desp. -chi-ez), 3 trunchia, 1 pl. truchiem; conj. prez. 1 sg. să trunchiez, 3 să trunchieze; ger. trunchiind (desp. -chi-ind)

trunchia (a ~) (-chi-a) vb., ind. prez. 3 trunchiază, 1 pl. trunchiem (-chi-em); conj. prez. 3 să trunchieze; ger. trunchiind (-chi-ind); part. trunchiat

trunchia vb. (sil. -chi-a), ind. prez. 1 sg. trunchiez, 3 sg. și pl. trunchiază, 1 pl. trunchiem (sil. -chi-em); conj. prez. 3 sg. și pl. trunchieze; ger. trunchiind (sil. -chi-ind); part. trunchiat

trunchia (i-a) (ind. prez. 3 sg. și pl. trunchiază, 1 pl. trunchiem, ger. trunchiind, part. trunchiat)

trunchiez, -chiază 3, -cheze 3 conj., -chiam 1 imp., -chind ger., -chere inf. s.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TRUNCHI s. 1. (BOT.) tulpină, (înv. și reg.) steblă. (~ de copac.) 2. v. butuc. 3. butuc, scaun. (~ de măcelărie.) 4. v. corp. 5. (ANAT.) talie. (Grâul îi ajungea până la ~.) 6. v. tors. 7. (GEOM.) trunchi de con = (rar) troncon.

TRUNCHI s. 1. (BOT.) tulpină, (înv. și reg.) steblă. (~ de copac.) 2. butuc, tăietor, (rar) tăiș, (reg.) tăiuș, (Transilv. și Bucov.) lemnar. (~ de spart lemne.) 3. butuc, scaun. (~ de măcelărie.) 4. (ANAT.) corp, trup. (Omul este alcătuit din cap, gît, ~ și membre.) 5. (ANAT.) talie. (Grîul îi ajungea pînă la ~.) 6. tors. (Sculptura reprezintă ~ unui bărbat.) 7. (GEOM.) trunchi de con = (rar) troncon.

TRUNCHIA vb. a ciunti, a reteza, a tăia. (A ~ crengile unui copac.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

trunchi adj. (înv.) lipsit de, fără...

Intrare: trunchi
trunchi1 (pl. -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N60)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • trunchi
  • trunchiul
  • trunchiu‑
plural
  • trunchiuri
  • trunchiurile
genitiv-dativ singular
  • trunchi
  • trunchiului
plural
  • trunchiuri
  • trunchiurilor
vocativ singular
plural
trunchi2 (pl. -i) substantiv masculin
substantiv masculin (M73)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • trunchi
  • trunchiul
  • trunchiu‑
plural
  • trunchi
  • trunchii
genitiv-dativ singular
  • trunchi
  • trunchiului
plural
  • trunchi
  • trunchilor
vocativ singular
plural
trunchie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
trunche
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: trunchia
  • silabație: trun-chi-a info
verb (VT212)
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • trunchia
  • trunchiere
  • trunchiat
  • trunchiatu‑
  • trunchiind
  • trunchiindu‑
singular plural
  • trunchia
  • trunchiați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • trunchiez
(să)
  • trunchiez
  • trunchiam
  • trunchiai
  • trunchiasem
a II-a (tu)
  • trunchiezi
(să)
  • trunchiezi
  • trunchiai
  • trunchiași
  • trunchiaseși
a III-a (el, ea)
  • trunchia
(să)
  • trunchieze
  • trunchia
  • trunchie
  • trunchiase
plural I (noi)
  • trunchiem
(să)
  • trunchiem
  • trunchiam
  • trunchiarăm
  • trunchiaserăm
  • trunchiasem
a II-a (voi)
  • trunchiați
(să)
  • trunchiați
  • trunchiați
  • trunchiarăți
  • trunchiaserăți
  • trunchiaseți
a III-a (ei, ele)
  • trunchia
(să)
  • trunchieze
  • trunchiau
  • trunchia
  • trunchiaseră
trunca
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

trunchi, trunchiurisubstantiv neutru

  • 1. Partea cea mai groasă a unui copac, cuprinsă între rădăcină și locul de unde pornesc ramurile principale. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
    sinonime: tulpină diminutive: trunchiuleț
    • format_quote Am ajuns, șopti Micluț, arătîndu-i prin ceață platoul unduit și coliba înfundată în pămînt, între tufișuri și trunchiurile înalte ale fagilor. DUMITRIU, N. 213. DLRLC
    • format_quote Lunca de mesteceni era toată verde, un verde gingaș, tremurător în lumina veselă. Albe ca niște stîlpi subțiri de zăpadă se ridicau drepte trunchiurile. SADOVEANU, O. VII 367. DLRLC
    • format_quote Dafinul se desfăcu în două, și fata pieri, cu flori cu tot, în trunchiul său. POPESCU, B. II 34. DLRLC
    • format_quote metaforic în comparații / la comparativ Era acest Costan al Șărpoaiei un trunchi de om, închegat ca din granit. DAN, U. 216. DLRLC
    • 1.1. Tulpina unui copac tăiat (de la nivelul solului, uneori curățată de crengi și de coajă). DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
      sinonime: buștean
      • format_quote [Râul] a cărat amar de ani Buturugi și bolovani, Rădăcini fărîmițate, Trunchiuri mari încălecate Și crenguțe rășchirate. DEȘLIU, M. 22. DLRLC
      • format_quote Trunchiurile brazilor, din care se mai auzea parcă foșnetul pădurii, au fost transformate în vagoane de scînduri. BOGZA, C. O. 130. DLRLC
      • format_quote Pădurile desființate se prefăcură într-un val înalt și nestrăbătut de trunchiuri de copaci, încîlcite, la un loc, cu crengile lor. HOGAȘ, M. N. 167. DLRLC
    • 1.2. Bucată groasă de lemn (din tulpina unui copac) pe care se crapă lemnele de foc, se taie carnea etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
      sinonime: butuc
      • format_quote Ce le pasă: lemne la trunchi sînt, slănină și făină în pod este deavolna. CREANGĂ, A. 38. DLRLC
      • format_quote Banii nu se culeg de la trunchi, ca surcelele. CREANGĂ, A. 120. DLRLC
      • format_quote Așchia nu sare departe de trunchi. ȘEZ. I 221. DLRLC
      • 1.2.1. în trecut Butuc care servea călăului pentru decapitarea osândiților la moarte. DLRLC
        • format_quote Puse capul pe trunchiul pregătit, lîngă care sta călăul. NEGRUZZI, S. I 108. DLRLC
  • 2. Trupul unui om (sau al unui animal), fără cap și fără membre. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
    • format_quote O jiganie cu patru picioare cu șeale de cal și cu trunchiul de om. ISPIRESCU, U. 74. DLRLC
  • 3. figurat neobișnuit Fragment, parte, frântură dintr-o operă, dintr-o lucrare etc. DLRLC
    • format_quote Și timpul și spesele ar fi cruțate, publicîndu-se îndată de Societatea Academică acele trunchiuri de material. ODOBESCU, S. II 325. DLRLC
  • chat_bubble anatomie (în) sintagmă Trunchi cerebral = porțiunea nevraxului alcătuită din măduva prelungită, punte și mezencefal. DEX '09 DEX '98
  • chat_bubble (în) sintagmă Trunchi de piramidă (sau de con, de prismă) = corp geometric obținut prin secționarea unei piramide (sau a unui con etc.) printr-un plan paralel cu baza și aflat între acest plan și bază. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
    • diferențiere Trunchi de prismă = porțiunea rămasă dintr-o prismă tăiată de un plan care nu e paralel cu baza ei. DLRLC
etimologie:

trunchia, trunchiezverb

  • 1. adesea figurat Ciunti, fragmenta, mutila, reteza, tăia. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Adormi de somnul veciniciei, supt o îngustă lespede... trunchiat azi în două bucăți. ODOBESCU, S. I 428. DLRLC
    • format_quote Aceeași regulă ți se impune cînd silaba în urma căreia a venit cezura este trunchiată. MACEDONSKI, O. IV 42. DLRLC
    • format_quote Acea scenă nu poate fi trunchiată fără pagubă. CARAGIALE, O. III 256. DLRLC
    • format_quote reflexiv pasiv Orice suprimare a vreuneia din părțile aparatului acestuia exterior ar fi păgubitoare, fiindcă fiecare parte e un organ necesar pentru comunicarea intențiunii și prin suprimarea aceea s-ar trunchia înțelesul. CARAGIALE, N. F. 25. DLRLC
etimologie:
  • trunchi DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.